در حالی که مرتضی مرادپور پس از ۶۵ روز به اعتصاب غذای خود در زندان تبریز پایان داد، بر اساس گزارشها، اعتصاب غذای چند زندانی سیاسی دیگر از جمله سعید شیرزاد، علی شریعتی، نزار زکا و آرش صادقی ادامه دارد.
فردین مرادپور در مصاحبه با وبسایت کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران خبر داد که برادرش روز چهارشنبه، هشتم دیماه، به درخواست مادر خود به اعتصاب غذایش پایان داده است.
وی گفت که مسئولان قضایی برای رسیدگی به درخواست مرتضی مرادپور مبنی بر اعمال ماده ۱۳۴ اقدامی انجام ندادهاند، اما قول دادهاند که پس از شکستن اعتصاب غذا به پرونده او «طی یک روال قانونی» رسیدگی کنند.
معصومه امانی، مادر مرتضی مرادپور، روز سهشنبه، هفتم دیماه، در یک ویدئو از فرزندش خواسته بود تا به اعتصاب غذای خود پایان دهد و اعلام کرده بود که پس از عدم رسیدگی مسئولان به پرونده فرزندش پس از دو ماه اعتصاب غذا به این نتیجه رسیده که «جان انسانها برایشان ارزشی ندارد».
مرتضی مرادپور زندانی ۲۹ ساله رد درخواستش برای اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی را از جمله دلایل اعتصاب غذای خود اعلام کرده بود.
طبق ماده ۱۳۴ قانون جدید مجازات اسلامی، اگرچه قاضی برای هر یک از جرایم مجازات مستقلی را صادر میکند، اما در مرحله اجرای حکم، مجازاتی که از بقیه شدیدتر است باید اجرا شود.
آقای مرادپور خردادماه ۸۸ و پس از شرکت در همایش پیادهروی ایلگلی (شاهگلی) تبریز بازداشت شده و پس از شش ماه با وثیقه آزاد شده بود.
او در دادگاه انقلاب تبریز به اتهام «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» و «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت کشور» به سه سال زندان محکوم شده و از ۱۳ ماه پیش دوباره در حبس است.
برخی از وبسایتهای خبری آقای مرادپور را به انجام اقدامات «تجزیهطلبانه» متهم کردهاند، اما جعفر افشارنیا، وکیل مدافع کنونی او، در صفحه فیسبوکش نوشته است که موکلش «حین دستگیری فقط شعاری در لزوم آموزش به زبان مادری و حفظ دریاچه ارومیه داده است».
جز آقای مرادپور، تعدادی از زندانیان سیاسی از جمله سعید شیرزاد، علی شریعتی، نزار زکا و آرش صادقی نیز در هفتههای گذشته دست به اعتصاب غذا زدهاند.
سعید شیرزاد از ۱۷ آذر در اعتراض به «مرگ خاموش زندانیان» و با اشاره به موارد متعددی از نقض حقوق زندانیان، با دوختن لبهایش اعلام اعتصاب غذا کرده است.
وی پیش از این در پاسخ به درخواستها برای پایان اعتصاب غذای خود اعلام کرده که اعتضاب غذا را تا ۳۰ روز ادامه خواهد داد و پس از آن، بسته به شنیده شدن «صدای بیصدایان»، آن را قطع یا تبدیل به اعتصاب غذای خشک خواهد کرد.
سعید شیرزاد، عضو جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان، ۱۸ خرداد ۹۳ بازداشت شد و شهریور ۹۴ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» به پنج سال زندان محکوم شد.
آرش صادقی، دیگر زندانی سیاسی، نیز از سوم آبان در اعتراض به روند رسیدگی به پرونده و صدور حکم شش سال زندان برای گلرخ ایرانی، همسرش، اعتصاب غذا کرده و هنوز گزارشی درباره پایان اعتصاب غذای او منتشر نشده است.
جمعی از خانوادههای زندانیان سیاسی ایران در نامهای به حسن روحانی، رئیس جمهور، که روز دوشنبه، ششم دی، منتشر شد خواستار ورود و تلاش او برای نجات جان على شریعتى و آرش صادقى از مرگ شدند.
علی شریعتی به دلیل شرکت در تجمع در مقابل مجلس در اعتراض به موضوع اسیدپاشیها در اصفهان به «اقدام علیه امنیت ملی» محکوم شده و پس از بازداشت در روز ۱۰ آبان اعلام کرد که تا حذف این اتهام از پروندهاش به اعتصاب غذا ادامه خواهد داد.
جیسون پابلِت، وکیل نزار زکا، شهروند لبنانی زندانی در ایران، نیز خبر داده که موکلش از روز ۱۸ آذر در زندان اوین دست به اعتصاب غذا زده و خواستار آزادی بی قید و شرط خود است.
آقای زکا در آبانماه سال ۹۴ در تهران بازداشت شد و خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضائیه مدتی بعد گزارش داد که او به اتهام همکاری با دولت آمریکا به ده سال زندان محکوم شده است.
در سالهای گذشته تعدادی زیادی از زندانیان سیاسی در ایران دست به اعتصاب غذا زدهاند و تعدادی از آنان از جمله هدی صابر و اکبر محمدی به دلیل عدم رسیدگی پزشکی در زمان اعتصاب غذا جان باختهاند.
احضار دو خواهر و شوهر خواهر آتنا دائمی به دادسرا
در همین حال وبسایت کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران خبر داد که دو خواهر و همسر خواهر آتنا دائمی، فعال مدنی زندانی، با «شکایت ضابطین قضایی» علیه آنان و «جهت پارهای از توضیحات» به شعبه چهارم «دادسرای شهید مقدس» مستقر در زندان اوین احضار شدهاند.
این وبسایت به نقل از یک «منبع آگاه» اعلام کرد که انسیه دائمی، هانیه دائمی و حسین فاتحی همسر هانیه دائمی، طبق این احضاریه که صبح هفتم دیماه به دست آنها رسیده است، باید تا چهار روز خود را به دادسرا معرفی کنند.
بر اساس این گزارش، دو خواهر و شوهر خواهر آتنا دائمی در روز بازداشت او در خانه پدر و مادر خانم دائمی بوده اند و «به بازداشت آتنا بدون حکم قضایی اعتراض کردند».
آتنا دائمی روز ششم آذرماه جاری برای اجرای حکم هفت سالهاش راهی زندان اوین شد. او روز ۱۱ آذرماه در نامه ای از زندان اعلام کرد که ماموران بدون ارائه حکم بازداشت با حمله به خانه، او و خواهرش را کتک زدهاند و مامور مرد با استفاده از اسپری گاز فلفل به او حمله کرده است.
فاطمه (آتنا) دائمی، امید علیشناس، ئاسو رستمی و علی نوری در ماههای شهریور و مهر ۹۳ توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و خانم دائمی و امید علیشناس در دادگاه تجدید نظر به اتهام «اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیت ملی» و «توهین به رهبری» هر یک به هفت سال حبس تعزیری محکوم شدند.
ئاسو رستمی و علی نوری نیز به اتهامهای «اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیت ملی» و «توهین به رهبری» هر یک به دو سال حبس تعزیری محکوم شدهاند.