آغاز گفت وگوهای لاریجانی و سولانا در آنکارا

خاوير سولانا و علی لاریجانی هر دو نسبت به نتایج این مذاکرات ابراز خوشبینی کرده اند.

مذاکرات علی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران و خاوير سولانا، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا از عصر چهارشنبه در آنکارا، پايتخت ترکيه آغاز شد تا طرفين به راه حلی برای از سرگيری گفت و گوهای هسته ای دست يابند.


براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، کريستينا گالاش، سخنگوی آقای سولانا با ارسال پيام نوشتاری به تلفن خبرنگاران تاييد کرد که مذاکرات ميان طرفين شروع شده است.


خاوير سولانا پيشتر در گفت وگو با خبرنگاران اظهار اميدواری کرده بود که اين گفت وگوها بتواند زمينه مذاکرات سازنده را فراهم کند.



در انتظار شنیدن «ایده های تازه»


علی لاريجانی، سرپرست هيات مذاکره کننده ايران در امور هسته ای، روز چهارشنبه و بعد از ورود به آنکارا، در جمع خبرنگاران گفت که انتظار دارد در جريان مذاکرات دو روزه خود با مقام های ارشد اتحاديه اروپا، از آنها «ايده هايی تازه» برای حل بن بست برنامه هسته ای ايران بشنود.


شورای امنيت سازمان ملل متحد با صدور دو قطعنامه، خواستار توقف برنامه غنی سازی اورانيوم در ايران شده، اما خودداری تهران از اجرای اين قطعنامه ها با نگرانی های بين المللی در اين باره دامن زده است.


به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، علی لاريجانی، پيش از ديدارعصر روز چهارشنبه با خاوير سولانا، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، به خبرنگاران گفت: «گويا قرار است که ايده های تازه ای اينجا مطرح شود و ما به همين دليل اينجا هستيم.»


وی افزود که اطلاع دقيقی از ابتکار احتمالی که قرار است مطرح شود، ندارد.


گزارش های ضد و نقيض


در آستانه برپايی مذاکرات لاريجانی – سولانا، يک مقام دولتی که نامش فاش نشده، به خبرگزاری آسوشيتدپرس گفت که شش قدرت بزرگ جهان، احتمالا طرحی را پيشنهاد بدهند که به ايران اجازه خواهد داد تا برنامه غنی سازی اورانيوم خود را پی بگيرد.



يکی از مقام های دولت آمريکا که خواست نامش فاش نشود، گفته است که واشينگتن، زمينه نشان دادن نرمش در برابر تهران را دارد.

اين مقام دولتی گفته است که آمريکا، روسيه، چين و قدرت های اروپايی، در طرحی تازه، «تعريفی جديد از غنی سازی اورانيوم» را مطرح خواهند کرد.


اما در پی انتشار گزارش هايی از اين دست، گونزالو گالگاس يکی از سخنگويان وزارت امور خارجه آمريکا به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما سياست خود را تغيير نداده ايم و کماکان برای آغاز مذاکره، ايران بايد برنامه غنی سازی اورانيوم را معلق کند.»


همچنين شان مک کورمک، يکی ديگر از سخنگويان وزارت امور خارجه آمريکا، وجود هر گونه پيشنهادی را که در آن «به ايران اجازه غنی سازی اورانيوم داده شود»، تکذيب کرد.


همزمان يکی از مقام های دولت آمريکا که خواست نامش فاش نشود، گفته است که واشينگتن، زمينه نشان دادن نرمش در برابر تهران را دارد.


در همين حال خاوير سولانا، روز سه شنبه در لوکزامبورگ، از نتيجه بخش بودن ديدار با آقای لاريجانی ابراز خوش بينی کرد.


مسئول سياست خارجه اتحاديه اروپا، درباره مذاکرات روز چهارشنبه گفت: «من انتظار دارم که مذاکرات به وضعيتی که در گذشته وجود دارد بازگردد و ببينيم که اگر می توانيم، گفت و گو ها را به پيش ببريم.»


مذاکرات حساس


به گزارش خبرگزاری ايرنا، جواد وعيدی، معاون آقای لاريجانی، عباس عراقچی، معاون وزير امور خارجه و محمد سعيدی، معاون سازمان انرژی اتمی؛ در اين سفر، علی لاريجانی را در مذاکرات دو روزه با طرف اروپايی، همراهی می کنند.



من انتظار دارم که مذاکرات به وضعيتی که در گذشته وجود دارد بازگردد و ببينيم که اگر می توانيم، گفت و گو ها را به پيش ببريم.
خاویر سولانا

آقای لاريجانی، ظهر روز چهارشنبه در ضيافت نهار رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه شرکت می کند و عصر اين روز، نخستين دور مذاکره با خاوير سولانا را برگزار خواهد کرد.


بررسی احتمال از سرگيری مذاکرات هسته ای ميان ايران و غرب، يکی از اهداف اصلی مذاکرات دو روزه هيات ايرانی با نمايندگان سياست خارجی اتحاديه اروپا اعلام شده است.


دو طرف در چهار سال اخير که موضوع برنامه هسته ای ايران به بحرانی بين المللی بدل شده، چندين دوره مذاکره را برگزار کرده اند که همه اين مذاکرات به شکست انجاميد.


علی لاريجانی و خاوير سولانا، برای آخرين بار روز يازدهم ماه فوريه در کنفرانس امنيتی مونيخ در نشستی رسمی با يکديگر ملاقات کردند.


در حال حاضر، بر اساس مدارک آژانس بين المللی انرژی هسته ای، ايران يک هزار و ۳۰۰ سانتريفيوژ نصب کرده است و در برنامه هسته ای اين کشور، هدف نهايی نصب ۵۰ هزار سانتريفيوژ ديده می شود.


در صورت نصب اين تعداد سانتريفيوژ، ايران اين انتخاب را خواهد داشت که از اورانيوم غنی شده اين دستگاه ها، به عنوان سوخت نيروگاه استفاده کند، يا با آن سلاح هسته ای توليد کند.