نشست آشتی ملی لبنان بی نتیجه به پایان رسید

سران گروه‌های مختلف لبنان دور دوم از نشست بزرگ خود در بیروت در زمینه اختلاف بر سر تسلیحات حزب‌الله لبنان را بی هیچ نتیجه‌ای به پایان بردند.


نشست چهارشنبه سران احزاب در کاخ بعبده، اقامت‌گاه رسمی میشل سلیمان، رییس جمهوری جدید لبنان، برگزار شد. دور بعدی این مذاکرات دوم دی ماه برگزار می‌شود.


سعدالدین حریری، رهبر فراکسیون «المستقبل» و فرزند رفیق حریری، نخست وزیر مقتول لبنان، همراه با حامیان خود فواد سینیوره، نخست وزیر لبنان، ولید جنبلاط، رهبر حزب سوسیالیست ترقی‌خواهان، و سمیر جعجع، رهبر حزب فالانژ مسیحی، در این نشست حضور داشتند.


از جبهه مقابل نیز محمد رعد، عضو ارشد حزب الله، میشل عون، رییس حزب «آزاد ملی»، و نبیه بری، رهبر شیعه پارلمان لبنان که رهبر جنبش شیعه «امل» نیز هست در دومین نشست لبنانی‌ها حضور داشتند.


دیگرمهره های مهم لبنانی هم مانند امین جمیل، بطروس حرب و میشل مور نیز در دور دوم گفت‌وگوهای آشتی ملی در کاخ بعبده شرکت کردند.


ژنرال میشل سلیمان که در پایان ۱۸ ماه بحران داخلی به ریاست جمهوری این کشور رسید در این نشست گفت: «همه طرف‌ها به ادامه شیوه مسالمت‌جویانه برای رسیدن به آرامش سیاسی و دوری از تنش‌آفرینی پایبند خواهند بود و بر تداوم بررسی‌ها در مورد استراتژی دفاعی اجماع دارند».


در حالی که میشل سلیمان بر لزوم ابقای تسلیحات حزب‌الله تاکید کرد، دبیر کل سازمان ملل در گزارش هفته گذشته خود به شورای امنیت، ادامه مسلح بودن حزب‌الله را خلاف قطع‌نامه ۱۷۰۱ شورای امنیت دانست، و از ایران و سوریه نیز خواست با استفاده از نفوذ خود کمک کنند حزب‌الله به مهره‌ای کاملا سیاسی در لبنان تبدیل شود.


نخست‌وزیر اسرائیل نیز هشدار داده است که حالی که حزب‌الله طبق تصمیم رسمی دولت لبنان می‌تواند زرادخانه نظامی داشته باشد، اگر به تحرکی نظامی علیه اسرائیل دست زند، اسرائیل تمامی لبنان را هدف قرار خواهد داد و دیگر به واکنش به مقرهای حزب‌الله اکتفا نخواهد کرد.


حزب‌الله فراخوانی‌ها برای خلع سلاح را قویا رد می کند، در حالی که نمایندگان اکثریت پارلمان لبنان می‌گویند، بودن سلاح در دست حزب‌الله، دولت و ارتش ملی لبنان را بی‌اهمیت می کند و این امر مثل ارتش در ارتش است.


نشست رهبران لبنان یک هفته پس از دیدارکم‌سابقه سعدالدین حریری، رهبر مخالفان سوریه و حزب‌الله، با حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله، برگزار شد.


دور اول گفت‌وگوهای آشتی ملی لبنان اواسط ماه سپتامبر برگزار شده بود.


در عین حال حزب‌الله خود را برای پیروزی در انتخابات آینده پارلمانی لبنان آماده می کند. حزب‌الله که با جمهوری اسلامی ایران نزدیکی زیاد دارد می‌کوشد از طریق یارگیری موقعیت خود را برای تبدیل شدن به جنبش اکثریت پارلمانی تقویت کند.


«همه طرف‌ها به ادامه شیوه مسالمت‌جویانه برای رسیدن به آرامش سیاسی و دوری از تنش‌آفرینی پایبند خواهند بود و بر تداوم بررسی‌ها در مورد استراتژی دفاعی اجماع دارند»
میشل سلیمان


میشل عون، رهبر حزب «آزاد ملی» که هم‌پیمان حزب‌الله است، ماه اکتبر برای دیداری رسمی به تهران دعوت شد.


ایران ژنرال مسیحی دیگر، امیل لحود، را نیز که هفت سال رییس جمهوری لبنان بود در روزهای اخیر به تهران دعوت کرد.


میشل سلیمان، رییس جمهوری کنونی لبنان هم برای اواخر نوامبر به ایران دعوت شده است.


همچنین محمد رضا شیبانی، سفیر ایران در بیروت که در تلاش‌های آشتی ملی لبنان فعالیت زیادی دارد رسما از ولید جنبلاط نیز که همواره علیه حزب‌الله و ایران موضع می‌گرفت برای سفر به تهران دعوت کرده است.


در نشست چهارشنبه که قرار بود درباره راهبرد دفاعی بحث‌های اساسی صورت گیرد، غش کردن غسان توئینی، نماینده ۸۲ ساله، و انتقال او به بیمارستان نیز مزید بر علت شد و امکان انجام مذاکراتی جدی را از بین برد.