بهای نفت، روز جمعه به ۶۴ دلار در هر بشکه رسید و پس از کاهش تقاضا در نتیجه بحران مالی جهانی ، از افت چشمگیری در این ماه برخوردار شد.
در همین حال، تولید ناخالص داخلی ایالات متحده در سه ماهه سوم سال به نرخ منهای سه دهم درصد رسید که بیشترین افت برای آمریکا در هفت سال گذشته است.
بهای نفت خام سبک ايالات متحده برای تحويل در ماه دسامبر با ۱.۸۱ دلار کاهش، به ۶۴.۱۵ دلار در هر بشکه رسيد که از افت ۱.۵۴ دلاری روز پنجشنبه نيز کمتر است. به اين ترتيب، در حال حاضر، نفت به کاهش بيش از ۳۵ درصد در ماه جاری نزديک می شود که بزرگ ترين افت قيمت اين کالا در ماه جاری است.
بهای نفت خام برنت دريای شمال نيز با ۱.۹۷ دلار کاهش به ۶۱.۷۴ دلار در هر بشکه رسيده است.
دیوید مور، استراتژیست بازاریابی در بانک مشترک المنافع استرالیا، می گوید: «نگرانی از اینکه چشم انداز اقتصاد در سطح جهان باعث کاهش در مصرف نفت می شود، هنوز عاملی منفی است و بر قیمت نفت اثر می گذارد.»
داده های جدید «سازمان مدیریت اطلاعات انرژی» حاکی از آن است که قیمت های بالای نفت، حتی پیش از بالا گرفتن بحران مالی جهانی، بر تقاضا برای این کالا اثر منفی داشته است.
مصرف نفت در ایالات متحده در ماه اوت سال جاری با ۴.۸ درصد کاهش، کمی بالاتر از ۱۹ میلیون بشکه در روز رسید.
بر اساس همین داده ها، از دسامبر سال ۲۰۰۱ تقاضا برای نفت در هیچ ماه تا این اندازه پایین نبوده است.
بهای نفت نسبت به ماه ژوئیه گذشته که به رکورد ۱۴۷ دلار رسید، با بروز بحران اقتصادی در آمریکا و اروپا و کاهش تقاضا در این دو قاره بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است.
تاکنون تصمیم دو هفته پیش اوپک، سازمان کشورهای صادرکننده نفت، به کاهش تولید معادل یک و نیم میلیون بشکه در روز نیز نتوانسته است به بالا رفتن بهای نفت کمک کند.
در واکنش به این امر، رافائل رامیرز، وزیر نفت ونزوئلا، روز پنجشنبه گفت که اوپک بهتر است یک میلیون بشکه دیگر نیز از تولید روزانه خود بکاهد و قیمت حداقل ۷۰ یا ۸۰ دلار برای هر بشکه را تعیین کند.
در مقابل، روز پنجشنبه، به دلیل خوش بینی نسبت به اینکه دور جدید کاهش نرخ بهره بانک ها، تهدید رکود جهانی را دور خواهد کرد، بازارهای بورس روز بهتری را پشت سر گذاشتند.
البته بهای سهام در بازارهای آسیا نیز روز جمعه کاهش داشت و بیشترین افت ماهانه را تجربه کرد، اما خوش بینی نسبت به کاهش نرخ بهره بانک ها در این بخش از دنیا نیز کمک کرد که بسیاری از شاخص ها در بالاترین حد هفتگی خود بمانند.