ابراز بدبینی نسبت به راه حل دو ملت، دو کشور در اسرائیل

بخشی از دیوار حائل در قلب کرانه باختری، شهر الخلیل

هیاتی از برندگان جایزه صلح نوبل و رهبران پیشین جهان که به اسرائیل و کرانه باختری سفرکرده‌اند نسبت به احتمال تحقق راه حل «دوملت، دو کشور» ابراز بدبینی کرده و گفتند: «فلسطینی‌ها بهای هولوکاست نازی‌ها علیه یهودیان را می‌پردازند.»

این هیات با عنوان «ریش سفیدان» ازجمله در برگیرنده جیمی کارتر، رئیس جمهور اسبق آمریکا، مری رابینسون، رئیس جمهور پیشین ایرلند و کمیسر ارشد حقوق بشر سازمان ملل، کشیش دزموند توتو، مدافع سرشناس حقوق بشر از آفریقای جنوبی، و فرناندو انریک کاردوزو، رئیس جمهور پیشین برزیل، و گرو بروندتلاند، نخست وزیر نروژ در زمان قراردادهای صلح اسلو میان دولت وقت اسرائیل و سازمان آزادی‌بخش فلسطین، بودند.

«ریش سفیدان قبیله» در اسرائیل با مقامات مختلف و گروه‌های مدافع حقوق فلسطینی‌ها، به‌ویژه در میان جوانان اسرائیلی، دیدار کرده و در بازدید از کرانه باختری به منطقه «بلعین» رفتند.

«بلعین» در سال‌های اخیر هر هفته شاهد تظاهرات و تجمع مشترک فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌های صلح‌خواه و مدافع فلسطینی‌هاست. این تظاهرات منظم برای مقابله با «دیوار حائل امنیتی اسرائیل» و جلوگیری از تعرض به سرزمین‌های فلسطینی‌ها انجام می‌شود.

این هیات چهارشنبه از پست‌های بازرسی باقی‌مانده در جاده‌های کرانه باختری نیز دیدار کرد و شاهد زندگی روزمره فلسطینی‌ها برای عبور از این پست‌ها بود.

مری رابینسون در پایان دیدار از یک پست بازرسی در منطقه «قلندیه» که میان شهر رام‌الله (مقر تشکیلات خودگردان فلسطینی) با شهر بیت‌المقدس است گفت: «نسبت به تحقق راه حل دو ملت، دو دولت» نگران شده است، «زیرا خانه‌سازی‌های اسرائیلی در کرانه باختری در ابعادی بوده که ممکن است امکان ندهد که کشور فلسطینی برپا شود».

رئیس جمهور پیشین ایرلند تاکید کرد که «وجود تنها یک کشور(اسرائیل) نیز عواقب بحران‌زای خود را دارد»، و از این رو «توقف خانه‌سازی‌ها امری الزامی است».

خانم رابینسون در مصاحبه‌ای که روز جمعه در روزنامه اسرائیلی «جروزالم پست» منتشرشد گفت: «با این اقدامات نمی‌توان اسرائیل امن‌تری ایجاد کرد... و تنها ضامن امنیت صلح واقعی است که نمونه آن را در ایرلند تجربه کردیم.»

خانم رابینسون در انتقاد از سران فلسطینی نیز گفت: «مردم فلسطینی در حال از دست دادن شکیبایی خود هستند و قاطعیت کادر رهبری فلسطینی را می‌خواهند». کمیسر ارشد پیشین سازمان ملل با تاکید بر این که «زمان در حال از دست رفتن است» گفت مذاکرات میان حماس و فتح باید موفقیت‌آمیز باشد و موجب آشتی داخلی فلسطینی‌ها شود.

خانم رابینسون هم‌چنین اتهامات گسترده از سوی سیاستمداران طیف راست و بخشی از افکار عمومی اسرائیل را که می‌گویند هیات «ریش سفیدان قبیله» چهره‌های عادلی در قبال اسرائیل نبوده و در کارنامه خود سابقه سیاست‌های ضداسرائیلی داشته‌اند را رد کرد.

خانم رابینسون در مصاحبه با جروزالم پست گفت: «هیات ما منصفانه داوری و عمل کرده است... ما در مذاکرات اسرائیلی- فلسطینی دخالت نمی‌کنیم. ما تنها پرسش‌های درست را در مقاطع مهم با هدف ایجاد فضا برای تعقل و تامل بیشتر مطرح می‌کنیم.»