«ایران اجازه ورود بازرسان آژانس را صادر می کند»

مذاکره کننده ارشد بر سر برنامه هسته ای ايران، روز شنبه گفت که ايران به مقام های سازمان ملل اجازه می دهد که برای بازديد از تاسيسات هسته ای به ايران سفر کنند.

مذاکره کننده ارشد بر سر برنامه هسته ای ايران، روز شنبه گفت که ايران به مقام های سازمان ملل اجازه می دهد که برای بازديد از تاسيسات هسته ای به ايران سفر کنند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، علی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ملی، در کنفرانس خبری مشترک به رمضان عبدالله، دبير کل جهاد اسلامی فلسطين، گفت که ايران کمکان به پيمان منع گسترش تسليحات هسته ای پايبند است و بنا به مقرراتی که در همين پيمان نامه جهانی وضع شده، به بازرسان آژانس بين المللی انرژی هسته ای اجازه می دهد که تاسيسات هسته ای ايران را از نزديک، وارسی کنند.

روز دوشنبه، دوم بهمن ماه، علاءالدين بروجردی، رئيس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس اعلام کرد که کميته ويژه شورای عالی امنيت تصميم گرفته که به ۳۸ تن از بازرسان انرژی اتمی، اجازه ورود به ايران را ندهد و اين محدوديت رسما به آژانس انرژی اتمی اعلام شده است.

در همان روز مليسا فلمينگ، سخنگوی آژانس بين المللی انرژی اتمی نيز در گفت و گو با راديو فردا خبر نپذيرفتن بازرسان را تکذيب نکرد اما اعلام کرد که اين اخبار محرمانه بوده و براساس عرف ديپلماتيک، نبايد از سوی ايران فاش می شد.

به رغم اينکه ممنوعيت ورود تيمی از بازرسان از سوی ايران به آژانس اعلام شده، آقای لاريجانی، روز شنبه نه تنها گفت که ممنوعيتی در اين باره وجود ندارد، بلکه تاکيد کرد: «ما برای هرگونه همکاری با آژانس آماده ايم.»

آقای لاريجانی در عين حال گفت که ايران از روز نخست به تمامی پيمان های بين المللی در اين باره پايبند بوده و «مصمم» است که «حتما» به «کشوری هسته ای» بدل شود.

«تلاش برای اعتماد سازی»

شش تن از نمايندگان کشورهای عضو «جنبش غيرمتعهدها» در آژانس بين المللی انرژی هسته ای، روز شنبه برای بازديد از تاسيسات هسته ای جمهوری اسلامی ايران وارد تهران شدند.

مقامهای دولت ايران می گويند که با هدف «شفاف سازی درباره برنامه هسته ای» خد از اين ديپلمات ها دعوت کرده اند تا از برخی تاسيسات هسته ای ديدار کنند.

به گزارش رويترز، نمايندگان جنبش غيرمتعهد قرار است از مرکز فعاليت های هسته ای اصفهان که هگزوفلورايد اورانيوم، معروف به کيک زرد را توليد می کند، بازديد خواهند کرد.

کيک زرد پس از فرآوری، به گاز تبديل شده و به داخل سانتريفوژ تزريق می شود تا با استفاده از نيروی گريز از مرکز، اورانيوم آن غنی شود.

نمايندگان جنبش غيرمتعهد ها را مقامات سازمان انرژی اتمی و خبرنگاران بين المللی همراهی می کنند.

برنامه سفر

نماينده غيرمتهدها در وين، خبر داده که نمايندگان دعوت شده، تخصص فنی در زمينه هسته ای ندارند و از اعضای تاثيرگذار در شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی هم نيستند. این دیپمات ها برای بازدید از تاسیسات هسته ای اصفهان به ایران سفر کرده اند.

اين ديدار در حالی انجام می شود که جمهوری اسلامی ايران، روزهای بزرگداشت انقلاب را جشن می گيرد و قرار بوده آغاز به کار زنجيره تازه ای از سانتريفوژها را اعلام کند.

شورای امنيت سازمان ملل در قطعنامه ۱۷۳۷ ايران را به دليل ادامه کار بر روی برنامه هسته ای تحريم کرد و دو ماه به جمهوری اسلامی فرصت داد تا برنامه هسته ای خود را تحريم کند.

مهلت دو ماهه شورای امنيت، حدود سه هفته ديگر به پايان می رسد.

کشورهای غربی به فعاليت های هسته ای ايران مظنون هستند و می گويند که ممکن است، ايران با هدف ساخت سلاح هسته ای اين برنامه را اجرا کند، اما جمهوری اسلامی ايران اعلام کرده برنامه هسته ای را برای دستيابی به برق دنبال می کند.

هرچند مسوولان سازمان انرژی اتمی ايران اعلام کرده اند که برای شفاف سازی فعاليت های هسته ای، نمايندگان جنبش غيرمتعهد ها را دعوت کرده اند، اما نماينده غيرمتهدها، در وين خبر داده که نمايندگان دعوت شده، تخصص فنی در زمينه هسته ای ندارند و از اعضای تاثيرگذار در شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی هم نيستند.

نمايندگان دعوت شده، از کشورهای مصر، مالزی، کوبا، الجزاير، سودان و سوريه هستند و يک نماينده از اتحاديه عرب نيز در اين ديدار، حاضر است. پس از ديدار از تاسيسات هسته ای ايران، نمايندگان يادشده با منوچهر متکی، وزير خارجه ايران ديدار خواهند کرد.