«معامله محرمانه» اسرائیل با فیدل کاسترو

یک ماه بعد از مرگ فیدل کاسترو رهبر انقلابی کوبا، روزنامه اسرائیلی هاآرتص از یک «معامله محرمانه» میان کوبا و اسرائیل در دهه‌های گذشته خبر داده است.

روزنامه اسرائیلی هاآرتص اخیرا نوشته است، معامله محرمانه با موافقت فیدل کاسترو و رهبران وقت اسرائیل برای «یهودیان در برابر بز» بود.

این معامله در اوایل دهه شصت میلادی، اندکی بعد از روی کار آمدن حکومت انقلابی کوبا به رهبری فیدل کاسترو انجام شده است.

بنوشته هاآرتص، فیدل کاسترو به عنوان یک رهبر سوسیالیست به کشاورزی مدرنیزه و دامپروری اسرائیلی بسیار علاقمند بود.

هاآرتص نوشته است، کاسترو «عاشق بزهای پرورش یافته در اسرائیل بود» تا جایی که حاضر شد بزهای اسرائیلی را در برابر آزاد کردن یهودیان کوبایی و فرستادن آنها به اسرائیل معامله کند.

اسرائیل شماری بزهای عالی خود را به کوبا روانه کرد و قول فیدل برای آزاد کردن چند صد یهودی کوبایی و فرستادن آنها به اسرائیل عملی شد.

در آن سال ها، اسرائیل و کوبای انقلابی ستایشگر یکدیگر بودند و مناسبات کامل سیاسی در سطح سفیر داشتند.

صهیونیست‌ها (ملی گرایان یهودی) که کشور اسرائیل را بر اساس کیبوتص‌ها و مزارع اشتراکی، نوع موفق و منحصر به فرد سوسیالیسم یهودی، به پا کردند، در آغاز راه حیات اسرائیل از سوی حکومت‌های انقلابی مانند کوبا مورد تحسین قرار داشتند.

اسرائیل نیز بعد از موفقیت انقلاب کوبا به رهبری فیدل کاستروی جوان جوئل بر- رومی یک یهودی کوبایی الاصل را به عنوان سفیر راهی کرد و بسیار زود سفارتخانه خود را در هاوانا گشود.

سفیری نیز که کاسترو به اسرائیل فرستاد، میلیونر یهودی کوبایی حامی انقلابیون این کشور، دکتر ریکاردو وولف بود.

بنوشته هاآرتص، آقای وولف با توجه به علاقه شدید فیدل کاسترو به کشاورزی و دامپروری اسرائیلی، به مقامات وزارت کشاورزی اسرائیل گفته بود می خواهد شماری بزهای عالی را به کوبا هدیه کنند.

خانم کلاریتا مالحی که منشی سفیر وقت کوبا بوده و اکنون بانویی بسیار سالخورده است، به هاآرتص گفته است، از دکتر وولف شنیده بود که کاسترو اطمینان دارد که هر بز اسرائیلی به اندازه یک گاو شیر می دهد، و بزهایی نیز که برای او فرستاده شد، وی را ناامید نکرد.

اسحاق زیلبر یک یهودی کوبایی الاصل ساکن اسرائیل نیز که اکنون ۸۹ ساله است، تعریف کرده که وزارت کشاورزی اسرائیل او را مامور یافتن بهترین بزها برای فرستادن نزد کاسترو کرده بود.

آقای زیلبر که عکس‌های بزهای ارسالی با هواپیما را هنوز حفظ کردهد، به یاد آورده که گرفتن مجوزهای لازم برای بزها و سپس فرستادن آنها با هواپیمای باربری چه دردسرهایی که نداشته است!

وی گفته، هواپیما از تل آویو تا کوبا می بایست چند بار در شهرهای جهان توقف کند تا بزها بچرند و شیر آنها گرفته شود که سالم و در وضع خوب به کوبا رسیده و به فیدل هدیه شوند.

اما عشق کاسترو به بزهای اسرائیلی و شیر آنها هم روابط کوبا و اسرائیل را حفظ نکرد.

از اوایل دهه هفتاد میلادی هر چه بیشتر که روابط اسرائیل با آمریکا تحکیم تر می یافت، کشورهای سوسیالیستی از حمایت از اسرائیل و دوستی با این کشور دورتر می شدند، و فیدل کاسترو نیز در سال ۱۹۷۳، در جنگ کشورهای عربی و اسرائیل، مانند بسیاری از کشورهای سوسیالیستی روابط خود با اسرائیل را قطع کرد.

بنیاد علمی، فرهنگی و آموزشی که ریکاردو وولف با ثروت سرشار خود در اسرائیل برپا کرد، این روزها فیلمی از روابط پر فراز و نشیب عشق و نفرت میان اسرائیل و کوبا تهیه کرده، که بنوشته هاآرتص، ماجرای «معامله محرمانه بز در برابر یهودیان کوبا» نیز در جریان تهیه این فیلم برملا شده است.