آمریکا از تعهد اسرائیل به توقف طرح‌های خانه‌سازی خبر داد

یکی از طرح‌های خانه سازی یهودیان اسرائیل در بیت‌المقدس شرقی

دولت ایالات متحده روز یک‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که نخست وزیر اسرائیل به این کشور تعهد داده است که در دو سال آینده از اجرای طرح‌های خانه‌سازی در منطقه شرق بیت‌المقدس خودداری کند.

این در حالی است که جنبش چپ‌گرای «صلح اکنون» که خانه‌سازی‌های اسرائیلی در اراضی اشغالی فلسطینی را رصد و گزارش می‌کند روز یک‌شنبه اعلام کرد که احساس می‌کند که تعهد آقای نتانیاهو به آمریکا «ظاهری» بوده و «اطلاعاتی از برخی خانه‌سازی‌های جدید» در شرق بیت‌المقدس در اختیار این جنبش است.

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه رسمی خود درباره آغاز مذاکرات جدید اسرائیلی – فلسطینی اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو به واشینگتن قول داده است که طرح ساخت ۱۶۰۰ واحد مسکونی در«رمت شلومو» در شمال شرق بیت‌المقدس دست‌کم تا دو سال آینده اجرا نشود.

آمریکا در این بیانیه به اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها هشدار داده است که اگر به اعتماد به دست آمده خلل وارد کنند، واشینگتن طرف خاطی را مسئول ناکامی مذاکرات معرفی خواهد کرد.

این نخستین بار است که آمریکا پیشاپیش چنین «اخطاری» را آشکارا به طرفین می‌دهد.

دفتر نخست وزیری اسرائیل در پاسخ به این بیانیه رسمی دولت باراک اوباما اعلام کرد که آقای نتانیاهو از همان سه ماه پیش به آگاهی واشینگتن رسانده بوده است که مجوز طرح‌های خانه‌سازی در «رمت شلومو» برای آینده بوده است.

در همین حال بیانیه دفتر نخست وزیری اسرائیل حاکی از آن است که در سیاست این کشور در این زمینه تغییری حاصل نشده و «همان مواضع ۴۳ سال اخیر (پس از تسلط اسرائیل بر شرق بیت‌المقدس) پیگیری می‌شود».

در این میان، به درخواست احزاب راست‌گرا در پارلمان اسرائیل، آقای آریئل آتیاس، وزیر مسکن و شهرسازی و عضو یک حزب راست‌گرای مذهبی، روز یک‌شنبه در کنست حضور یافت و تایید کرد که از سال ۲۰۰۹ به طرح‌های جدید خانه‌سازی در اورشلیم مجوزداده نشده و «به دلیل حساسیت زیاد» موضوع دفتر نخست وزیری اسرائیل بر این امور نظارت مستقیم دارد.

پس از این سخنان وزیر مسکن اسرائیل، احزاب راست‌گرای هم‌پیمان با دولت این کشور که خواهان ادامه خانه‌سازی‌ها در اراضی اشغالی هستند، شامگاه یک‌شنبه به آقای نتانیاهو «هشدار» دادند که «در نبود خانه‌سازی برای یهودیان در شرق اورشلیم، آنها نیز خروج از هم‌پیمانی دولت را بررسی می‌کنند».

در همین حال صائب عریقات، مذاکره‌کننده ارشد فلسطین، شامگاه یکشنبه در جمع خبرنگاران در رام‌الله بار دیگر هشدار داد که اگر معلوم شود که تخطی از تعهدات اسرائیل صورت گرفته، تشکیلات خودگردان فلسطین در را بر مذاکرات خواهد بست.

آقای عریقات پیش از ظهر یک‌شنبه رسما از «آغاز مذاکرات غیرمستقیم» بر اساس رای موافق کمیته اجرایی سازمان آزادی‌بخش فلسطین و کمیته مرکزی فتح، و نظر موافق هفته گذشته اتحادیه عرب خبر داده بود.

جرج میچل، فرستاده ویژه آمریکا به خاورمیانه، در پایان چند نشست با رئیس تشکیلات فلسطینی و سران اسرائیل روز یک‌شنبه با گفتن این که «دور نخست مذاکرات غیرمستقیم موفقیت‌آمیز بوده و طرفین گام‌هایی اعتمادآفرین برای کمک به فضای مذاکرات برداشته‌اند» به واشینگتن بازگشت، و اعلام شد که هفته آینده برای پیگیری مذاکرات به منطقه باز خواهد گشت.

در این میان، نظرسنجی‌های رسانه‌های اسرائیل نشان می‌دهد که اکثریت افکار عمومی این کشور نسبت به آینده مذاکرات جدید میان دولت آقای نتانیاهو با فلسطینی‌ها نومید هستند.

افکار عمومی فلسطینی نیز همانند سران تشکیلات خودگردان به آینده مذاکرات بدبین، یا دست‌کم به‌شدت محتاط هستند.