حسن نصرالله، رهبر حزب الله لبنان، برای اولین بار پس از جنگ سال ۲۰۰۶ با اسرائیل، با دشمن سیاسی خود؛ سعد الحریری، رهبر اکثریت سنی لبنان، دیدار کرد.
آقایان نصرالله و حریری در یک کشمکش سیاسی ۱۸ ماهه درگیر بودند که لبنان را هر چه بیشتر به جنگ داخلی نزدیک کرد تا اینکه در ماه مه گذشته، میانجی گری کشور قطر میان این دو، به انتخاب رییس جمهور جدید و شکل گیری دولت وحدت ملی در لبنان انجامید.
به گزارش خبرگزاری « رویترز»، این دیدار که یکشنبه شب انجام شد، یخ رابطه این دو رقیب سیاسی را آب کرد و احتمالا به تنش های موجود، پیش از انتخابات پارلمانی لبنان در سال ۲۰۰۹ پایان خواهد داد.
در بیانیه ای که این دو طرف سیاسی پس از این دیدار منتشر کردند، آمده است: «در این دیدار، بر وحدت ملی و صلح و نیاز به دست زدن به هر اقدامی برای پایان دادن به تنش تاکید شد... همچنین نیاز به تقویت گفت و گو و اجتناب از هر گونه منازعه، صرف نظر از اختلافات سیاسی، مورد تاکید قرار گرفت.»
تلویزیون « المنار» که متعلق به حزب الله است، ضمن پخش تصاویری از این دیدار و قرائت بیانیه آقایان نصرالله و حریری اعلام کرد که این دو به تماس های خود ادامه خواهند داد.
بحران سیاسی لبنان زمانی در ماه مه به اوج خود رسید که حزب الله و متحدانش به طور موقت، کنترل نیمه مسلمان نشین بیروت را به دست گرفتند و در برابر نیروهای رهبران رقیب خود از جمله حریری قد علم کردند.
پیشتر، برخی از رقبای سیاسی حزب الله دست به تلاش هایی آشتی جویانه زده بودند، اما دیدار آقایان حریری و نصرالله، مهم ترین این تلاش ها به شمار می رود.
در بیانیه نشست یکشنبه شب همچنین آمده است که حسن نصرالله و سعد الحریری به اجرای قراردادی متعهد هستند که با میانجی گری قطر به دست آمده و در آن بر «گفت و گوی ملی» تاکید شده است.
اولین دور از این گفت و گوها ماه گذشته انجام شد و دور بعدی آن قرار است روز پنجم نوامبر انجام شود.
یکی از موضوعات اصلی در این گفت و گوها، خلع سلاح حزب الله است.
در بیش از سه سالی که از ترور رفیق حریری، نخست وزیر لبنان، و ناآرامی های سیاسی پس از آن می گذرد، مسئله خلع سلاح نیروهای حزب الله که از طرف ایران و سوریه حمایت می شود، در بطن تمام مذاکرات بوده است.
سعدالحریری همواره اصرار کرده است که مسئله خلع سلاح حزب الله به بحث گذاشته شود. اما حزب الله می گوید برای دفاع از لبنان در برابر اسرائیل به سلاح های خود نیاز دارد.
حزب الله همچنین با قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنيت، که خواستار خلع سلاح این گروه است، مخالفت کرده است. این قطعنامه پس از پایان جنگ سی و سه روزه اسرائیل و لبنان در دو سال پیش صادر شد.