مانکن های سینه بریده در ویترین های تهران

در سایت اطلاع رسانی مانکن یاران در قسمت مانکنهای زنانه، عکس مانکنهای زن برخلاف مانکنهای مردانه و بچهگانه، همگی دارای پوشش هستند.

زن هایی که سینه‌هایشان را بریده اند و حفره‌هایی خالی به جای سینه‌ از زیر لباس‌هایشان پیداست، پشت ویترین مغازه‌ها ایستاده‌اند. این اتفاق درست یک سال پیش برای مانکن‌های لباس رخ داد.


پس از هشدار مجلس هفتم و ائمه جماعات شهرهایی چون تهران، مشهد و قم، نسبت به خطرات اخلاقي و اجتماعي فروشگاه‌هاي لباس زير زنان و ظاهر مانکن های لباس، نیروی انتظامی برای جلوگیری از آن چه «رواج روسپیگری به وسیله مانکن‌ها» خوانده می‌شد بخش نامه‌ای به شورای اصناف ابلاغ کرد که بر اساس آن باید شیوه استفاده از مانکن‌ها تغییر پیدا می‌کرد و اصلاح می شد.


ممنوعيت خبرى


جمع آوری مانکن ها، جریمه نقدی و حتی پلمپ بسیاری از فروشگاه‌ها، پیامد تصمیمی بود که در رأس آن دولت نهم ایستاده بود.


این اتفاق در بدو خود واکنش رسانه‌ها را برانگیخت. رسانه های داخلی نمی توانستند نسبت به بازتاب این موضوع از حد انتشار يک خبر کوتاه فراتر بروند و حتی بعدها به دستور شورای تأمین استان، از انتشار همان خبرهاى کوتاه نیز برحذرداشته شدند؛ چنان که خبر جمع آوری «مانکن‌های مستهجن» از شهر بجنورد که به وسیله خبرگزاری ایرنا مخابره شده بود، پس از چند ساعت از تلکس خبری این خبرگزاری محو شد.


ضرر، تعطيلى و ورشکستگى


به گفته ابوالقاسم شیرازی - رییس اتحادیه صنف پوشاک - نخستین پیامد اجرای طرح جمع‌آوری «مانکن‌های مستهجن» و به دنبال آن جمع آوری مانتوها و شلوارهای کوتاه، کاهش 20 درصدی سود صنف پوشاک نسبت به سال قبل‌ و پس از آن تعطیلی و ورشکستگی تعدادی از فعالان عرصه تولید و فروش پوشاک بود.


پس از اجرای طرح یاد شده کسی تصویری از ویترین فروشگاه ها و مغازه ها در رسانه ها ارائه نکرد.


عابران پیاده نیز به تغییر چهره مانکن ها عادت کردند؛ اما سرنوشت ترکیب مانکن‌ها در هیچ رسانه‌ای بازتاب نیافت و ثبت نشد.


چهره فعلی مانکن‌ها


در حال حاضر تنها برای فروش «مانتو» می‌توان از مانکن استفاده کرد که البته باید برجستگی سینه مانکن‌ها را برید.



بسیاری از مانکن‌های مانتو سر ندارند و در صورتی هم که سر داشته باشند سرو صورت آن‌ها نباید کامل باشد و در این صورت هم مانند مانکن‎های مانتو فروشی‌های ميدان هفت تیر، حتما باید روسری داشته باشند. مانکن‌های زن نباید صورت کامل داشته باشند و فقط نیمی از سرشان ساخته می شود.
آن‌ها به هیچ وجه نباید آرایش داشته باشند و ترکیب لب، چشم، ابرو و بینی شان به هیچ وجه نباید معلوم باشد یا به گونه‌ای طراحی شود که بتوان آن را تشخیص داد.


در بسیاری از فروشگاه‌های لباس زنانه از چیزی شبیه چوب رختی که با دو میله برجسته فلزی که بالاتنه زنان را تداعی می کند و به آن «تخته کار» می گویند استفاده می شود.


اما لباس مجلسی یا لباس شب را نمی توان به هیچ عنوان به مانکن‌ها پوشاند. لباس مجلسی یا لباس شب را تنها باید با استفاده از نخ های نامرئی به گونه‌ای در هوا معلق و آویزان نگاه داشت تا ترکیب کلی آن در تن مشخص شود.


به گفته فروشندگان لباس‌های مجلسی این لباس‌ها که ظریف‌تر و آسیب پذیر تر از دیگر لباس‌ها هستند با آویزان شدن به وسیله نخ‌های نامرئی متعدد، آسیب می بینند و نمی توان آن ها را به این سادگی ها فروخت. از سویی بسیاری از لباس های مجلسی را به واسطه ظریف بودن پارچه به هیچ عنوان نمی توان به این شیوه آویزان کرد و هیچ راهی برای نمایش آن‌ها وجود ندارد.


چنان که پیداست در این مورد هیچ استثنایی وجود ندارد و حتی فروشگاه‌های بلوار میرداماد، خیابان گاندی و آفریقا نیز براین اساس عمل می کنند.



برای نمایش لباس های زیر زنانه چون تاپ، تیشرت و پیراهن نیز نمی توان از مانکن واقعی استفاده کرد. نمایش آن‌ها نیز تنها به وسیله تخته کارهای کوتاه و یا آویزان کردن با نخ های نامرئی مجاز است.


اما حکایت شلوارهای زنانه تا حدودی متفاوت است. پوشاندن شلوار به مانکن‌های نصفه‌‌ای که نیم تنه بالایشان وجود ندارد مجاز نیست و به گفته صاحبان فروشگاه‌ها، مانکن‌های پا صرفا برای نمایش دامن‌های بلند و گشاد مجازند؛ اما چنان که پیداست بسیاری از فروشگاه‌ها با وجود رعایت تمامی موارد گفته شده حاضر نشده‌اند به اجرای این مورد تن دهند و همچنان از مانکن پا برای نمایش شلوارهای خود استفاده می‌کنند.


مانکن بدون برجستگى


«مانکن یاران» از معدود مراکز تولید مانکن ایران به شمار می‌آید که در کیلومتر ۱۷ جاده کرج (شهر قدس) واقع شده است. مدیر فروش این فروشگاه می گوید: «پس از اجرای طرح جمع آوری مانکن‌های مستهجن بسیاری از فروشگاه‌های مجبور شدند برجستگی بالاتنه مانکن‌های خود را ببرند و تعدادی دیگر نیز همچنان از بریدن این قسمت خودداری کرده‌اند یا میزان کمی از آن را بریده‌اند. ما نیز مجبور شدیم برجستگی تعدادی از مانکن‌ها را ببریم و در حال حاضر داریم مانکن‌هایی تولید می‌کنیم که کاملا صاف هستند و برجستگی مانکن‌های قبلی را ندارند.»


جالب آن که در سایت اطلاع رسانی مانکن ياران در قسمت مانکن‌های زنانه، عکس مانکن‌های زن برخلاف مانکن‌های مردانه و بچه‌گانه، همگی دارای پوشش هستند، البته پوشش‌هایی که به هیچ عنوان برای مغازه ها مجاز نیست.


این سایت برای جذب مشتری از روسری برای مانکن ها استفاده نکرده و مانکن ها همگی کلاه گیس دارند. از میان هفت مانکنی که تصویر آن ها در این سایت آمده است تنها 5 مورد دارای صورت کامل هستند. به گفته مدیر فروش «مانکن یاران» در تولیدات این شرکت هیچ یک از مانکن های زن دارای صورت کامل و آرایش شده نیستند.