تونی بلر با هیاتی از کمیسیون چهارجانبه وارد غزه شد

تونی بلر ، نخست وزیر سابق بریتانیا

دو هفته پس از نخستین دیدار مقامات ارشد آمریکایی از غزه و تنها دو روز پس از دیدار رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا از این منطقه، اکنون تونی بلر نیز از غزه دیدار می‌کند.

تونی بلر، نماینده ویژه کمیسیون چهارجانبه حامی صلح خاورمیانه (کوارتت)، روز یک‌شنبه همراه با هیاتی از این کمیسیون وارد غزه شد.

کمیسیون چهارجانبه صلح خاورمیانه، شامل آمریکا، روسیه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل، به نام «کوارتت» شناخته شده است.

سخنگوی تونی بلر در دفتر دائمی که نماینده ویژه کوارتت در اسرائیل بر پا کرده گفت آقای بلر با مقامات حماس دیداری نخواهد داشت و تنها با مردم غزه هم‌سخن خواهد شد، زیرا حماس از منظر قوانین بین‌المللی گروهی تروریستی به شمار می‌رود.

تونی بلر سپس به نشست کمیسیون چهارجانبه صلح که روز دوشنبه، دوم مارس، درشرم‌الشیخ مصر در کنارهمایش بازسازی غزه تشکیل می‌شود گزارش خواهد داد.

خاویر سولانا، رئیس کمیسیون سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیرخارجه نروژ، نیز روز جمعه در بازدیدی ۵ ساعته ازغزه با وضعیت منطقه، در پی جنگ ۲۲ روزه اخیر، از نزدیک آشنا شدند.

هفته پیش از آن نیز دو عضو ارشد کنگره آمریکا و نیز همان روز سناتور جان کری، رئیس کمیسیون مناسبات خارجی سنای آمریکا، برای نخستین بار از غزه دیدارهای جداگانه‌ای انجام دادند.

سازمان حماس روز شنبه در بیانیه‌ای دیدار این مقام‌های بلندپایه خارجی از غزه را مهم دانست و نوشت که این که این مقامات با سران حماس در این دیدارها هم‌سخن نمی‌شوند «بی‌اهمیت» است.

دیدارهای این مقامات خارجی از غزه درحالی است که تلاش‌های مصر برای آشتی دو جنبش رقیب فتح و حماس ظاهرا ثمربخش بوده، و نشست روز پنج‌شنبه قاهره به تشکیل پنج کمیسیون اجرائی رهنمود داده است. این کمیسیون‌ها موظف‌اند زمینه برقراری آشتی تا تشکیل دوباره دولت وحدت ملی فلسطینی را فراهم کنند.

ایمن طه، سخنگوی حماس، روز یک‌شنبه گفت: «شناسائی کیان اسرائیل یک خط قرمز است و حماس این دیکته کردن‌ها را نمی‌پذیرد.»
در همین حال محمود عباس، رئیس جمهوری تشکیلات خودگردان فلسطین، شامگاه شنبه در رام‌الله گفت اگر حماس به دولت فلسطینی بپیوندد باید موجودیت اسرائیل را به رسمیت بشناسد و تعهد خود را به اندیشه «دوملت، دوکشور» اعلام کند.

آقای عباس این سخنان را در آستانه رشته نشست‌های این هفته در منطقه برای بررسی مسائل غزه و امور فلسطینی‌ها و صلح بیان کرد.

آقای عباس گفت: «دولت آشتی ملی شامل فتح و حماس پای‌بند به راهکار دو ملت، دو کشور است و نمی‌خواهیم دوباره به شرایط پیشین و محاصره بین‌المللی برگردیم.»

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، گفته است آشتی فتح و حماس هنگامی نتیجه‌بخش خواهد بود که موجب شود حماس اسرائیل را به رسمیت بشناسد و نیز دیگر شرط‌های بین‌المللی را بپذیرد.

حماس نیز در واکنش به سخنان محمود عباس و خانم کلینتون اعلام کرد: «با هر آن چه که با منافع فلسطین مغایر باشد یا موجب چشم‌پوشی از حقوق تاریخی فلسطینی‌ها شود مخالفیم».

ایمن طه، سخنگوی حماس، روز یک‌شنبه گفت: «شناسائی کیان اسرائیل یک خط قرمز است و حماس این دیکته کردن‌ها را نمی‌پذیرد.»

خانم کلینتون روز دوشنبه در نخستین سفر خود به خاورمیانه در کنفرانس بازسازی غزه در شرم‌الشیخ به ریاست مصر و سپس در نشست کمیسیون چهارجانبه صلح خاورمیانه شرکت می‌کند. خانم کلینتون سپس راهی دیدار از اسرائیل و رام‌الله خواهد شد.