نرخ بیکاری در ایران در تابستان ۹۳ تک‌رقمی شد

مرکز آمار ایران در گزارش جدید خود از تک‌رقمی شدن نرخ بیکاری در کشور در تابستان سال ۹۳ و کاهش این شاخص به ۹.۵ درصد خبر داد. ۸.۶ درصد شاغلان ایرانی کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده‌اند.

بر اساس این گزارش که روز پنج‌شنبه، ۱۷ مهر، در وب‌سايت رسمی مرکز آمار منتشر شده است، نرخ بيکاری جمعيت ۱۰ ساله و بيشتر تا پايان شهریور در میان مردان ۷.۹ درصد و در میان زنان ۱۸ درصد است.

مرکز آمار ایران همچنین اعلام کرد که این شاخص نسبت به فصل مشابه تابستان سال گذشته ۹ دهم درصد و نسبت به فصل گذشته ۱.۲ درصد کاهش داشته است.

پیش از این مرکز آمار ایران نرخ بیکاری در بهار سال جاری را ۱۰.۷ درصد اعلام کرده بود که این شاخص در میان مردان ۹ درصد و در میان زنان ۱۹.۴ درصد بوده است.

مرکز آمار ایران همچنین ضمن تعریف «اشتغال ناقص» با عنوان «کار کمتر از ۴۴ ساعت در هفته» خبر داد که ۸.۶ درصد جمعیت شاغل دارای اشتغال ناقص بوده‌اند.

بر اساس این گزارش، همچنین ۴۰.۲ درصد از شاغلان در ایران بیش از ۴۹ ساعت در هفته کار می‌کنند.

مرکز آمار ایران این شاخص را یکی از «نماگرهای کار شایسته» ذکر کرده که نشان می‌دهد در کشور «سهم زیادی» از شاغلان بیش از حد استاندارد کار می‌کنند.

این گزارش در تعریف افراد شاغل می‌نویسد: «تمام افراد ده ساله یا بیشتر که در طول هفته آمارگیری، حداقل یک ساعت در هفته کار کرده یا بنا به دلایلی به طور موقت کار را ترک کرده باشند، شاغل حساب می‌شوند.»

این نوع تعریف و آمارگیری از زمان آغاز به کار دولت محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهورسابق ایران، مرسوم شد و تاکنون نیز ادامه دارد، در حالی که پیش از این دولت هر کسی را که دست‌کم دو روز در هفته کار می‌کرد شاغل به حساب می‌آورد.

مرکز آمار همچنین در گزارش خود اعلام کرده که بخش خدمات با ۴۷.۴ درصد بیش‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با ۳۳.۶ و کشاورزی با ۱۹ درصد قرار دارند.

بر اساس این گزارش، بررسی نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله در ایران حاکی از آن است که ۲۲.۹ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده‌اند.

این شاخص نسبت به فصل مشابه در سال گذشته یک درصد و نسبت به فصل قبل ۱.۹ درصد کاهش یافته است.

بر اساس گزارش‌ها، با وجود این که بازار کار ایران هنوز موفق به حل مشکل بیکاری متولدان دهه ۶۰ نشده، متولدان دهه ۷۰ نیز وارد بازار کار شده و بخشی از آنان متقاضی کار محسوب می‌شوند.

علی ربیعی، وزیر کار، و علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد، در دولت روحانی نیز پیش از این نسبت به ورود موج ۴.۵ میلیون نفری فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها به بازار کار در آینده نزدیک هشدار داده‌ بودند.

طبق گزارش مرکز آمار ایران، در ميان استان‌ها، کمترین نرخ بیکاری را استان تهران با ۵.۱ درصد و بالاترین نرخ بیکاری را استان خراسان شمالی با نرخ ۱۶.۲ درصد در تابستان امسال داشته است.

نرخ بيکاری در سال ۱۳۸۴، زمانی که محمود احمدی‌نژاد سکان دستگاه اجرايی کشور را به دست گرفت، ۱۱.۵ درصد بود که در سال ۱۳۹۱ به ۱۲.۲ درصد رسيد.