فوتسال قهرمانی آسیا، برتری پر گل ایران در برابر اردن

چهاردهمین دوره جام ملتهای آسیا در رشته فوتسال به میزبانی ازبکستان آغاز شد و ایران به عنوان پرافتخارترین تیم تاریخ رقابتها در نخستین گام به مصاف اردن رفت. بازیکنان ایران در این بازی با نتیجه ۶-۰ به برتری رسیدند.

در دیگر بازی این گروه، عراق با همین تعداد گل زده از سد چین گذشت اما یک بار هم دروازه‌اش باز شد. پنج تیم برتر این مسابقات به جام جهانی ۲۰۱۶ کلمبیا صعود خواهند کرد.

ایران در نخستین مسابقه و در ورزشگاه یونیورسال به مصاف اردن رفت. شاگردان محمد ناظم‌الشریعه دو بار توسط علی اصغر حسن زاده و دو بار با مهدی جاوید به گل رسیدند. حسین طیبی و قدرت بهادری نیز هر کدام یک گل به ثمر رساندند.

سپهر محمدی، حمید احمدی، علی‌اصغر حسن‌زاده، محمد طاهری و حسین طیبی ترکیب اصلی ایران در این بازی بود که هنوز دو دقیقه از بازی نگذشته توسط حسن‌زاده به گل رسید.

سنگربان ایران سپهر محمدی یک روز آرام را سپری کرد. در گروه اول، لبنان و قرقیزستان از گروه اول به تساوی رسیدند. ازبکستان میزبان مسابقات هم 5-2 بر عربستان غلبه کرد. ایران در دومین دیدار خود روز جمعه ۲۳ بهمن به مصاف چین خواهد رفت.

ژاپن به عنوان مدافع عنوان قهرمانی و جدی‌ترین رقیب ایران، در اولین بازی مقابل قطر خواهد ایستاد. استرالیا و مالزی، دیگر رقبای همگروه ژاپن هستند.

فوتسال ایران در تاریخ این مسابقات؛ قدرت برتر بوده و ۱۰ بار جام قهرمانی را تصاحب کرده. ایران تاکنون سه بار نظاره گر قهرمانی ژاپن بوده.

اولین بار در هشتمین دوره مسابقات بود که این تیم با شکست مقابل ژاپن در نیمه نهایی، تا رده سوم سقوط کرد. دو دوره آخر این رقابتها نیز با قهرمانی ژاپن به پایان رسید. یعنی ایران از سال ۲۰۱۰ به بعد، موفق به تصاحب عنوان نخست نشده.

سال ۱۹۹۹ و در اولین دوره، فوتسال ایران با بازیکنانی مثل مرحوم بابک معصومی، محمدرضا حیدریان و علی صانعی (سرمربی آینده) با زدن ۸۱ گل به بازی نهایی رسید!

ایران در فینال نیز با برتری ۹ بر یک مقابل کره جنوبی برای نخستین بار قهرمان آسیا شد. کاظم محمدی و رضا رضایی کمال با ۱۸ گل زده به صورت مشترک عنوان آقای گلی را به دست آوردند.

سال ۲۰۰۰ در بانکوک و در فینال دومین دوره، ایران شکست ۴ بر یک را به قزاقستان تحمیل کرد. در فینال سومین دوره، ایران با هدایت ویکتور هرمانس با ۹ گل ازبکستان را از پیش رو برداشت.

ایران در فینال چهارمین دوره با سرمربیگری محمدحسن انصاری فرد مقابل ژاپن پیروز شد. پنجمین و ششمین قهرمانی هم برای شاگردان انصاری فرد با برتری مقابل ژاپن در دیدار پایانی رقم خورد.

در هفتمین دوره این رقابت‌ها که در ویتنام برگزار شد، جوراندیرو سرمربی ایران بود. تیم تحت هدایت او اگرچه قهرمان شد اما نتایجی چون شکست ۳ بر یک از ژاپن و تساوی ۳ بر ۳ مقابل تایلند را نیز به جا گذاشت.

در هشتمین دوره به دلیل آنچه «جوانگرایی» عنوان شد، محمدرضا حیدریان بهترین فوتسالیست آسیا از تیم ملی خط خورد. شاگردان جوراندیرو در نیمه نهایی با نتیجه ۵ بر یک مغلوب ژاپن شدند و برای نخستین بار، جام قهرمانی را از دست دادند.

در دوره بعدی شاگردان حسین شمس محمدی جام قهرمانی آسیا را در خاک ژاپن از این تیم پس گرفتند. آنها در دیدار نهایی با نتیجه ۴ بر یک از سد میزبان گذشتند.

در دهمین دوره مسابقات که در تایلند برگزار شد، ایران در دیدار نیمه نهایی یک بر صفر بر ژاپن غلبه کرد و در دیدار نهایی هم با نتیجه ۴-۰ تایلند را پشت سر گذاشت.

یازدهمین دوره مسابقات سال ۲۰۱۰ در تاشکند برگزار شد و ایران در دیدار نهایی با نتیجه ۷ بر ۳ میزبان مسابقات را از پیش رو برداشت. عناوین آقای گلی و بهترین بازیکن مسابقات نیز به محمد طاهری رسید. این آخرین قهرمانی ایران بود.

مسابقات سال ۲۰۱۲ به میزبانی امارات برگزار شد و ایران در رده سوم قرار گرفت. ژاپن در فینال مقابل تایلند پیروز شد تا جام را نصیب خود کند.

رقابت‌های ۲۰۱۴ را ویتنام میزبانی کرد و باز هم ژاپن در جایگاه برتر ایستاد. ایران در این رقابتها بازی‌های درخشانی به نمایش گذاشت و حتی نیمه نهایی را با ۱۰ گل از ازبکستان برد اما در فینال و در ضربات پنالتی به حریف قدرتمند خود از شرق آسیا باخت. حسین طیبی با ۱۵ گل زده در صدر جدول گلزنان ایستاد.