مدیر «پروژه کنترل تسلیحات اتمی ویسکانسین» معتقد است ایران احتمالا تا زمانی که رییس جمهور بعدی ایالات متحده کار خود را در کاخ سفید آغاز کند به سلاح اتمی «مجازی» دست می یابد.
گری میلهالین در شماره روز دوشنبه روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز»، نوشته است که این روند بدان معناست که ایران در عرض چند ماه پس از تصمیم به تولید این گونه تسلیحات می تواند اورانیوم غنی شده لازم برای بمب هسته ای را تولید کند.
آقای میلهالین که دبیر اجرایی وب سایت «دیده بان ایران» نیز هست بر اساس آخرین گزارش سازمان بین المللی انرژی هسته ای درباره برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران به نتیجه ای «مهم» رسیده است، که به گفته او تحت الشعاع سفر اخیر محمود احمدی نژاد به نیویورک و شرکت او در مجمع عمومی سازمان ملل در هفته گذشته قرار گرفت.
به عقیده او، دیگر زمانی برای روش های دیپلماتیک باقی نمانده است. او می گوید: «به نظر می رسد تنها چیزی که دولت بوش و متحدان اروپایی اش بر سرِ آن توافق دارند این است که هنوز وقت برای دیپلماسی و تحریم ایران هست. اما متاسفانه وضع دیگر عوض شده است.»
ایران از دسامبر سال ۲۰۰۷ به سانتریفوژهای خود که مدام بر تعدادشان افزوده می شود اورانیوم تزریق کرده و به قول کارشناسان، به اورانیوم با «غلظت پایین» دست یافته که به عنوان سوخت نیروگاه ایده آل است.
اما اگر این اورانیوم دوباره در سانتریفوژها گردانده شود به اورانیوم غنی شده تبدیل می شود که به عنوان سوخت بمب هسته ای مورد استفاده قرار می گیرد.
بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی که در تاریخ ۱۵سپتامبر منتشر شد، ذخیره اورانیوم با غلظت پایین که در ایران انبار شده است، در تاریخ ۳۰ اوت معادل ۱۰۶۰پوند، حدود ۵۰۰ کیلوگرم، بوده است.
طبق محاسبات این نویسنده نیویورک تایمز، «با در نظر گرفتن این سرعت، ایران تا اواسط ژانویه گذشته حداقل ۱۵۰۰پوند اورانیوم با غلظت پایین تولید کرده که در صورت گذشتن دوباره از سانتریفوژها می تواند به ۳۵ پوند اورانیوم غنی شده برای ساخت بمب تبدیل شود که برای یک بمب هسته ای کافی است.»
این روزنامه آمریکایی می نویسد: معمولا دو تا سه ماه برای رساندن اورانیوم به غنای لازم در تسلیحات وقت لازم است که «با این حساب ایران به طور بالقوه می توانست در حدود عید پاک گذشته (بیست و سوم مارس امسال) به بمب دست پیدا کند.»
به گفته میلهالین، ایران «تا سال دیگر اورانیوم غنی شده لازم برای تولید دومین بمب و تا فوریه سال ۲۰۱۰ اورانیوم لازم برای سومین بمب» را خواهد داشت.
هنوز کسی قطعا نمی داند که آیا ایران بقیه اجزای لازم برای تولید بمب را دارد یا آیا اصلا بمب های هسته ای ایران موثر از آب در خواهند آمد یا نه، اما میلهالین می گوید، «ساخت این اجزا بسیار آسان تر از تولید سوخت بمب است و شواهد بسیاری در دست است که ایران کار روی آنها را مدت ها قبل آغاز کرده است.»
آقای میلهالین با اشاره به این که تحریم های فعلی کارگر نخواهد بود «تهدید جدی به انزوای سیاسی و اقتصادی بین المللی» را کمترین راهی می داند که می تواند ایران را به واکنشی مطلوب وادارد.