آغاز به کار هیئت سازمان ملل برای بررسی حمله به کاروان غزه

بنیامین نتانیاهو در برابر هیئت اسرائیلی مسئول تحقیقات درباره حمله نیروهای ارتش این کشور به کاروان کمک‌رسانی غزه

هیئتی که از سوی سازمان ملل متحد برای بررسی حمله نیروهای اسرائیلی به کاروان کمک به غزه در ماه مه تشکیل شده روز سه‌شنبه کار خود را آغاز می‌کند.

این هیئت چهارنفره قرار است روز سه‌شنبه نخستین دیدار خود را با بان کی - مون، دبیرکل سازمان ملل، انجام دهد.

کاروان کشتی‌های کمک‌رسانی به نوار غزه که در ماه مه سال جاری از ترکیه حرکت کرده بود با حمله تکاوران دریایی اسرائیل روبه‌رو شد، حمله‌ای که به مرگ ۹ نفر از شهروندان ترکیه انجامید.

همزمان با آغاز کار هیئت بررسی سازمان ملل، اسرائیل نیز روز سه‌شنبه تهدید کرد که اگر بررسی‌های این هیئت شامل پرسش از سربازان اسرائیلی شود، این کشور با هیئت سازمان ملل همکاری نخواهد کرد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز دوشنبه خطاب به هیئت اسرائیلی بررسی پرونده این کاروان گفت که «توافقی» میان کشورش و سازمان ملل متحد صورت گرفته که بر اساس آن پرسنل نظامی این کشور مشمول تحقیقات سازمان ملل نخواهند شد.

این در حالی است که بان کی - مون، دبیرکل سازمان ملل، پیشتر وجود چنین توافقی را رد کرده است.

نیر هِفِتص، سخنگوی بنیامین نتانیاهو، در این باره به یک شبکه رادیویی نظامی اسرائیل گفت: «پیش از آن که اسرائیل به همکاری با این هیئت چراغ سبز بدهد، ما مذاکراتی داشتیم که طی آن قرار شد جدا بودن حوزه‌ها رعایت شود و کمیسیون نامبرده زیانی به منافع حیاتی اسرائیل نزند.»

هیئت بررسی سازمان ملل قرار است نخستین گزارش خود را اواسط ماه سپتامبر منتشر کند.

دبیرکل سازمان ملل اظهار امیدواری کرده است که کار این هیئت «توصیه‌هایی برای پیشگیری از حوادث مشابه در آینده» ارائه بدهد.

ریاست این هیئت بررسی بر عهده جفری پالمر، نخست وزیر پیشین نیوزیلند، و آلْورو اوریبه، رئیس جمهور پیشین کلمبیا، است.

کشته شدن شهروندان ترکیه در جریان حمله به کاروان کمک‌رسانی غزه باعث تنش فراوان در روابط ترکیه و اسرائیل شد.

این کاروان دریایی از سوی نهاد خیریه اسلامی کشور ترکیه و با حمایت رجب طیب اردوغان، نخست وزیر این کشور، ترتیب داده شده بود و آقای اردوغان «تعرض» تکاوران اسرائیلی به این کاروان و آب‌های بین‌المللی را به حمله «دزدان دریایی» تشبیه کرد.

اسرائیل اصرار دارد که محاصره نوار غزه برای جلوگیری از رسیدن سلاح به دست گروه حماس الزامی است.

با این حال پس از حمله به کاروان کمک‌رسانی به غزه و به دنبال افزایش فشار بین‌المللی بر اسرائیل، این کشور سیاست خود در قبال محاصره غزه را تغییر داده و ورود کالاهایی که مصرف تسلیحاتی ندارند را آزاد اعلام کرد.