مراسم یادبود مختاری و پوینده، جمعه برگزار می شود

اين دو روشنفکر، پس از قتل پروانه و داريوش فروهر از رهبران حزب ملت ايران در اول آذرماه سال هفتادو هفت، به قتل رسيدند و پرونده خبرساز اين قتل ها، بعدها به نام «قتل های زنجيره ای» شهره شد و حوادث بسياری را در پی داشت.

نهمين سالگرد درگذشت محمد مختاری و محمد جفر پوينده، نويسندگانی که به دست ماموران «خودسر» وزارت اطلاعات ايران به قتل رسيدند، در روز جمعه در کرج برگزار می شود.

اين دو روشنفکر، پس از قتل پروانه و داريوش فروهر از رهبران حزب ملت ايران در اول آذرماه سال هفتادو هفت، به قتل رسيدند و پرونده خبرساز اين قتل ها، بعدها به نام «قتل های زنجيره ای» شهره شد و حوادث بسياری را در پی داشت.


اگر درباره پرونده قتل های زنجيره ای سوالی داريد، پرسش خود را با يکی از وکلای خانواده قربانيان اين پرونده در ميان بگذاريد

مراسم يادبود فروهرها ، روز پنجشنبه هفته گذشته به خاطر مسدود شدن راههای ورود به خانه آنها از سوی نيروهای انتظامی و امنيتی برگزار نشد.

اما با اين حال، سهراب مختاری فرزند محمد مختاری در مصاحبه ای با راديو فردا ، ابراز اميدواری کرد که مراسم يادبود پدرش، به همراه مراسم يابود محمد جعفر پوينده در امامزاده طاهر کرج برپا شود .


  • از زمانی که دستگاه قضايی جمهوری اسلامی ، پرونده قتل های زنجيره ای را بسته شده اعلام کرده، تلاش های مستمر به عمل آمده تا در تماس با سازمان های جهانی حقوق بشری ،اين پرونده را ، زنده و باز نگه داريم.
سهراب مختاری

وی گفت: «بستن يک گورستان مشکل تر از بستن يک خيابان است و افزون براين، انجام مراسمی در قبرستان از نگاه مسئولان دولتی کمتر تهديد کننده است.»


سهراب مختاری که هم اينک سرگرم تحصيل در دانشگاه صنعتی برلين است، افزود که از نخستين سالگرد قتل های زنجيره ای، به خانواده های محمد مختاری و محمد جعفر پوينده اجازه برپايی برنامه های يادبود در مکانهای عمومی داده نشده ، ضمن آنکه از همان سال های اول، جلوی سخنرانی ها را هم گرفته اند .

سهراب مختاری درباره مراسم روز جمعه، نهم آذرماه که در محل دفن مختاری و پوينده برپا می شود، گفت: «در اين مراسم مانند سال های پيشين ، پيام خانواده ها و کانون نويسنگان ايران خوانده می شود و برخلاف سال های گذشته، از امسال ترجيح داده شده گرداننده اصلی مراسم جوانان باشند؛ جوانانی که تاکنون فرصت نيافته اند در برنامه هائی از اين دست، ديدگاه های اجتماعی خود را در راستای آزادی انديشه و بيان ، ابراز کنند.»

سهراب مختاری همچنين به ديدارهای خود از سازمان ملل و کميسيون حقوق بشر اين سازمان در شهر ژنو اشاره کرد و افزود: «از زمانی که دستگاه قضايی جمهوری اسلامی ، پرونده قتل های زنجيره ای را بسته شده اعلام کرده، تلاش های مستمر به عمل آمده تا در تماس با سازمان های جهانی حقوق بشری ،اين پرونده را ، زنده و باز نگه داريم.»

وی گفت: «تازمانی که آمران و عوامل سلسله قتلهای زنجيره ای به مردم ايران معرفی و دادگاهی نشوند ، پرونده اين قتلها همچنان باز است.»

پرونده معروف


نه سال قبل در آذر ماه سال ۱۳۷۷، داريوش و پروانه فروهر از چهره های برجسته سياسی ايران در منزل خود در تهران توسط نيروهای امنيتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی به قتل رسيدند.

در چهارم آذرماه همان سال مجيد شريف، عضو هيئت تحريريه ايران فردا، هجده آذر، محمد مختاری و نوزده آذر محمد جعفر پوينده هر دو نويسنده و عضو کانون نويسندگان ايران به قتل رسيدند.

پيش از اين سلسله قتل ها، پيروز دوانی صاحب امتياز نشريه پيروز در اواخر مرداد ماه سال ۱۳۷۷ ناپديد شد. پيکر او هنوز پيدا نشده است.

در پی افشای خبر کشته شدن اين افراد کميته منتخب رييس جمهوری وقت، محمد خاتمی تشکيل شد.

اين کميته شامل مقاماتی از دستگاه قضايی ايران و وزارت اطلاعات بود که اين کميته تنها قتل داريوش و پروانه فروهر و محمد مختاری و محمد جعفر پوينده را از جمله قتل های زنجيره ای به شمار آورد و محاکمه و بازجويی متهمان پرونده را تنها به پيگيری پرونده اين چهار نفر محدود کرد.

اما روزنامه نگاران، روشنفکران وسازمان های حقوق بشر از همان ابتدا مخالفت خود را با شيوه رسيدگی به اين پرونده اعلام کرده و تعداد قتل های انجام شده توسط دستگاه های امنيتی جمهوری اسلامی در داخل و خارج از ايران را بيش از ۷۰ نفر عنوان کردند.

دادگاه متهمان قتل های زنجيره ای در بهمن ۱۳۷۹ تشکيل شد، اما خانواده های قربانيان اين دادگاه ها را « فرمايشی» توصيف کرده و از شرکت در آن خودداری کردند.