میریام ماکیبا، اولین خواننده سیاهپوست آفریقای جنوبی که به شهرت جهانی رسید، روز یکشنبه در ۷۶ سالگی در ایتالیا درگذشت.
کارگذار ماکیبا روز دوشنبه در یک رادیوی محلی ایتالیایی اعلام کرد که این خواننده سرشناس مدت کوتاهی پس از اجرای برنامه در نزدیکی شهر کاسرتا در سیسیل در اثر حمله قلبی درگذشته است.
زوما، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی، در بیانیهای اعلام کرد: «مامان ماکیبا در سراسر عمر خود پیام مبارزات مردم آفریقای جنوبی و پیروزی حتمی بر نیروهای سیاه آپارتاید (جدایی نژادی) و استعمار را به جهانیان ابلاغ کرد.»
آپارتاید از سال ۱۹۴۸ رسماً در آفریقای جنوبی به اجرا گذاشته شد. در این سیستم اقلیت سفیدپوست قدرت سیاسی و اقتصادی را در اختیار داشت و اکثریت جمعیت آفریقای جنوبی که سیاهپوست بودند عملا از حقوق شهروندی محروم بودند.
اين سيستم پس از سال ها مبارزه و فشار بين المللی در سال ۱۹۹۴ تن به انتخابات دمکراتيک داد که به پيروزی نلسون ماندلا انجاميد.
میریام ماکیبا در ۴ مارس سال ۱۹۳۲ در یکی از حلبیآبادهای ژوهانسبورگ به دنیا آمد.
او نخستین خواننده سیاهپوست اهل آفریقای جنوبی بود که به شهرت جهانی رسید و به دلیل مبارزاتش علیه آپارتاید در این کشور، همراه نلسون ماندلا به نماد این مبارزات تبدیل شد.
او در دوران درخشان کار خود با بزرگان موسیقی جهان همچون نینا سیمونه و دزی گیلسپی، هری بلافونته، و پل سایمون برنامه اجرا کرد و برای رهبرانی چون جان اف کندی، رییس جمهوری وقت آمریکا، و نلسون ماندلا ترانه خواند.
خانم ماکیبا معروف به «مامان آفریقا» که بیشتر به زبان بومی «خوسا» ترانه میخواند در زمان حکومت آپارتاید مدت ۳۰ سال در تبعید زندگی کرد و اولین زن آفریقایی بود که جایزه معتبر «گرمی» را در سال ۱۹۶۶ دریافت کرد.
«مامان آفریقا» در سال ۱۹۶۳ در برابر کمیته ویژه سازمان ملل برای بررسی آپارتاید، تحریم بینالمللی حکومت آفریقای جنوبی را خواستار شد.
به گزارش «خبرگزاری ایتالیایی» آنسا، ماکیبا پس از اجرا در کنسرتی در محکومیت نژادپرستی و جنایات سازمانیافته در کاستل ولتورنو در نزدیکی شهر کاسرتا به دلیل بیماری به کلینیکی منتقل شده و در همان جا از دنیا رفته است.
این کنسرت در حمایت از نویسنده ایتالیایی، روبرتو ساویانو، برگزار شد که به دلیل نوشتن کتاب «عموره» درباره مافیای جنوب ایتالیا و تهدیدهای گروههای مافیایی چندی پیش مجبور به ترک ایتالیا شد و هم اکنون در حفاظت پلیس این کشور زندگی میکند.