لبنان صبح روز شنبه، به عنوان يک کشور جمهوری، اما بدون رييس جمهوری از خواب بيدار شد، چرا که شب گذشته اميل لحود دفتر رياست جمهوری را بدون اينکه جانشينی داشته باشد، طی مراسم کوچکی ترک کرد.
به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، آقای لحود، ساعتی پيش از ترک دفتر رياست جمهوری از ارتش خواست که کنترل امنيتی را در دست بگيرد و هم اکنون اوضاع در بيروت آرام به نظر می رسد و زندگی عادی مردم در جريان است.
آقای لحود در بيانيه انتقال قدرت، کشور را در «وضعيت فوق العاده» توصيف کرده بود، اما اين موضوع از سوی کابينه ضد سوريه فواد سنيوره رد شد.
وحشت عمده مردم در اين ساعات، احتمال رويارويی خونبار هواداران فواد سنيوره، نخست وزير ضد سوريه، با طرفداران گروه شيعه حزب الله لبنان است. گروه حزب الله از هوداران سوريه محسوب می شود که با جمهوری اسلامی ايران نيز روابط تنگاتنگی دارد.
همزمان مخالفت فواد سينيوره با آنچه از سوی رييس جمهوری سابق «وضعيت فوق العاده» خوانده شده نيز بر پيچيدگی اوضاع سياسی لبنان در اين ساعات افزوده است.
خروج اميل لحود از کاخ رياست جمهوری که طی نه سال قدرت، اتحادی مستحکم را با مقام های سوری ايجاد کرده بود، از مدت ها پيش به يکی از اهداف فراکسيون اکثريت پارلمان لبنان بدل شده بود.
اين فراکسيون نتيجه ائتلاف گروه های سياسی لبنانی است که با نفوذ سوريه در لبنان مخالفند و از کابينه ضد سوری آقای سينيوره حمايت می کنند.
بنا بر قانون اساسی، رييس جمهوری بايد توسط پارلمان لبنان انتخاب شود، اما اکثريت شکننده هواداران فواد سينيوره نتوانست يک سياستمدار هوادار غرب را به عنوان رييس جمهوری انتخاب کند.
ائتلاف اپوزسيون به رهبری گروه حزب الله، چهار بار جلسات انتخاب رييس جمهوری را به بن بست کشاند و هر بار با سياست تحريم نشست، نگذاشت که جلسه مجلس لبنان به حدنصاب قانونی دست يابد.
مناقشه اين دو گروه سياسی، لبنان را در آستانه بحرانی بزرگ قرار داده است و همزمان، هر دو گروه يکديگر را به زيرپانهادن قانون اساسی متهم می کنند و بر اساس گزارش خبرگزاری ها، نشانه ای از توافقی احتمالی نيز ديده نمی شود.
بعد از شرايط حساس پديد آمده، هنوز ارتش لبنان اظهارنظری نکرده است.
ارتش لبنان، تحت فرماندهی ژنرال ميشل سليمان که در لبنان از احترام بسياری برخوردار است، اعلام بی طرفی کرده است و در عين حال، بر اساس بيانيه اميل لحود، قدرت سياسی به ارتش واگذار نشده است.
ضمن اينکه پيش از بيانيه جمعه شب اميل لحود نيز، ارتش برای جلوگيری از برخورد ميان هوداران دو گروه عمده سياسی، در خيابان های بيروت ديده می شد.
در روزهای اخير، ارتش در آماده باش بوده و سربازان سوار بر تانک و زره پوش های مجهز در خيابان های مرکز شهر بيروت، اطراف پارلمان و جاده های منتهی به بيروت مستقر شده بودند.
اميل لحود در نيمه شب جمعه و بعد از اينکه با سپری شدن آخرين ساعات رياست جمهوری اش دفتر کار خود را ترک می کرد، پيش از اينکه سوار خودروی خود شود، دولت فواد سينيوره را شديدا سرزنش کرد.
او کابينه لبنان را «غيرمشروع و مغاير قانون اساسی» خواند و افزود: «خودشان هم اين را می دانند. حتی اگر بوش [رييس جمهوری آمريکا] خلاف اين را بگويد.»
خروج لحود از قدرت، با جشن و پايکوبی يک گروه دو هزار نفره از مسلمانان سنی هوادار سينيوره همراه شد. آنها در حالی که آتش بازی می کردند و به شيوه مرسوم اعراب بر طبل های کوچکشان می کوبيدند، دسته جمعی فرياد می زدند: «لحود برو گمشو!»
ساعات حساس پايان دوره رياست جمهوری اميل لحود در حالی سپری شدند که او با بيانيه مبهم خود، دو ساعت پيش از ترک کاخ رياست جمهوری، به اين گمانه دامن زد که در لبنان «وضعيت اضطراری» حاکم خواهد شد.
اما بر اساس قانون اساسی، اعلام وضعيت فوق العاده (يا اضطراری و ويژه)، بايد از سوی کابينه تاييد شود و به همين دليل، دولت سينيوره، در فاصله کوتاهی بيانيه لحود را «بی ارزش» خواند.
اردوگاه مخالفان سوريه در لبنان، همواره اميدوار بودند که با دستيبابی به پست رياست جمهوری، به تسلط طولانی مدت سوريه بر لبنان پايان دهند. آنها پيش از اين موفق شده بودند با حمايت مردمی گسترده و برپايی تظاهرات خيابانی در سال ۲۰۰۵ ميلادی، ارتش سوريه را بعد از ۲۹ سال از خاک لبنان به بيرون برانند.
اما حزب الله که از حمايت ايران وسوريه برخوردار است، همانگونه که تاکنون در برابر اين خواست گروه سياسی رقيب مقاومت کرده، کماکان می تواند با تحريم نشست های مجلس، بن بست انتخاب رييس جمهوری را طولانی کند.
روز جمعه، بعد از اينکه برای چهارمين بار مجلس لبنان به دليل تحريم نمايندگان وابسته به حزب الله و متحدانش به حد نصاب نرسيد، نبيه بری، رييس پارلمان، که خود نيز در ائتلاف با حزب الله قرار دارد گفت که جلسه بعدی در روز ۳۰ نوامبر – جمعه هفته جاری – برگزار خواهد شد.