همزمان با ادامه مذاکرات اتمی ایران با گروه ۵+۱در وین، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با تاکید بر این که ایران با «بازرسی ویژه» از سایتهای هستهای خود موافقت نخواهد کرد از امضای پروتکلی خبر داد که در صورت نهایی شدن، روسیه در ایران سوخت اتمی تولید خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، شامگاه چهارشنبه، ۲۸ آبان، در یک برنامه تلویزیونی با بیان این که ایران دو سال و نیم است که پروتکل الحاقی را اجرا کرده افزود: «هیچ نوع بازرسی یا پروسهای که ویژه باشد را نمیپذیریم.»
وی تصریح کرد: «تمامی مکانیسمها موجود است، بنابراین نمیپذیریم کشور ویژه در این رابطه باشیم، به گونهای که بالاترین مقام اجرایی کشور بر این امر تاکید فراوانی دارد.»
سخنان آقای صالحی در حالی بیان شده است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش روز ۱۶ آبان خود با اشاره به درخواست شورای امنیت سازمان ملل و شورای حکام آژانس از ایران برای اجرای پروتکل الحاقی گفته بود که جمهوری اسلامی از اجرای این پروتکل که امکان بازرسیهای سرزده از تاسیسات اتمی ایران را فراهم میکند سر باز زده است.
بر پایه پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاح هستهای که در دولت محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، امضا شد، اما به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسید، بازرسان آژانس مجاز خواهند شد هر زمانی که لازم میدانند از تاسیسات هستهای ایران بازرسی کنند.
آقای صالحی همچنین ضمن تکذیب انتقال سوخت هستهای ایران به روسیه از امضای پروتکلی بین دو کشور خبر داد که در صورت نهایی شدن آن، روسیه در ایران سوخت اتمی تولید خواهد کرد.
آقای صالحی اضافه کرد: «روسها به ایران کمک کنند که مشترکاً کل سوخت یا اجزایی از سوخت را به درخواست ما آنها بتوانند با مشارکت ایران در ایران تولید کنند.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین گفت: «سوخت رآکتور اراک را قرار بود بسازیم که بخشی از آن را ساختهایم، ولی فعلاً به دلیل مذاکرات متوقف شده است.»
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز روز دوشنبه، ۱۲ آبان، در گزارشی خبر داده بود که ایران در «توافقی موقتی» پذیرفته است که «بخش اعظم» اورانیوم غنیشده خود را به خاک روسیه انتقال دهد.
مقامات جمهوری اسلامی اما این خبر را تکذیب کردهاند.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین از امضای قرارداد بین ایران و روسیه برای ساخت دو رآکتور جدید در نیروگاه بوشهر خبر داد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، وی گفت که این قرارداد بر اساس پروتکل امضا شده بین دو کشوردر سال ۱۹۹۲ امضا شده است.
به گفته آقای صالحی، بر اساس این پروتکل روسیه متعهد به ساخت چهار رآکتور در بوشهر شده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تصریح کرد: «برخی در رسانهها این گونه وانمود میکنند که نیروگاه بوشهر هنوز راهاندازی نشده، در صورتی که این نیروگاه هفت هزار کیلووات برق تولید کرده است.»
علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، روز سهشنبه، ۲۰ آبان، به روسیه سفر کرده بود.