بررسی کوتاه اثرات گرمایش زمین در گزارش سازمان ملل

  • مهتاب وحیدی راد
تغییرات شدید آب و هوایی کره زمین طی سال‌های آینده مشکلات کشاورزی و تامین غذا برای میلیاردها نفر را در پی دارد و زندگی بشر را تهدید می‌کند. این را مجمع بین‌المللی تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد در جدیدترین گزارش خود اعلام کرده است، گزارشی که تاکید می‌کند در دهه‌های آینده هیچ فردی در جهان از تغییرات آب و هوایی و تاثیرات آن در امان نخواهد بود.

Your browser doesn’t support HTML5

گزارش مهتاب وحیدی راد را بشنوید


مجمع بین‌المللی تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد می‌گوید که گرم شدن کره زمین و به دنبال آن خشکسالی و کمبود مواد غذایی در سال‌های آینده ممکن است به حدی برسد که علاوه بر بروز بلایای طبیعی خطر بروز جنگ را هم در پی داشته باشد.

ذوب شدن یخ‌های قطبی و بالا رفتن سطح آب اقیانوس‌ها از تاثیرات اصلی گرمایش زمین است که در پی آن بخشی از خشکی‌ها به زیر آب خواهند رفت و این مسئله برخی از گونه‌های گیاهی و جانوری را در معرض خطر قرار می‌دهد.

از دیگر اثرات گرم شدن زمین می‌تواند شیوع و گسترش برخی از بیماری‌ها باشد و مشکلات بهداشتی در برخی از کشورها، به‌خصوص در کشورهای فقیر.

اسماعیل کهرم کارشناس محیط زیست در تهران درباره آثار زیست‌محیطی این تغییرات می‌گوید: تاثیرات گرمایش زمین در نقاط مختلف متفاوت خواهد بود. مثلاً آنجاهایی که مانند یخ‌های قطبین در شمال و جنوب هست آنجا تاثیرات درجه حرارت بسیار بسیار شدیدتر تست. یعنی یخ‌ها زودتر آب می‌شوند و بعد حجم بسیار زیادی از یخ‌ها وقتی که ذوب شدند سطح آب‌های جهان بالا می‌رود. اینجا دیگر مسئله جهانی می‌شود. اروپا و آمریکا و آسیا را تحت تاثیر قرار می‌دهد. متاسفانه هرچه که کشورها به طرف گرمی و خشکی می‌روند مانند ایران تاثیرات بیشتر خواهد شد. تاثیراتی که در گزارش سازمان ملل آمده مقدار تاثیراتی است که ما می‌توانیم پیش‌بینی کنیم. یک تاثیراتی این افزایش درجه حرارت دارد که قابل پیش‌بینی نیست. اگر درجه حرارت آن طور که پیش‌بینی می‌شود تا آخر قرن چهار درجه سانتی‌گراد افزایش پیدا کند، ما از وجود دانه‌های حیات‌بخش مقوی و مغذی محروم خواهیم بود.

در گزارش مجمع بین‌المللی تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد همچنین آمده است که گرم شدن کره زمین بر بازده اقتصادی جهان تاثیر مستقیم دارد. به طوری که به عنوان مثال افزایش دو درجه‌ای دمای کره زمین ممکن است بازده اقتصادی جهان را دو دهم تا دو درصد کاهش دهد.

فریدون خاوند کارشناس اقتصاد در پاریس از عواقب اقتصادی این تغییرات می‌گوید: این پدیده از چند نظر می‌تواند تاثیر بگذارد بر وضعیت اقتصادی دنیا. یکی مسئله خشکسالی است. به این معنا که بعضی از نقاط جهان که در تامین غله به خصوص نقش دارند می‌توانند دچار مشکل شوند و در نتیجه از امکان صدور یا تامین غله مورد نیاز خودشان محروم بشوند و بنابراین مسئله به خصوص در اقتصاد کشاورزی برای اینها مطرح می‌شود. تاثیر دیگری که باید رویش تاکید کرد مسئله مهاجرت‌هایی است که در نتیجه پدیده گرمایش زمین پیش می‌آید. به این معنا که بعضی از مناطق به خصوص بعضی از جزایر یا مناطق ساحلی زیر آب بروند و بنابراین جمعیت‌های اینها هیچ چاره‌ای ندارند جز این که به مناطق دیگر مهاجرت کنند. بنابراین این جابه‌جایی جمعیت هم طبعاً تاثیرات اقتصادی بسیار بسیار سنگینی دارد. از طرف دیگر بعضی از فعالیت‌های اقتصادی هم زیر تاثیر گرمایش زمین می‌تواند متوقف شود یا به شدت آسیب ببیند. از جمله فعالیت‌های گردشگری یا توریستی. این هم یکی از تاثیرات همین پدیده گرمایش زمین است.

گزارش مجمع بین‌المللی تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد با هدف راهنمایی دولت‌ها برای مواجهه با تغییرات آب وهوایی تهیه شده و در آن از دولت‌ها خواسته شده منابع آب، خانه‌ها و سیستم حمل و نقل خود را در برابر تغییرات آب و هوایی مقاوم کنند.

دانشمندان و کارشناسان محیط زیست فعالیت‌های بشر و مصرف سوخت‌های فسیلی را عامل اصلی گرم شدن کره زمین می‌دانند و بر لزوم کاهش گازهای گلخانه‌ای تاکید می‌کنند، موضوعی که طی سال‌های اخیر همواره مطرح بوده است.