تعویق رای‌گیری درباره مجوز ساخت‌وساز جدید «به خواسته نتانیاهو»

پنج روز بعد از صدور قطعنامه شورای امنیت در محکومیت شهرک‌سازی‌های اسرائیلی، رسانه‌های این کشور خبر دادند که نشست کمیته شهرداری اورشلیم، بیت‌المقدس، برای رای‌گیری در مورد دادن مجوز ساخت بیش از ۶۰۰ خانه در شرق اورشلیم «به درخواست نخست وزیر اسرائیل» به تعویق افتاد.

وزیران دولت نتانیاهو در روزهای گذشته گفته بودند که اسرائیل در مخالفت عملی با قطعنامه شورای امنیت، ساخت‌وسازها را در «پایتخت جاودان» خود و در کرانه باختری سرعت خواهد بخشید.

قرار بود کمیته صدور مجوز ساخت‌وساز وابسته به شورای شهر اورشلیم روز چهارشنبه، هشتم دی، برای دادن مجوز ساخت خانه‌های بیشتر رای‌گیری کند، اما در آخرین لحظات درخواستی از نتانیاهو به کمیته رسید که لغو نشست را درخواست کرد.

این در حالی است که بنیامین نتانیاهو تاکید کرده بود که دولت او قطعنامه شورای امنیت را اجرا نمی کند.

با این حال یک عضو راستگرای شورای شهر اورشلیم به رادیو اسرائیل گفت، نتانیاهو با وجود واکنش‌های تند لفظی، وقتی پای عمل به میان می آید، از خود «ضعف» نشان می دهد.

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام این شورا گزارش می‌دهد که نخست وزیر اسرائیل برای «جلوگیری از تنش بیشتر با ایالات متحده» درخواست روز چهارشنبه را مطرح کرده است.

روزنامه اسرائیلی هاآرتص نیز نوشته است، درخواست نتانیاهو برای خارج کردن صدور مجوز ساخت‌وساز از دستور کار روز چهارشنبه در نشست کمیته شورای شهر اورشلیم ساعاتی قبل از سخنرانی جان کری وزیر امور خارجه آمریکا مطرح شد، و به این ترتیب این دو را به یکدیگر مرتبط دانسته است.

مارک تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز سه‌شنبه، هفتم دی، گفته بود، امیدوار بودیم که قطعنامه شورای امنیت مانع از تصویب ساخت‌وسازهای بیشتر شود.

قطعنامه ۲۳۳۴ شورای امنیت روز جمعه، سوم دی، پس از آن به تصویب رسید که آمریکا در اقدامی بسیار غیرمعمول آن را وتو نکرد و قطعنامه با رای موافق ۱۴ عضو دیگر شورا به تصویب رسید.

این قطعنامه پایان شهرک‌سازی‌های اسرائیل، لزوم اجرای راهکار دو کشوری و توقف خشونت‌ها را درخواست می کند.

اسرائیل در سال‌های گذشته ساخت‌وساز در اراضی فلسطینی را که در جنگ سال ۱۹۶۷ به اشغال درآورد، شدت بخشیده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، قرار است آقای کری روز چهارشنبه هشتم دی در یک سخنرانی در میان دیپلمات های آمریکایی در واشینگتن، «سیاست جامع» دولت باراک اوباما در مورد از سرگیری مذاکرات صلح اسرائیلی- فلسطینی را تشریح کند.

اعلام آمادگی دولت اوباما برای ادامه تلاش جهت تجدید مذاکرات اسرائیلی- فلسطینی در حالی است که تنها سه هفته دیگر از عمر این دولت باقی مانده است.

رویترز با استناد به یک مقام بلندپایه آمریکایی نوشته است، جان کری قرار است در سخنرانی خود به مواضع «گمراه‌کننده» روزهای گذشته اسرائیل در واکنش به قطعنامه ۲۳۳۴ پاسخ دهد.

ابومازن: قطعنامه راه مذاکرات جدی برای صلح را هموار می‌کند

از سوی دیگر، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، قطعنامه تازه شورای امنیت را تعیین مبنایی برای پایان دادن به اشغالگری اسرائیل و آغاز آزادی اراضی فلسطینی دانست.

آقای عباس روز سه‌شنبه، هفتم دی‌ماه، در دیدار با رهبران جنبش فتح در رام الله، همچنین گفت، قطعنامه سازوکار مذاکرات جدی میان اسرائیل و فلسطینی ها را ارائه می‌کند.

به گفته محمود عباس، تصویب این قطعنامه نتیجه چند دهه اعتراض فلسطینی ها است و نشان می دهد که تمامی جامعه جهانی با شهرک‌سازی‌های اسرائیلی مخالف است.

آقای عباس همچنین ابراز امیدواری کرد که کنفرانس بین المللی صلح در پاریس راهکار و جدول زمانی برای پایان اشغالگری را تعیین کند.

اشاره محمود عباس به کنفرانسی است که دولت فرانسه قصد دارد آن را روز پانزدهم ژانویه، ۲۶ دی‌ماه، با مشارکت مقامات ارشد و وزیران خارجه هفتاد کشور برگزار کند.

اما دولت اسرائیل به‌شدت با کنفرانس پاریس مخالفت کرده، به گونه ای که آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، کنفرانس را «تضعیف امنیت اسرائیل» و حتی «محاکمه دسته‌جمعی» کشورش توصیف کرده است.

بنیامین نتانیاهو نیز گفته است که دولت او در کنفرانس پاریس شرکت نمی کند، و «هشدار» داده است که آمریکا می خواهد در کنفرانس پاریس «یک ضربه جدی دیگر به اسرائیل» وارد کند.