فاز اول آزادراه تهران شمال بعد از چندین سال تاخیر به زودی افتتاح می شود و فاز دوم این آزادراه جنجالی هم آغاز شده است اما در نهایت چه زمانی داستان این پروژه پرحادثه تمام می شود؟
سیدحمید طهایی استاندار البرز با اعلام آغاز ساخت قطعه دو آزادراه تهران شمال گفته است :« حجم بالای ترافیک تا سالها بر دوش البرز سنگینی می کرد، اما امروز شاهد تکمیل مسیر آزادراه تهران - شمال هستیم، مسیری که با گشایش آن میتواند بخش عمدهای از بار ترافیک البرز را نیز سرشکن و تعدیل کند.»
طهایی با اشاره به افزایش حجم بار ترافیک در ایام تعطیل هفته از مسیرهای مواصلاتی البرزبه مزیتهای گشایش قطعه دوم آزاد راه تهران – شمال اشاره کرد و گفت : «قطعه دوم این آزادراه حدفاصل شهرستانک - پل زنگوله به طول تقریبی ۲۲ کیلومتر است و تونلهای بلند البرز هر یک به طول ۶ هزار و ۴۰۰ متر در این منطقه قرار دارد که با اجرای این قطعه، طول مسیر جاده فعلی کرج - چالوس حدود پنج کیلومتر کوتاهتر میشود.»
قطعه دو آزادراه تهران - شمال و تونل شرقی این منطقه با نام «البرز» به طول ۶ هزار و ۴۰۰ متر به عنوان بزرگترین تونل خاورمیانه هماکنون ۴۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و قرار است به زودی پیمانکار ساخت تونل غربی این منطقه نیز کار خود را آغاز کند. پیش بینی شده برای آماده سازی و تکمیل منطقه دو آزاد راه تهران- شمال بیش از ۱۸ هزار میلیارد ریال هزینه شود.
هم اکنون کار فاز اول آزاد راه تهران شمال به پایان رسیده و قرار است بزودی راه اندازی شود.
قطعه یک آزادراه تهران - شمال به طول ۳۲ کیلومتر از تقاطع بزرگراه آزادگان و شهید همت شروع و با عبور از مناطق کن، سولقان و امامزاده عقیل و تونل تالون و دره لانیز به سه راهی شهرستانک میرسد.
ایسنا گزارش داده که با احداث قطعات دو و سه در نهایت این آزادراه در سال ۹۹ به بهره برداری کامل خواهد رسید، قطعه سوم آزادراه تهران - شمال حد فاصل پل زنگوله - سه راهی دشت نظیر، به طول تقریبی ۴۶ کیلومتر است، این مسیر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت بوده و اخیرا شرکت آزاد راه تهران - شمال با یک شرکت کرهای برای سرمایه گذاری یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری در این قطعه به توافق رسیده است. قطعه چهار آزاد راه تهران - شمال حدفاصل سه راهی دشت نظیر - چالوس به طول حدود ۲۰ کیلومتر است و به صورت دو خط رفت و دو خط برگشت است و در قسمتهای بلند آن یک خط کندرو نیز وجود دارد که در تابستان ۹۴ زیر بار ترافیکی رفته است.
البته در گذشته راه اندازی زود هنگام بخش هایی از آزادراه تهران شمال با انتقاد هایی روبرو شده بود.
در اسفند ماه ۹۱، مسئولان دولتی با بیان اینکه «قطعه چهار به منظور بهرهبرداری مسافران نوروزی به طور موقت زیر بار عبور ترافیک رفته است»، ۲۰ کیلومترِ پایانی آزادراه تهرانشمال را بدون نور، و آسفالت استاندارد برای تردد باز کردند. و افتتاح آن اواخر فروردین ۹۲ توسط محمود احمدی نژاد انجام شد.
با وجود گذشت بیست سال از آغاز ساخت آزادراه تهران شمال، همچنان برنامههای اجرایی این پروژه در حال تغییر است. تغییر شرکتهای سازنده و ورود سرمایه گذاران و پیمانکاران مختلف در مقاطع زمانی متفاوت از جمله مسائلی است که نشان می دهد در اجرای این پروژه بیبرنامگی وجود دارد. یکی از تغییراتی که در اجرای ساخت آزادراه تهران – شمال بطور مثبت به وجود آمد ، تعریف قطعه جدیدی (پنجم) برای این آزاد راه بود.
شهریورماه سال ۹۴ عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی ، با اعلام پنج قطعهای شدن آزادراه گفته بود: « تا پیش از این آزادراه تهران ـ شمال ۴ قطعه داشت که بتازگی قطعه پنجم برای این آزادراه تعریف شده است؛ با پایان یافتن آزادراه در قطعه چهارم، ترافیک به درون شهر چالوس منتقل میشد، اما با تعریف قطعه ۵، ادامه مسیر آزادراه به شبکه بزرگراهی شرق و غرب دریای خزر متصل میشود.»