توافق نتانیاهو با چهار حزب دیگر بر سر ائتلاف سیاسی

بنیامین نتانیاهو بر مسند حزب لیکود

بنیامین نتانیاهو، رهبر حزب لیکود اسرائیل، پس از شش هفته تلاش برای تشکیل دولت جدید، با چهار حزب دیگر این کشور برای برپایی ائئلاف سیاسی به توافق رسید.

۵۳ روز پس از انتخابات پارلمانی اسرائیل و در حالی که مهلت شش هفته‌ای آقای نتانیاهو برای تشکیل دولت به آخرین روز رسیده بود، حزب لیکود روز جمعه، ۲۵ اسفندماه، اعلام کرد که قطعا با سه حزب دیگر به توافق دست یافته است.

این در حالی است که روز پنج‌شنبه با وجود انتشار خبر قطعی شدن ائتلاف رهبران دو حزب مهمی که نتانیاهو برای تشکیل دولت سخت به آن‌ها نیاز دارد به مدت ۱۲ ساعت به قطع رابطه با او اقدام کرده و به تلفن‌های او نیز پاسخ ندادند.

رهبران این دو حزب می‌گفتند که نتانیاهو قول داده است که در کنار محول کردن وزارتخانه‌های مهم، آن دو را به عنوان معاونان نخست وزیر نیز معرفی کند.

این اختلاف که می‌رفت ائتلاف را بشکند، در ساعات بامدادی جمعه از طریق تماس تلفنی طولانی میان نتانیاهو با این دو سیاستمدار حل شد.

ائتلاف دولت جدید اسرائیل این بار افزون بر حزب راست‌گرای «اسرائیل خانه ما» به رهبری آویگدور لیبرمن، شامل سه حزب تازه‌تاسیس به نام‌های «یش آتید»، «بیت یهودی» و «هاتنوعا» شده و برای نخستین بار هیچ حزب مذهبی افراطی را دربرنمی‌گیرد.

با این ائتلاف، ۶۸ نفر از میان ۱۲۰ عضو دوره جدید کنست حامی دولت بنیامین نتانیاهو خواهند بود و حزب «کارگر» نیز، هرچند رهبری اپوزیسیون را خواهد داشت، گفته است از هر اقدام مثبت این دولت در راه پیشبرد صلح با فلسطینی‌ها حمایت خواهد کرد.

در دولت جدید اسرائیل که ۲۱ وزیر خواهد داشت، نتانیاهو در کنار مسند نخست وزیری برای دوره‌ای موقت وزارت خارجه را نیز حفظ می‌کند تا پرونده قضایی علیه آویگدور لیبرمن که مایل به بازگشت به مقام وزارت خارجه است، در دادگاه این کشور مختومه اعلام شود.

نتانیاهو به احتمال قوی می‌خواهد پست وزارت دفاع را در دولت جدید خود به ژنرال موشه یعلون که در چهارسال گذشته وزیر امور راهبردی بود بسپارد.

وزارت دارایی به یائیر لاپید، رهبر حزب «یش آتید» («آینده‌ای هست»)، و وزارت امور زیربنایی، صنعت و تجارت با اختیارات «گسترده» به نفتالی بنت، رهبر «بیت یهودی»، سپرده شده است.

خانم تسیپی لیونی، وزیر خارجه پیشین، نیز پس از چهار سال دوری از سیاست، در مقام رهبر حزب تازه برپاشده «هاتنوعا» («جنبش»)، در دولت جدید با گرفتن وزارت دادگستری و اختیار پیشبرد مذاکرات سیاسی با فلسطینی‌ها، به صحنه بازگشته است.

این سومین بار از اوسط دهه نود میلادی است که بنیامین نتانیاهو به نخست وزیری می‌رسد.

در حالی که قرار است کار دولت جدید روز سه‌شنبه و پس از گرفتن رای اعتماد در نشست روز دوشنبه هفته آتی در مجلس آغاز شود، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، روز چهارشنبه وارد اسرائیل خواهد شد تا نخستین دیدار رسمی خود را از اسرائیل و کرانه باختری آغاز کند.

در همین حال به گفته نتانیاهو، او بیش از هر چیز در دولت تازه خود برای «رسیدگی به خطرات ناشی از برنامه هسته‌ای ایران برای موجودیت اسرائیل» اولویت قائل خواهد شد.

اما با وجود مسئله اتمی ایران، روند صلح راکد مانده اسرائیلی- فلسطینی موضوع مهم دیگری است که نتانیاهو باید برای ازسرگیری آن تلاش کند.

محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی، در واکنش اولیه به تشکیل دولت جدید اسرائیل گفت که انتظار چندانی از این کابینه ندارد، اما امیدواراست که مذاکرات صلح ازسرگرفته شود.