روزنامه‌های چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۳۸۹

روزنامه‌های چهارشنبه ایران به دنبال بازداشت چهار تن از اعضای روزنامه شرق همزمان با چاپ ویژه‌نامه این روزنامه به مناسبت روز ۱۶ آذر، اغلب از انتشار اخبار روز دانشجو امتناع کرده یا اخباری درباره برنامه‌های بسیج دانشجویی در این روز منتشر کرده‌اند.

بسیاری از روزنامه‌ها نیز گزارش‌هایی انتقادی از «آب‌پاشی با پنج هواپیمای سم‌پاش بر فراز تهران» را در شماره ۱۷ آذرماه خود منتشر کرده‌اند.

«سکوت مدعی‌العموم در قبال گران‌فروشی ميلياردی شرکت مخابرات» و نیز تاکید قائم مقام وزیر آموزش و پرورش بر این که «پست‌های كلیدی كشور باید در دست فرزندان شهدا باشد» از جمله عنوان‌های خبری روزنامه‌های روز ۱۷ آذرماه است.

عدم انتشار اخبار روز دانشجو در روزنامه‌ها

روزنامه‌های ایران در شماره چهارشنبه خود اغلب از پوشش اخبار مراسم روز دانشجو که در بسیاری از دانشگاه‌ها با اعتراضات گسترده دانشجویان همراه بود امتناع کرده‌اند.

روزنامه‌های کیهان و رسالت که در شمار روزنامه‌های حامی دولت قرار دارند اخباری در خصوص برگزاری «مراسم روز ۱۶ آذر عاشورایی از سوی بسيج دانشجویی» از جمله در دانشگاه تهران و با سخنرانی محمدحسین صفار هرندی، مشاور فرهنگی فرمانده کل سپاه پاسداران، منتشر کرده‌اند.

روزنامه تهران امروز نیز پیام علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، به مناسبت روز دانشجو را منتشر کرده که محتوای آن اشاره‌ای به وقایع ۱۶ آذر سال ۱۳۳۲ و نیز اعتراضات دانشجویی در دوره حکومت پهلوی دارد.

روزنامه خراسان اشاره‌ای کوتاه به برگزاری مراسم بزرگداشت روز دانشجو با عنوان «اميد، رساترين اعتراض» کرده و نوشته است که این مراسم عصر روز دوشنبه در دانشگاه تهران از طرف انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران و با سخنرانی چهره‌های اصلاح‌طلبی چون مجيد انصاری، علی شکوری راد، الهه کولایی، و محسن رهامی برگزار شده است.

عدم انتشار اخبار روز دانشجو در روزنامه‌های ۱۷ آذر در حالی صورت می‌گیرد که روز سه‌شنبه ساعاتی پس از انتشار ویژه‌نامه‌ای به مناسبت ۱۶ آذر و روز دانشجو در روزنامه شرق، ماموران امنیتی با مراجعه به دفتر این روزنامه احمد غلامی، سردبیر، کیوان مهرگان، دبیر گروه سیاسی، فرزانه روستایی، دبیر گروه بین‌الملل، و نیز علی خدابخش، سرمایه‌گذار و ناشر این روزنامه، را بازداشت کردند.

بازتاب آب‌پاشی با پنج هواپیمای سم‌پاش بر فراز تهران

روزنامه‌های جام جم، تهران امروز، جمهوری اسلامی، و جهان صنعت در شماره چهارشنبه خود مطالبی انتقادی درباره «آب‌پاشی برفراز تهران با هواپیمای سم‌پاش» منتشر کرده‌اند.

روزنامه جام جم از قول مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران درباره آب‌پاشی با هواپیما برای کاهش آلودگی هوای تهران نوشته است که «اگر باران مستمر داشته باشيم تا حدودی می‌‌توانيم ذرات معلق هوا را كاهش دهيم، اما همين باران مستمر حتی در كاهش منواكسيدكربن تاثيری ندارد، چرا كه اين آلاينده در آب حل نمی‌‌شود».

يوسف رشيدی اقدام مقامات دولتی برای آب‌پاشی با هواپیما را اقدامی غیرعلمی توصیف کرده و با اشاره به این که «هواپيماهای سم‌پاش در سطح چند ده متری زمين پرواز كرده و اقدام به سم‌پاشی می‌كنند» گفته است که «اگر قرار باشد هواپيماهای سم‌پاش در ارتفاع بالا اقدام به ريزش آب كنند پيش از آن ‌كه آب به سطح زمين برسد كلا تبخير می‌‌شود».

مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران همچنین تاکید کرده است که «توليد آلودگي هوا به صورت پيوسته است و با يک لحظه آب‌پاشي نمي‌توان به هيچ عنوان مشكل را حل كرد» و از مسئولان خواسته است تا «به جای پيشنهاد چنين طرح‌هایی نسبت به كنترل منابع توليد آلاينده و استانداردسازی خودروها و سوخت توزيعی اقدام كنند».

روزنامه جام جم همچنین از قول انوشيروان محسني‌بندپی، نايب رئیس فراكسيون محيط زيست مجلس شورای اسلامی، نوشته است که «به لحاظ علمی در هيچ مرجع معتبری اين اقدامات به عنوان راه‌حل علمی پيشنهاد نشده است كه با پاشيدن آب از بالا، آلودگی هوا را كاهش دهيم».

روزنامه جمهوری اسلامی نیز در صفحه نخست خود با تاکید بر این که «آب‌پاشی تهران هم فايده نداشت» نوشته است که «علي‌رغم آغاز عمليات آب‌پاشی ميزان آلاينده‌های هوای تهران باز هم افزايش يافت و شاخص كيفيت هوا به "نيمه شرايط هشدار" رسید».

روزنامه تهران امروز در تیتر نخست خود از «جنگ نابرابر در آسمان تهران» گزارش داده و نوشته است که «هواپيماهایی با دو هزار ليتر آب عليه هزاران ‌تن آلودگی هوا بر فراز تهران پرواز كردند».

این روزنامه با تاکید بر این که «هواپيماهای سم‌پاش كه در روز اول از مجموع ۷۵۰ كیلومتر مربع مساحت تهران بزرگ، ۸۰ متر مربع را آب‌پاشی كردند» نوشته است که «آب‌پاشی تهران به ‌وسيله هواپيماهای آب‌پاش هيچ پايه علمی ندارد».

تهران امروز همچنین نوشته است: «كارشناسان شهری تنها كليد نجات تهرانی‌‌ها و ساير كلان‌شهرهای ديگر را درتوسعه مترو و حمل و نقل شهری می‌دانند، آن ‌هم در شرايطی كه به اعتراف رئيس پليس تهران با اجرای طرح زوج و فرد خودرو‌ها در سراسر تهران ۴۰ درصد ترافیک كاهش يافته است».

روزنامه جهان صنعت از «معرفی بخاری گازی به عنوان‌عامل اصلی آلودگی هوا» خبر داده است.

به نوشته این روزنامه، محمد رویانیان، رئیس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور، در پاسخ به این پرسش که «از بنزین تولیدی صنایع پتروشیمی به عنوان متهم ردیف اول آلودگی هوای کلا‌ن‌شهرهای ایران نام برده می‌شود» گفته است که «بنزین تولیدی صنایع پتروشیمی‌ آلوده نیست، بخاری و آب‌گرم‌کن‌های گازی عامل اصلی افزایش آلودگی هوا در کلا‌ن‌شهرها هستند».

روزنامه جهان صنعت در سرمقاله چهارشنبه خود با عنوان «یک کلا‌ف هوایی پر از آلودگی» آب‌پاشی را «تیری در تاریکی آلودگی هوای تهران» و «اقدام عجیب و نادر در جهان» توصیف کرده و از مقامات دولتی پرسیده است که «مگر میزان آبی که پنج فروند هواپیما می‌توانند در آسمان رها کنند چه میزان است که بتواند آلودگی هوا را کمتر کند؟»

«گران‌فروشی ميلياردی مخابرات و سکوت مدعی‌العموم»

روزنامه خراسان گزارش داده است که شرکت مخابرات در طول يک سال از زمان ابلاغ پروانه در ۲۹ تيرماه سال ۸۷ تا ۱۸ آبان ۸۸، بالغ بر ۱۲۰ هزار سيم‌کارت دائمی را به جای ۱۲۰ هزار تومان به قيمت ۲۸۸ هزار تومان فروخته است.

این روزنامه نوشته است که «طبق برآورد تقريبی طی دو سال گذشته هر مشترک مبلغ ۱۶۸ هزار تومان برای خريد سيم‌کارت اضافه پرداخت کرده و شرکت مخابرات با فروش ۱۲۰ هزار سيم‌کارت تنها طی مدت يک سال ۲۰ ميليارد و ۱۶۰ ميليون تومان» درآمد از طریق گران‌فروشی کسب کرده است.

به نوشته روزنامه خراسان، خبر گران‌فروشی سیم‌کارت تلفن همراه اول را «معاون سازمان نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظيم مقررات رادیویی» اعلام و تاکید کرده است که «تخلف همراه اول در فروش سيم‌کارت با قيمت بيشتر از مصوب همچنان ادامه دارد».

حسن رضوانی همچنین گفته است که «اکنون در حال گرفتن آمار سيم‌کارت‌های فروخته شده پس از خصوصی‌سازی مخابرات در ۱۸ آبان ۸۸ هستيم».

روزنامه خراسان با انتقاد از گران‌فروشی سیم‌کارت همراه اول نوشته است که «با توجه به اظهارات معاون نظارت سازمان تنظيم مقررات و بی‌اعتنایی مسئولان مخابرات به اين تذکرات مکرر، آيا زمان آن فرا نرسيده است که دادستان به عنوان مدعی‌العموم برای احقاق حقوق مشترکان سکوت خود را شکسته و وارد عمل شود؟»

این روزنامه در عین حال گزارش داده است که معاون بازاريابی و امور مشترکان همراه اول پیشتر «با رد لزوم فروش سيم‌کارت به قيمت ۱۲۰ هزار تومان گفته است که اين اظهارات مبنای قانونی ندارد».

اما حسن رضوانی، معاون سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات رادیویی، تاکيد کرده است که «تلفن وديعه‌ای در پروانه شرکت مخابرات نداريم و براساس پروانه قيمت سيم‌کارت‌های دایمی همراه اول ۱۲۰ هزار تومان است که به عنوان هزينه اتصال از مشترک دريافت می‌شود، و هر تغييری در اين قيمت بايد به تصويب کميسيون تنظيم مقررات برسد».

«پست‌های كلیدی كشور باید در دست فرزندان شهدا باشد»

روزنامه آرمان خبر داده است که جلال رحیمی، قائم مقام وزیر آموزش و پرورش، در جریان «همایش یادگاران آسمان در استان فارس» گفته است که از این پس «پست‌های كلیدی كشور باید در دست فرزندان شهدا باشد».

به نوشته این روزنامه، قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در این باره با تاکید بر این که «فرزندان شهدا ادامه‌‌دهنده راه ‌پدران خود هستند و باید پست‌های كلیدی كشور به آنها داده شود» گفته است که «فرزندان شهدا صاحبان اصلی نظام اسلامی هستند» و به همین دلیل «فرزندان شهدا باید برای حفظ نظام و بالا بردن سطح علمی مدارج عالیه تحصیلی خود را بالا برده تا بتوانند سكان‌دار نظام اسلامی شوند».