تشدید تدابیر امنیتی در شرق بیت‌المقدس در «روز خشم» فلسطینی‌ها

با ورود بحران امنیتی میان اسرائیل و فلسطینی‌ها به شانزدهمین روز خود، در حالی که فلسطینی‌ها روز جمعه، ۲۴ مهر، را «روز خشم» نامیده و همزمان یکی از مکان‌های تاریخی مهم برای یهودیان را آتش زدند، اسرائیل تدابیر امنیتی را در شرق اورشلیم در آستانه برگزاری نماز جمعه تشدید کرد.

پلیس اسرائیل تنها به مردان بالاتر از ۴۰ سال اجازه ورود به الاقصی را داد. اما ورود زنان و دختران فلسطینی برای حضور در نماز الاقصی بدون محدودیت بود.

اسرائیل می گوید، تجربه نشان می دهد که مردان جوان فلسطینی تمایل و انگیزه بیشتری برای درگیری دارند.

ناآرامی خاصی در نخستین ساعات پس از پایان نماز جمعه رخ نداد، اما در بسیاری از شهرهای کرانه باختری، فلسطینی‌های جوان با خروج از مساجد، به سوی درگیری با نظامیان اسرائیلی در پست های بازرسی و مراکز استقرار این نیروها رفتند.

ساعتی پس از پایان نماز جمعه، یک مهاجم فلسطینی با چاقو به یک اسرائیلی در جاده ای در نزدیکی الخلیل در کرانه باختری حمله کرد، اما مهاجم به دنبال آتشباری سربازان شدیدا زخمی شد.

مهاجم خود را به شکل فیلمبردار درآورده و علامت «مطبوعات» را بر اتومبیل خود زده بود.

نیروهای امنیتی اسرائیل همچنین گفته اند، بامداد جمعه در نزدیکی شهرک «عیسویه» در شرق اورشلیم، از بازرسی از یک اتومبیل فلسطینی، یک بمب دست‌ساز کشف شده که ظاهراً قرار بوده با رسیدن به اورشلیم در این شهر منفجر شود.

نماز جمعه این هفته به دلیل تشدید حملات از سوی مهاجمان چاقوبه‌دست فلسطینی به رهگذران اسرائیلی و حملات دیگری، مانند تیراندازی و زیرگرفتن عامدانه رهگذران، با حساسیت زیاد برگزار شد.

هفته گذشته یکی از بحرانی ترین ایام در مناسبات متشنج اسرائیل و فلسطینی‌ها در یک دهه اخیر بود؛ در جنگ سال گذشته میان ارتش اسرائیل و تشکل های مسلح فلسطینی در غزه نیز چنین بحرانی به وجود نیامده بود.

روز پنج‌شنبه، ۲۳ مهر، اولین روز در ایام بحرانی اخیر بود که حمله ای به اسرائیلی ها رخ نداد و کسی از فلسطینی ها کشته یا زخمی نشد.

اسرائیل: آتش زدن آرامگاه یوسف پیامبر مشابه رفتارهای داعش است

در این میان، اسرائیل به آتش زدن آرامگاه حضرت یوسف در شهر نابلس واکنش تندی نشان داده و آن را «ادامه اقدامات داعش» نامیده است.

گروهی از فلسطینی‌ها شامگاه پنج‌شنبه تا بامداد جمعه آرامگاه یوسف را به آتش کشیدند و خسارات جدی به آن وارد کرده اند.

به گزارش رسانه های اسرائیل، زیپی خوتوولی، معاون وزارت خارجه اسرائیل، در نامه ای به دولت های جهان نوشته است، فلسطینی‌ها با این اقدام درصدد بودند ریشه‌های یهودیان در این سرزمین را به آتش بکشند و «تاریخ را جعل کنند».

دوری گولد، مدیرکل وزارت خارجه اسرائیل، نیز گفته است، از عراق تا لیبی افراطیون در سال‌های اخیر با اماکن باستانی به این گونه رفتار کرده اند، و «اگر اسرائیل در همه این سال‌ها سرپرستی این اماکن را نداشت، این آثار تمدن بشری از مدت ها قبل نابود شده بود».

ارتش اسرائیل گفته است، به آتش کشیدن این مکان مهم مذهبی و تاریخی را بسیار جدی تلقی می کند.

ارتش اسرائیل افزوده است که این کشور این آرامگاه را بازسازی کرده و دوباره راه زیارت یهودیان در آن را هموار خواهد کرد.

آرامگاه یوسف پیامبر با قدمتی چند هزار ساله در منطقه ای است که اختیارات امنیتی آن در دست نیروهای حکومت خودگردان فلسطینی است. این آرامگاه در سالهای گذشته نیز دو بار دیگر از سوی فلسطینی ها به آتش کشیده بود.

محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردانی، روز جمعه در بیانیه‌ای به آتش کشیدن آرامگاه یوسف را قاطعانه محکوم کرد و نوشت، این رفتار پلید، از سوی یک کمیسیون فلسطینی مورد تحقیق قرار خواهد گرفت.

آقای عباس قول داد که حکومت فلسطینی با بودجه خود این مکان را بازسازی کند.

سپر انسانی فلسطینی ها در اطراف خانه مهاجمان عامل حملات اخیر

همزمان، جنبش های فلسطینی از عامه فلسطینی‌ها خواسته اند اطراف خانه مهاجمانی که ارتش اسرائیل می خواهد در روزهای آینده آنها را خراب کند، «سپر انسانی» تشکیل دهند.

دولت اسرائیل لایحه ای را در روزهای گذشته تصویب کرد که بر اساس آن، خانه مهاجمانی که باعث قتل اسرائیلی ها در عملیات تروریستی شده اند، ویران می شود.

ارتش اسرائیل گفته است، نخستین خانه ای که به‌زودی ویران می شود، خانه یک دانشجوی رشته حقوق است که در سال ۲۰۱۲ یک بمب‌گذاری انتحاری در اتوبوسی در تل آویو انجام داد.

رسانه های فلسطینی می گویند، ده‌ها تن در اطراف خانه این مهاجم فلسطینی گرد آمده اند تا در برابر قصد ارتش اسرائیل برای تخریب آن مقاومت کنند.

چهار خانواده دیگر فلسطینی نیز که فرزندان‌شان در حملات مرگبار اخیر دست داشته اند، گفته‌اند که از ارتش اسرائیل برای تخلیه خانه ضرب‌الاجل دریافت کرده‌اند.

اسرائیل می گوید، ویران کردن خانه خانواده مهاجمان فلسطینی می تواند عاملی بازدارنده برای جوانان فلسطینی باشد تا در ارتکاب چنین حملاتی تردید کنند.

وزارت کشور اسرائیل نیز اعلام کرده که گام های اولیه را برای سلب امتیازات شهروندی از فلسطینی‌های ساکن شرق بیت المقدس، که عامل اکثر حملات دو هفته اخیر بوده اند، برداشته است.

در بحران جدید که از اول اکتبر، نهم مهر، با حمله یک باند پنج نفره از نیروهای مسلح حماس به خانواده یهودی «هنکین» و کشتن والدین این خانواده در جاده ای در نزدیکی اورشلیم آغاز شد، هشت اسرائیلی و ۳۱ فلسطینی کشته شده اند.

احتمال دیدار چهارجانبه در اردن برای آرام کردن اوضاع

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز پنج‌شنبه، ۲۳ مهر، در یک نشست خبری در اورشلیم گفت، آماده دیدار با محمود عباس است و افزود «چنین دیداری می تواند کاملاً مفید باشد».

دان شاپیرو، سفیر آمریکا در تل آویو، روز جمعه در مصاحبه با رادیو اسرائیل تایید کرد، تلاش هایی با هدف ترتیب دادن دیدار چهار جانبه میان نخست وزیر اسرائیل، رهبر تشکیلات خودگردانی، پادشاه اردن و وزیر خارجه آمریکا در جریان است.

به گفته آقای شاپیرو، این تلاش ها در آستانه سفر هفته آینده جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، به اسرائیل، سرزمین های فلسطینی و اردن، تشدید شده تا شاید موجب فروکش کردن شعله های این بحران خونین شود.