خالد مشعل در مقام ریاست دفتر سیاسی حماس ابقا شد

خالد مشعل (وسط) در مقام رئیس دفتر سیاسی حماس ابقا شد

خالد مشعل شامگاه دوشنبه، ۱۲ فروردین‌ماه، برای چهارمین بار به ریاست دفتر سیاسی جنبش اسلام‌گرای حماس برگزیده شد. مشعل از سال ۱۹۹۳ تاکنون به مدت ۲۰ سال این مقام را در دست داشته است.

درهمایشی روز دوشنبه که با حضور همه اعضای ارشد حماس در سرزمین‌های فلسطینی و خارج در قاهره، پایتخت مصر، برگزار شد، خالد مشعل در مقام ریاست دفتر سیاسی حماس ابقا شد.

ریاست دفتر سیاسی حماس به مفهوم رهبری کل این جنبش، و دوره ریاست آن چهار ساله است.

آقای مشعل در حالی در این مقام ابقا شده است که در یک سال اخیر بار‌ها گفته بود خود را نامزد رهبری حماس نمی‌کند و ناظران فلسطینی بسیاری می‌گفتند مشعل برای در دست گرفتن رهبری سازمان آزادی‌بخش فلسطین، که چتری برای اکثر سازمان‌های فلسطینی است به جای محمود عباس، آماده می‌شود.

خالد مشعل در سال‌های گذشته رویه نرم‌خویانه‌تری در قبال اسرائیل و آمریکا در پیش گرفته و از محور ایران و سوریه دور شد. پیروزی او به منزله قوی‌تر بودن شاخه معتدل حماس در برابر فلسطینی‌های داخلی است که رویه افراطی‌تر را ترجیح می‌دهند.

گروه حماس از خیزش مردم سوریه در برابر حکومت بشار اسد حمایت کرده و ارتش سوریه در ۲۵ ماه خیزش داخلی سوریه بار‌ها اردوگاه‌های پناهندگان فلسطینی را بمباران کرده که آخرین مورد آن پنج‌شنبه گذشته بود که فلسطینی‌ها می‌گویند در جریان آن ده‌ها نفر در شهرک اردوگاهی «یرموک» در حومه دمشق کشته و زخمی شدند.

ابقای مشعل در ریاست حماس در حالی است که روند آشتی داخلی فلسطینی، با وجود همه تلاش‌های میانجی‌گران، به جایی نرسیده و سرزمین‌های فلسطینی‌نشین همچنان دوپاره باقی مانده و کرانه باختری زیر تسلط حکومت خودگردانی است و حماس کنترل غزه را در دست دارد و نشانه‌ای از آمادگی برای مشارکت دادن دوباره فتح در حکومت درغزه از خود نشان نمی‌دهد.

نزدیکی قوی سران حماس و فتح با محمد مرسی و حکومت اخوان‌المسلمین در مصر نیز روند آشتی این دو جنبش رقیب را تسریع نکرده است.

انتخابات پارلمانی و رهبری کل فلسطینی باید تا یک سال دیگر برگزار شود، اما این انتخابات به آشتی حماس و فتح مشروط است.

در همین حال، حماس به شیوه‌های اسلام‌گرایانه خود در غزه ادامه داده و از دوشنبه این هفته نیز رسماً اعلام کرد دختران و پسران را از ۹ سالگی در مدارس از یکدیگر جدا می‌کند. این در حالی است که مدارس بسیاری در کرانه باختری مختلط هستند.

حماس شیوه‌های اسلامی را هر چه بیشتر در غزه برقرار کرده و کافی‌نت‌ها و مراکز فرهنگی را زیر کنترل شدید خود درآورده است.