تولید سه محصول هیوندایی در ایران

خودروهای هیوندای آی ۱۰ و هیوندای آی ۲۰ دو محصول هاچ‌بک و ارزان‌قیمت شرکت هیوندای کره‌جنوبی محسوب می‌شوند

با نهایی شدن قرارداد کرمان خودرو با هیوندایی کره قرار است سه خودرو آی ۱۰ ، آی ۲۰ و اکسنت هیوندایی در ایران تولید شود.

تولید خودروهای هیوندای در منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید بم صورت خواهد گرفت. این منطقه هم‌اکنون به مرکز مونتاژ خودروهای چینی در ایران تبدیل شده است و گروه خودروسازی کرمان را می‌توان پیشتاز تولید خودروهای چینی در ایران دانست.

خودروهای هیوندای آی ۱۰ و هیوندای آی ۲۰ دو محصول هاچ‌بک و ارزان‌قیمت شرکت هیوندای کره‌جنوبی محسوب می‌شوند که در این منطقه تولید می شود البته قیمت این دو محصول تقریبا دو برابر نرخ جهانی آن است.

هم اکنون آی۲۰ با قیمت ۸۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و هیوندای آی۱۰ با قیمت ۷۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان توسط کرمان خودرو بفروش می رسند این در حالی است که قیمت هیوندایی آی ۱۰ در انگلستان هشت هزار پوند ( حدود ۳۸ میلیون تومان ) و آی ۲۰ حدود ۹ هزار پوند (حدود ۴۰ میلیون تومان ) است.

خودروهای هیوندای آی ۱۰ و هیوندای آی ۲۰ دو محصول هاچ‌بک و ارزان‌قیمت شرکت هیوندای کره‌جنوبی محسوب می‌شوند که در این منطقه تولید می شود البته قیمت این دو محصول تقریبا دو برابر نرخ جهانی آن است.

با این وجود از این خودروها با این قیمت‌ها بالا ( تقریبا دو برابر قیمت جهانی ) در ایران استقبال شده و این شرکت چندین ماه واردات و تولید خود را پیش فروش کرده است.

از مشخصات فنی هیوندای آی ۱۰ کرمان خودرو می توان به موتور چهار سیلندر با حجم ۱۲۰۰ سی سی اشاره کرد که توانایی تولید ۸۴ اسب بخار و گشتاور ۱۲۰ نیوتن متری را دارا است. این مدل به یک جعبه دنده چهار سرعته اتوماتیک مجهز است.

هیوندای آی ۲۰ مونتاژی کرمان موتور مجهز به یک موتور ۱۴۰۰ سی سی است که توانایی تولید قدرتی معادل ۹۸ اسب بخار را دارد و گشتاور تولیدی آن به ۱۳۴ نیوتن متر می رسد.

محمدرضا شه بخش مدیرعامل گروه صنایع خودروسازی کرمان در خصوص عقد قرارداد کرمان موتور با هیوندایی گفته است :« قرارداد با هیوندایی شامل سه قرارداد مجزا است نخستین بخش این قرارداد شامل انتقال دانش فنی تولید خودرو و دیگری انتقال دانش فنی قطعه سازی است .با استفاده از دانش فنی هیوندایی اقدام به ساخت قطعات مورد نیاز خودروهایی که در ایران از این خودروساز تولید و عرضه می شود، خواهیم کرد.

طبق قرار داد دوم قرار است برای تامین قطعات خطوط تولید و برخی قطعات در تیراژ بالا، سرمایه گذاری سنگین صورت گیرد که طبیعتا تا آن زمان باید از شرکت هیوندایی قطعات مورد نیاز را وارد کنیم. به منظور انتقال دانش فنی در حوزه قطعه سازی و ایجاد زنجیره تامین، با شرکت موبیس که شرکت تامین کننده قطعات شرکت هیوندایی است توافق کرده ایم که با قطعه سازان ایرانی در ارگ جدید بم مشارکت داشته و قطعه بسازند.»

وی توضیح داده است :«بخش سوم قرارداد، تضمین ارایه خدمات پس از فروش و انتقال دانش به روز بازاریابی خودرو است که در این حوزه نیز ما به استفاده و انتقال تجربیات جهانی برند هیوندای نیاز بالایی احساس می کنیم. در این قرارداد توافق شده که اگر بخش قطعه سازی و تولید به سطوح کیفی مورد تایید هیوندایی برسد، امکان صادرات از ایران نیز فراهم خواهد شد لذا پیش نیاز صادرات رسیدن به سطح کیفی مطابق استانداردهای جهانی است.»

براساس قرارداد کرمان موتور و هیوندایی، برنامه ریزی شده برای سال ۲۰۱۷ سه خودرو آی ۱۰ ، آی ۲۰ و اکسنت در کارخانه کرمان موتور در منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید تولید و به بازار عرضه شود. براساس قرارداد، پیش بینی شده از این سه مدل حدود ۱۷ هزار و ۲۰۰ دستگاه خودرو تولید شود. درصد ساخت داخل این سه مدل در ابتدا حدود ۲۰ درصد است که قرار است تا پایان سال ۱۳۹۷ به ۴۰ درصد ساخت داخل برسد.

شرکت کرمان موتور و صنایع خودروسازی کرمان را در ایران همه با دوو می‌شناختند. این شرکت در دی ماه ۱۳۶۹ با نام صنایع خودروسازی کرمان برای واردات مدل‌های مختلف خودروهای دوو تأسیس شد و از سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را در زمینه ساخت و مونتاژ خودرو آغاز کرد.

ساخت دوو سی یلو و پس از آن ماتیز سبب شد این شرکت بیشتر در ایران شناخته شود. کیفیت محصولات شرکت کره‌ای دوو و مونتاژ با کیفیت آن در زمانی که خبر چندانی از محصولات جدید در صنعت خودروی ایران نبود سبب شد مشتریان به این شرکت بیشتر از شرکت‌های دیگر ایرانی اعتماد کنند. شرکت دوو هم سرمایه‌گذاری و همکاری خوبی با این شرکت ایرانی داشت البته پس از ورشکستگی دوو این شرکت به تملک شرکت جنرال موتورز آمریکا درآمد. پس از خرید این شرکت توسط جنرال موتورز، همکاری دوو با کرمان‌خودرو قطع شد پس از آن بود که این شرکت با دو شرکت جدید خودروسازان راین و خودرو سازان بم به سراغ همکاری با دو شرکت هیوندایی و فولکس واگن رفت.

مدل‌های هیوندایی ورنا و هیوندایی آوانته در خودرو سازان راین و فولکس گل که محصول شعبه برزیل فولکس واگن بود در خودروسازان بم تولید شدند. با اینکه هر دو شرکت هیوندایی و فولکس واگن برنامه گسترده‌ای برای همکاری با دو شرکت از صنایع خودروسازی کرمان داشتند با روی کار آمدن دولت محمود احمدی‌نژاد به تدریج از تمایل این دو شرکت برای همکاری با شرکت‌های ایرانی کاسته شد. شرکت هیوندای بیشتر به جای تولید به واردات روی آورد که در این زمینه از موفق‌‌ترین شرکت‌ها در ایران است. شرکت فولکس واگن هم پس از گل دیگر محصول جدیدی در ایران تولید نکرد.

پس از این شکست، گروه خودروسازی کرمان به سمت همکاری با شرکت‌های چینی رفت. زمانی که هنوز چندان شرکت‌های چینی رشد نکرده بودند با همکاری گروه خودرو سازی کرمان با این شرکت‌ها، ایران به اولین بازار جدی صادراتی این شرکت‌ها تبدیل شد. شرکت چری که خودروساز دولتی در چین است به همکاری با شرکت مدیران‌خودرو پرداخت این شرکت نمونه کپی دوو ماتیز را که کیفیت بسیار پایینی داشت با نام‌ام وی‌ام ۱۱۰ در شرکت مدیران‌خودرو تولید کرد. این محصول رقیب اصلی خودرو پراید است .‌ام وی‌ام ۱۱۰ در حالی کپی ماتیز است که از نظر ایمنی بدترین وضعیت را در خودروهای تولید شده در ایران داشت . در حالی که دوو ماتیز دو ستاره ایمنی گرفته است‌ام وی‌ام ۱۱۰ از نظر ایمنی در تمام آزمایش‌های فنی رد شده است.

پس از چری گروه خودروسازی کرمان به همکاری با شرکت لیفان پرداخت. این شرکت تازه‌تاسیس چینی که در میان نشان‌های چینی درجه‌دو محسوب می‌شود اولین محصولش در ایران را در سال ۸۷ با نام لیفان ۵۲۰، توسط کرمان موتور روانه بازارکرد. این گروه در سال ۸۸ با یک شرکت چینی دیگر با نام جی‌ای سی قرارداد بست که حاصل آن تولید محصولاتی با نام جک جی ۳ و جی ۵ بود.

شرکت خودروسازان راین هم که از همکاری با هیوندایی ناامید شده بود به سراغ همکاری با یک برند درجه دوچینی با نام گریت ال رفت.

در جدید‌ترین همکاری شرکتی با نام کارمانیا توسط گروه خودروسازی کرمان تاسیس شده که به مونتاژ محصولات شرکت بی‌وای دی چین می پردازد .بی وای دی یک شرکت چینی است که محصولات تاریخ گذشته تویوتا را با طراحی و برند خود عرضه می کند .