نمایندگان مجلس ایران روز یکشنبه، پنجم مهر، با ۷۴ رأی موافق، ۸۴ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۸ رای با طرح «اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی و فرزندان شهدای غیرایرانی» مخالفت کردند.
در صورت تصویب این طرح، فرزندان زنان ایرانی که با مردان خارجی ازدواج کردهاند، به شرط متولد شدن و پنج سال اقامت در ایران و همچنین نداشتن «سوء پیشینه امنیتی» یا «محکومیت موثر کیفری» بعد از رسیدن به ۱۸ سالگی به تابعیت ایران درمیآمدند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، حسینعلی امیری، قائم مقام وزیر کشور، در مخالفت با این طرح گفت که تصویب این قانون مشکلات «امنیتی، سیاسی و اجتماعی» برای کشور ایجاد میکند وباعث افزایش مهاجرت به ایران میشود.
نادر قاضیپور، نماینده ارومیه در مجلس، نیز با اشاره به «تبعات امنیتی» این طرح گفت که «ما ایران را باید ایرانی نگه داریم و اجازه ندهیم یک غیر ایرانی در انتخابات شرکت کند، ما باید قداست ایران را حفظ کنیم».
اما محمد دهقان، نماینده چناران در مجلس، در موافقت با این طرح شناسنامه دادن بهفرزندان زنان ایرانی که با مردان خارجی ازدواج میکنند را «اقدامی انسانی» خواند.
مجلس ایران در سال ۸۵ قانونی را تصویب کرده بود که فرزندان «حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی» که پیش از آن در ایران متولد شده یا حداکثر تا یک سال پس از تصویب این قانون در ایران متولد میشدند، میتوانستند بعد از رسیدن به سن هجده سال تقاضای تابعیت ایرانی کنند.
بر اساس گزارشها، از سال ۸۶ به بعد و پس از پایان مهلت تعیین شده در این قانون، فرزندان زنان ایرانی که با مردان خارجی ازدواج کردهاند، دیگر امکان درخواست تابعیت ایرانی را ندارند.
۲۳۰ پرونده در وزارت کشور برای «شهدای غیر ایرانی»
در طرح پیشنهادی نمایندگان مجلس همچنین وزارت خارجه ایران موظف شده بود که برای والدین، همسران و فرزندان «شهدای غیر ایرانی» به شرط پنج سال سکونت در ایران و با تایید ستاد کل نیرویهای مسلح، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یا وزارت اطلاعات سند تابعیت صادر کند.
سخنگوی وزارت کشور در مخالفت با این بخش از طرح نمایندگان مجلس نیز گفت: «هم اکنون بنیاد شهید در چارچوب مصوبات و مقررات کشور از جمله مقرراتی که شورای عالی امنیت ملی تصویب شده مشکلات عزیزانی را که در راستای اهدافی که انقلاب اسلامی خدماتی را انجام میدهند، حل میکند.»
به گفته آقای امیری، در این باره بیش از ۲۳۰ پرونده در وزارت کشور وجود دارد.
حسین نقوی حسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در فروردینماه از بررسی طرحی در این کمیسیون برای «اعطای تابعیت به رزمندگان و ایثارگران غیرایرانی» خبر داده بود.
پس از بالا گرفتن درگیریها در سوریه گزارشهای متعددی از کشته شدن تعدادی از اتباع افغان ساکن ایران در این درگیریها منتشر شده است.
بر اساس گزارشها، «لشکر فاطمیون» واحد متشکل از افراد نظامی افغان است که هم اکنون در سوریه برای دفاع از حکومت بشار اسد میجنگند.
در همین حال وبسایت تابناک پیش از این اعلام کرده بود که ۲۰۰ نفر از نیروهای این لشکر در نبردهای داخلی در سوریه کشته شدهاند.
در همین حال پیش از این روزنامه وال استریت جورنال خبر داده بود که ایران با «پرداخت مبلغ پانصد دلار در ماه و دادن مجوز اقامت در ایران به هزاران پناهنده افغان» آنان را برای جنگ در سوریه در حمایت از حکومت بشار اسد «استخدام» میکند.
مقامات جمهوری اسلامی این گزارش و گزارشهای مشابه را تکذیب کردهاند.