سایت النگو اولین وب سایت ایرانی است که از دو سال پیش اقدام به عرضه و فروش آثار دستی طراحان لباس و جواهر ایرانی در سطح بین المللی کرده است.
در این سایت، طراحان ایرانی مد، پارچه ، لباس، کیف، کفش و زیورآلات، آثار خود را برای فروش عرضه می کنند. النگو تا کنون شوهای مختلفی در سرتاسر دنیا از آثار دستی هنرمدان ایرانی برپا کرده که آخرین آنها ۲۷ آذر ماه در بوستون آمریکا بوده است. گلشید مولا کارشناس ارشد رشته مدیریت ارتباطات و تصویر از دانشکده ان وای یو آمریکا، که هم اکنون مقیم نیویورک است، پایه گذار و مدیر سایت النگوست. رادیو فردا در مورد این سایت با او به گفتگو نشسته است.
کلاً ايده النگو از کجا آمد و چه زمانی شکل گرفت؟
وقتی من ايران دانشگاه هنر میرفتم، با بچه های دانشگاه شو میگذاشتيم... يعنی ما فکر میکنيم اولاً شوهای زيرزمينی تهران بعد از انقلاب را ما شروع کرديم. حالا ممکن است تک و توک قبلش چند نفری بوده باشند که ما در جريانش نيستيم. ولی به طور جدی و رسمی ما شروع کرديم و مجوز گرفتنش را بعداً گروه ما شروع کرد که با مجوز شوهای ما ادامه پيدا کرد. اين شوها از اول در تهران خيلی موفق شدند و خيلی سروصدا کردند و بعد ديگر با مجوز انجام شد. خلاصه ۱۳ تا شو در ايران گذاشتم و بعد مهاجرت کردم آمدم نيويورک.
نيويورک که آمدم از اين کار کناره گرفتم و رفتم تو کار آنلاين ميديا. ولی هميشه اين قضيه شو و فشن توی فکرم بود. برمیگشتم ايران میديدم بچهها هنوز دارند خيلی قوی کار میکنند و شوها خيلی جدیتر شده. من میرفتم و میديدم وهميشه دلم میسوخت که اينجا هيچکس خبر ندارد يا اصلاً دسترسی به اين کارها ندارد. همين بود که کم کم اين ايده شکل گرفت. اين ايده که اصلاً اين کارها را بياوريم آنلاين عرضه کنيم و آندرگراوند فشن (فشن زيرزمينی ايران) را بگذاريم توی وبسايت.
آثار چه هنرمندانی را در النگو ارائه میدهيد و اين آثار بايد چه ويژگیهايی داشته باشند؟
اولش که النگو شروع شد تمام تمرکز ما روی مطرح کردن طراحانی بود که هنرهای پوشيدنی انجام میدهند. يعنی کارها هر چه بود، بايد میشد پوشيد. مثل لباس و کفش و کيف و زيورآلات. چيز ديگری که برای ما مهم بود اين بود که کارها، در سطح قابل قبولی باشند. يعنی طراحان، نمونه کار میفرستادند که ما کار دست را ببينيم که آيا قابل ارائه دادن هست يا نه و يک توجه ويژه ی ديگر هم اين بود که آن محصول، حرفی برای گفتن داشته باشد. من شخصاً دلم میخواست يک حرفی راجع به ايران داشته باشد. ربطی به ايران داشته باشد.
کلاً استقبال از کارها در مورد بيشتر کسانی که به النگو مراجعه می کنند، همين است. يعنی میآيند روی النگو به دو دليل. يا میخواهند آن طراح زيرزمينی را حمايت کنند يا اينکه دنبال يک محصولی هستند که حرفی از ايران برای گفتن داشته باشد.
هنرمندان داخل ايران چه؟ آيا آنها هم امکان دارد که از طريق النگو آثارشان را ارائه بدهند؟
خب اين باز مسئله ای است که ما خيلی با آن درگيريم. به خاطر تحريمها. هر کسی که مقيم ايران باشد و به طور دائمی در ايران زندگی میکند و هيچ شماره حساب خارج از ايران يا پی پل خارج از ايران نداشته باشد، ما قانوناً اجازه نداريم با آنها کار کنيم. متاسفانه. اما الان حدود يک سال و نيم هست که با وکيل داريم روی اين مشکل کار میکنيم که مجوز بگيريم و بتوانيم با هنرمندان داخل ايران که حسابی خارج از ايران هم ندارند، کار کنيم و اميدواريم تا نوروز جوابش بيايد.
در کنار فروش آنلاين و ارائه آثار از طريق وبسايت و اينترنت، شو هم جاهای مختلفی گذاشتيد، در جاهای مختلف دنيا. اين شوها چقدر در معرفی هنرمندان و طراحان مد ايرانی موثرند؟
چون هدف النگو، حمايت طراحان زيرزمينی ايران است، ما سالی حدوداً دو بار برای آنها در يک شهری، شو میگذاريم. لس آنجلس، لندن، خود نيويورک که اولين شوی النگو بود. واشنگتن دی سی همينطور. ۲۷ آذر در بوستون شو داشتيم. فکر میکنم شوی بعدی ما دوباره اروپا باشد در شهر پاريس. سايت النگو باعث شده که تعدادی از ديزاينرهای زيرزمينی ايرانی به طور خيلی گستردهتری در آمريکا و کانادا مطرح شوند که اين هدف شخصی من بود.
النگو چه برنامه هايی برای آينده دارد؟
النگو الان دارد يک کلکسيون به نام خود النگو طراحی میکند با همکاری یک طراح مد ايرانی. يعنی از اين به بعد آثاری با برند النگو خواهيم داشت. همچنين چيزهای ديگری هم در همين تعطيلات پيش رو به سايت اضافه خواهد شد. مثل شيرينی های ويژه ای که خانمی در نيويورک يه صورت خيلی هنرمندانه ای درست می کند. همچينین قرار است همکاری مشترکی با گروه های موسيقی زيرزمينی ايرانی داشته باشيم. احتمالا وسايل دکوراسيون هم عرضه خواهيم کرد.
يکی ديگر از کارهايی که همچنان ادامه می دهيم، ترتيب دادن فشن شوها در خارج از ايران است در کشورهای مختلف. اين روزها من خوش شانس ام که در حال همکاری با ادينبورو ايرانين فستيوال در اسکاتلند هستم و برای اولين بار داريم برای پنج تن از ديزاينرهای زيرزمينی و همينطور طراح جواهرات، يک فش شو در موزه ادينبورو میگذاريم.