آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ، روز پنجشنبه، ششم آذر، ضمن اعلام عدم مخالفت خود با تمدید مذاکرات اتمی ايران با کشورهای گروه ۱+۵ و آمادگی ایران برای پذیرش «قرارهای عادلانه و عاقلانه» تاکید کرد که اگر این مذاکرات به نتیجه نرسد، «آن که بیش از همه ضرر میکند آمریکا است، نه ایران».
وی همچنین گفت که «چه توافق هستهای بشود و چه نشود، اسرائیل روزبهروز ناامنتر خواهد شد».
به گزارش وبسایت رهبر جمهوری اسلامی، آیتالله خامنهای در جمع تعدادی از بسیجیان گفت: «به همان دلیلی که با اصل مذاکره مخالفت نکردیم، با تمدید هم مخالف نیستیم، اما باید به چند نکته نیز توجه کرد.»
وی تیم مذاکرهکننده ایران را «پرتلاش، جدی، دلسوز، مستحکم و منطقی» خواند و گفت که این تیم «حقاً و انصافاً» در مقابل به گفته او «حرف زور» ایستادگی میکند و برخلاف طرف مقابل «حرفش را هر روز عوض نمیکند».
آقای خامنهای مقامات دولت آمریکا را متهم کرد که در مجالس خصوصی و «در نامهپراکنی یک جور حرف میزنند و در سخنان عمومی یک جور دیگر».
اشاره رهبر جمهوری اسلامی به «نامهپراکنی» را میتوان نخستین اشاره مستقیم او به نامههایی دانست که او تاکنون از رئیس جمهور آمریکا دریافت کرده است.
روزنامه آمریکایی «وال استریت جورنال» روز پنجشنبه، ۱۵ آبان، گزارش داد که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، در نامهای به آيتالله علی خامنهای با اشاره به «منافع مشترک» ايران و آمريکا، موضوعاتی را در خصوص حملات هوايی ايالات متحده عليه گروه حکومت اسلامی (داعش سابق) مطرح کرده است.
در همین زمینه احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، نیز روز یکشنبه، ۲۵ آبان، در اشارهای گفت که آقای اوباما در نامهاش از سلامت رهبر جمهوری اسلامی پس از انجام عمل جراحی پروستات در شهریورماه «ابراز خوشحالی» کرده است.
آقای اوباما خود در روز ۱۸ آبان در مصاحبهای با شبکه «سیبیاس» درباره این نامه گفت که ترجيحش این است که در خصوص ارتباطاتش با رهبران کشورهای مختلف دنیا حرفی نزند.
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه سخنان خودبا اشاره به آن چه «عقبههای مختلف دیپلماتیک، سیاسی و رسانهای طرفهای مقابلِ ایران» خواند، افزود: «پشت سر هر کدام از مذاکرهکنندگانِ با ما یک لشکر قرار دارد و در میان آنها، آمریکا از همه بداخلاقتر و انگلیسیها از همه موذیترند.»
وی اضافه کرد: «هم ملت ایران و هم طرفهای مذاکرهکننده بدانند که اگر مذاکرات به نتیجه نرسد آن که بیش از همه ضرر میکند آمریکاییها هستند، نه ما.»
آقای خامنهای «هدف واقعیِ» تحریمهای غرب را «متوقف کردن پیشرفت ایران» دانست و در عین حال تصریح کرد: «اما برخلاف آمریکا، اگر مذاکرات به توافق نرسد، برای ما آسمان به زمین نمیآید چون راه حلی داریم به نام اقتصاد مقاومتی.»
این گفته رهبر جمهوری اسلامی در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی بارها رفع تمام تحریمهای غرب را یکی از شرایط ایران در مذاکرات اتمی ذکر کردهاند.
همچنین در یک سال گذشته مقامات دولت حسن روحانی بارها از تاثیر تحریمهای غرب بر اقتصاد و صنعت ایران سخن گفتهاند،از جمله محمدرضا نعمتزاده، وزير صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ايران، در اواسط تابستان گفته بود: «معلوم شد کاغذپارهها اثرگذار بودهاند.»
رهبر جمهوری اسلامی همچنین با انتقاد از سخنان برخی از مقامات آمریکا مبنی بر ضرورت جلب اعتماد جامعه جهانی توسط ایران نیز گفت: «ما اصلاً به اعتماد کردن آمریکا هیچ احتیاجی نداریم و نمیخواهیم اعتماد او را جلب کنیم، چرا که برای ما اهمیتی ندارد.»
آقای خامنهای در عین حال اضافه کرد: «اگر در مذاکرات حرف منطقی زده، و قرارهای عادلانه و عاقلانه گذاشته شود قبول میکنیم اما ایران، از صدر تا ذیل از آحاد مردمش تا همه مسئولانش در مقابل زیادهخواهی میایستند.»
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه، سوم آذر، گفته بود که کنگره آمریکا باید به دولت فرصت بدهد که مذاکرات برای توافق هستهای با ایران را به سرانجام برساند و نباید با تحریمهای جدید، تهران را تحریک کند.
رهبر جمهوری اسلامی در سخنان خود همچنین خطاب به مقامات آمریکایی گفت: «این را بدانید که چه توافق هستهای بشود و چه نشود، اسرائیل روزبهروز ناامن تر خواهد شد.»
بنیامین نتانیاهو، نخست وزير اسرائيل، روز سوم آذرماه از گزارشهای منتشر شده در مورد به توافق نرسیدن در پرونده هستهای ميان ايران و کشورهای موسوم به ۱+۵ استقبال کرده بود.