«آمريکا در کادر رهبری جندالله خبرچين داشت»

اعضای گروه جندالله، عکس آرشیوی است

به نوشته نيويورک تايمز، يک افسر سازمان اطلاعات مرکزی ايالات متحده (سيا) گزارشی محرمانه را يافته که نشان مي‌دهد «سيا» پيش از وقوع حمله‌ای تروريستی در ايران از آن مطلع شده بود.

حدود هفت سال پيش، انفجار بمبی در نزديکی اتوبوس کارکنان سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی دست‌کم به کشته شدن ۱۱ تن و مجروح شدن ۳۶ نفر انجاميد.

به گزارش اين روزنامه آمريکايی، اينک مشخص شده که سازمان اطلاعات مرکزی پيش از اين انفجار گزارش مربوط به آن را دريافت کرده بود.

اين روزنامه آمريکايی می افزايد در اين گزارش - که پيش از انفجار تنظيم شده - نويسنده هشدار می‌دهد که «اتفاق بزرگی در شرف وقوع در ايران است.» اگرچه جزئيات بيشتری در اين سند اطلاعاتی نيامده، افسر سازمان اطلاعات مرکزی آمريکا که آن را يافته معتقد بود معنای آن آگاهی ايالات متحده از برنامه گروه تروريستی سُنی «جندالله» برای دست زدن به عمليات در خاک ايران است.

در فاصله کوتاهی بعد از وقوع اين بمب گذاری، نيروهای امنيتی ايران اعلام کردند که بمب گذاران را دستگير کردند.

جندالله که از سال ۱۳۸۲ عمليات خود را آغاز کرده بود، مسئوليت چند حادثه تروريستی و گروگانگيری در جنوب شرقی را بر عهده گرفته که از جمله اين حوادث می‌توان به انفجار مسجد علی ابن ابيطالب زاهدان در خرداد ماه سال جاری، گروگانگيری و قتل ۱۶ نفر از پرسنل نيروی انتظامی در سال ۸۷ و قتل برخی از سرنشينان خودروهای عبوری در منطقه تاسوکی در سال ۸۴ اشاره کرد. گروه جندالله ادعا می کرد اقدامات خود را در راستای دفاع از شهروندان سنی ‌مذهب در سيستان و بلوچستان انجام داده است.

عبدالمالک ريگی رهبر جندالله سال ۱۳۸۹، چند ماه پس از دستگیری توسط نیروهای امنیتی ایران اعدام شد. عبدالرئوف ريگی پس از مرگ برادرش و با همراهی ديگر اعضای گروه جندالله، گروه جديدی به نام جيش‌العدل را تاسيس کرد.

وزرات امور خارجه آمريکا حدود چهار سال پیش با انتشار بيانيه ای جندالله را در ليست گروه های تروريستی قرار داد. در بيانيه وزارت امور خارجه آمريکا آمده است: «جندالله از بدو تاسيس آن در سال ۲۰۰۳ (۱۳۸۲) در تعداد زيادی عمليات نقش داشته که به قتل و جراحت شهروندان و مقامات دولتی ايران در استان سيستان و بلوچستان منجر شده است.»
ايران نیز که جندالله را گروهی تروریستی می داند، از اين تصميم واشيگتن استقبال کرد.

نيويورک تايمز می افزايد بررسی‌های بعدی نشان داد که منبع اين گزارش در شهر «نيوآرک» در ايالت «نيوجرسی» بود: يک کاراگاه عضو پليس بندر نيويورک، نيرويی که وظيفه‌اش نه عمليات پيچيده اطلاعاتی، که نگهبانی از پُل‌ها و تونل‌ها و صدور قبض پارکينگ فرودگاه است.
اين کاراگاه «توماس مک‌هِيل» نام داشت که با حفظ مسئوليت عضو نيروی ضد تروريسم پليس فدرال آمريکا، «اف بی آی»، هم بود. مک‌هِيل که در گذشته آهنگر بود شخصی کم طاقت بود و در سفرهای خود به افغانستان و پاکستان توانسته بود در کادر رهبری جندالله خبرچين اجير کند که تحت نظارت مشترک «سيا» و «اف بی آی» فعاليت می‌کردند.

به نوشته این روزنامه آمریکایی، افسر سازمان اطلاعات مرکزی آمريکا پس از مطالعه گزارش مک‌هِيل به شدت نگران شد و با وکلای سازمان تماس گرفت. او می‌خواست بداند که آيا استفاده از خبرچين‌های عضو سازمان‌های پيکارجوی اسلامگرا برای جمع آوری اطلاعات درباره حملات پيش رو به منزله حمايت غيرمستقيم ايالات متحده از تروريسم نيست. وکلا پاسخ دادند که بدون تأييد رئيس جمهوری چنين اقدامی می‌تواند يک طرح غيرمجاز عمليات مخفيانه تلقی شود. در نتيجه سازمان «سيا» همکاری خود با خبرچين‌های آقای مک‌هِيل را متوقف کرد.

نیویورک تایمز می افزاید «با اين همه، به رغم نگرانی سازمان سيا، مقام‌های آمريکايی همچنان به جمع‌آوری اطلاعات از درون جندالله ادامه دادند، ابتدا از طريق «اف بی آی» و سپس «پنتاگون»، وزارت دفاع آمريکا. ارتباط با خبرچين‌های جندالله پس از حملات اين گروه که به مرگ شهروندان ايرانی انجاميد نيز قطع نشد، همچنان که بعد از گنجاندن نام جندالله در فهرست گروه‌های تروريستی وزارت خارجه ايالات متحده نيز اين ارتباط حفظ شد.»