خبرگزاری رویترز از قول منابع اوپک گزارش میدهد که در اجلاس روز شنبه، ۲۰ آذرماه، این سازمان برای اعضای اوپک و غیراوپک با هدف کاهش تولید نفت، تنها روسیه، آذربایجان، قزاقستان، عمان و مکزیک حضور خواهند داشت.
به این ترتیب تنها پنج کشور غیر اوپک به اجلاس کاهش تولید نفت جهانی میپیوندند.
اعضای اوپک روز ۳۰ نوامبر توافق کردند که تولید نفت این سازمان را روزانه ۱.۲ میلیون بشکه نسبت به ماه اکتبر کاهش دهند و به رقم ۳۲.۵ میلیون بشکه برسانند.
این کاهش از اول ژانویه ۲۰۱۷ اعمال خواهد شد و منوط به کاهش ۶۰۰ هزار بشکهای تولید نفت کشورهای غیر اوپک است.
در همین زمینه خبرگزاری رویترز اخیرا گزارش داده بود که در ماه نوامبر اعضای اوپک تولید خود را به شدت افزایش دادهاند و برای رسیدن به سقف تولید تفاهم شده، باید نسبت به میزان تولید کنونی، مقدار بیشتری از تولید خود را بکاهند.
بعد از اجلاس اوپک مقرر شد که جلسهای با کشورهای غیر اوپک در روز ۱۰ دسامبر، شنبه، برگزار شود تا موضوع کاهش روزانه ۶۰۰ هزار بشکهای تولید آنها نیز محقق شود.
در این میان روسیه متعهد شده است که تولید خود را ۳۰۰ هزار بشکه کاهش دهد و آذربایجان، عمان و مکزیک نیز گفتهاند که تولید خود را کاهش می دهند.
رویترز می نویسد که قزاقستان نیز در اجلاس روز شنبه شرکت میکند، اما گفته است که هنوز تصمیمی برای کاهش تولید نگرفته است.
قزاقستان دو ماه قبل تولید نفت از میدان عظیم نفتی کاشاغان در دریای خزر را در سطح روزانه ۷۵ هزار بشکه آغاز کرد و قرار بود تا آخر سال جاری میلادی این رقم دو برابر شود و سال آینده به رقم ۳۰۰ هزار بشکه برسد.
رویترز مینویسد که آخرین اجلاس اوپک و غیر اوپک برای کاهش تولید نفت در سال ۲۰۰۱ و بعد از حمله تروریستی یازدهم سپتامبر به برجهای دوقلوی نیویورک در آمریکا انجام شد.
در آن زمان، در پی افت چشمگیر قیمت نفت، اوپک از کشورهای دیگر توقع داشت که تولید روزانه خود را ۵۰۰ هزار بشکه کاهش دهند، اما نهایتا آنها ۴۶۲ هزار بشکه کاهش دادند.
یک منبع اوپک به رویترز گفته است که هنوز چیزی معلوم نیست و باید منتظر اجلاس روز شنبه بود. منبع دیگری نیز گفته است که کشورهای غیر اوپک احتمالا بر سر کاهش تولید روزانه ۵۰۰ هزار بشکه به جای ۶۰۰ هزار بشکه توافق کنند.
در همین زمینه، بنا به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران روز پنجشنبه در تماس تلفنی با همتای ونزوئلایی خود نیکولاس مادورو گفت که «ما همچنان مصمم هستیم از ثبات بازار و افزایش بهای نفت حمایت کنیم».
وی نقش کشورهای غیراوپک را در موفقیت کامل توافقات حاصله مهم ذکر کرد و اظهار داشت که «همکاری تنگاتنگ میان کشورهای اوپک و غیراوپک برای ثبات بهای نفت و افزایش آن بسیار بااهمیت است».
قیمتهای جهانی نفت بعد از توافق مشروط اوپک برای کاهش تولید نفت حدود ده درصد افزایش داشته و اکنون قیمت نفت شاخص برنت به نزدیک ۵۵ دلار رسیده است. اما این رقم هنوز دو برابر کمتر از قیمتهای جهانی نفت در نیمه اول سال ۲۰۱۴ است.
افت قیمت نفت در بازارهای جهانی در سالهای گذشته بیشتر به خاطر تولید حجم انبوهی از نفت مازاد بوده است.