درسرزمين های فلسطينی، محمود عباس، رهبر تشکيلات خودگردان و دولت جديد، برنامه سياسی جديد خود را ارائه کردند و متعهد شدند که دربرگزاری انتخابات جديد پارلمانی، امکان ندهند که سازمان حماس دوباره اکثريت کرسی ها را به دست آورد.
در آستانه سفر وزيران امور خارجه و دفاع ايالات متحده به خاورميانه، که يکی از اهداف آن، ادامه تلاش ها برای پيشبرد گفت و گوهای سياسی اسراييلی ها وفلسطينی ها اعلام شده، دولت فلسطينی به نخست وزيری سلام فياض، برنامه کاری خود را منشتر کرد.
در اين برنامه برای نخستين بار درطول موجوديت سازمان آزاديبخش فلسطين، «لزوم مقاومت مسلحانه» در برابر اسراييل از اساسنامه دولت حذف شده است.
مقامات دولت اسراييل، روز جمعه به اين طرح واکنش به گفته ناظران «محتاطانه ای» نشان دادند وگفتند، «بايد درصحنه عمل اين برنامه را سنجيد.»
سازمان حماس با بيان نارضايتی از برنامه تازه، عدم قرارگرفتن «مقاومت مسلحانه» عليه اسراييل را «امری مذموم وغير قابل تحمل» توصيف کرد.
عطا طاها از سخنگوی حماس همچنين اعلام کرد که محمود عباس دربرنامه خود برای جلوگيری از ورود مجدد نيروهای حماس به دوره بعدی پارلمانی، موفق نخواهد شد.
حماس برنامه محمود عباس برای برگزاری انتخابات زود هنگام پارلمانی را رد کرده ومعتقد است که دوره کنونی که ازيک سال ونيم عمر دارد، کماکان پارلمان قانونی است و بايد به کار خود ادامه دهد.
برخی گزارش ها حاکی است، درپی عزل اسماعيل هنيه ازسوی محمود عباس، پارلمان عملا فلج شده است و به جای آن، شورای مرکزی سازمان آزاديبخش فلسطين تصميمات مهم مورد نظر محمود عباس را تصويب کرده است.
محمود عباس پنجشنبه شب اعلام کرد که با برقراری قوانين و محدوديتهايی، نخواهد گذاشت که حماس بار ديگر اکثريت کرسی های پارلمان را دراختيار بگيرد.
محمود عباس درعين حال تاکيد کرد که نمی تواند هنوز موعدی برای انتخابات تعيين کند و نيز از پاسخ به اين سوال که آيا خود را نامزد دوره بعدی رياست جمهوری فلسطين خواهد کرد يا نه، خودداری کرد.
وی ديروز تاکيد کرد که مروان برغوثی می تواند جانشينی شايسته برای وی باشد، و گفت، درخواست برای آزادی برغوثی را درديدار بعدی خود با نخست وزيراسراييل مطرح خواهد کرد.
مروان برغوثی، يکی ازدستياران مهم ياسرعرفات بود که اسراييل او را به اتهام طرح ريزی يک رشته عمليات انتحاری و مسلحانه، به ۵ بار حبس ابد محکوم کرد.
آزادی مروان برغوثی از جمله موضوعاتی است که در ميان سياستمدارن اسراييلی نيز هودارانی دارد.
اين گروه از سياستمداران اسراييلی و سازمان آزاديبخش فلسطين معتقدند که آزادی برغوثی به تقويت ميانه روهای فلسطينی دربرابر سازمان حماس کمک خواهد کرد.
ناظران فلسطينی می گويند، خروج محمد ذحلان که سابقه ای طولانی در امور امنيتی دارد، ازصحنه قدرت تشکلات خودگردان فلسطينی نيز به موقعيت محمود عباس لطمه زده است.
استعفای ذحلان، ضربه تازه به عباس
محمد ذحلان که پرقدرت ترين مرد امنيتی درکنار محمود عباس محسوب می شد، پنجشنبه با تقديم درخواست کناره گيری خود به محمود عباس، دليل اين امر را بيماری خويش توصيف کرد.
اين درحالی است که حماس و بخشی ازافکار عمومی فلسطينی، محمد ذحلان را به بی کفايتی و فساد گسترده متهم می کردند.
گروهی ازنيروهای جنبش فتح نيز خواهان برکناری وی شده وشخص او را عامل موفقيت حماس درتسلط بر غزه می دانستند.
انتشارگزارشهای فزاينده مربوط به دست داشتن محمد ذحلان در فساد مالی نيز موجب شد که هفته گذشته دولت سلام فياض اموال وحسا بهای بانکی آقای ذحلان را مصادره کند وآن را بخشی از «اموال ملی فلسطين» اعلام کند.
همزمان، کميسيون تحقيق داخلی فلسطينی ها که برای بررسی رويدادهای خونين دو ماه پيش درغزه ازسوی محمود عباس برپا شده بود، روز جمعه گزارش نهايی خود را به رهبر تشکيلات خودگردان ارائه کرد.
محمود عباس هنگام گرفتن اين گزارش متعهد شد که همه توصيه ها وپيشنهادات اين کميسيون تحقيق را «مو به مو» به مرحله اجرا بگذارد.
اين کميسيون بررسی کرده بود که چرا حماس به «کودتا» درغزه دست زد و توانست نيروهای جنبش فتح را از قدرت در اين بخش ازسرزمينهای فلسطينی کنار زند.