فراخوان «اکسفام» علیه نابرابری

  • بکتاش خمسه پور

تشکيلات بين‌المللی خيريهٔ «اُکسفام Oxfam» با انتشار گزارش خود تحت عنوان «برابرش سازيد»‌ فراخوانی عليه نابرابری صادر کرده است.

بگفته اين نهاد بين‌المللی امور خيريه، اين گزارش که «گارسا ماچِل» سياستمدار انساندوست موزامبيکی، کوفی عنان، دبيرکل پيشين سازمان ملل و «جوزف استيگليتس» از برندگان جايزه نوبل اقتصاد بر آن مُهر تأييد زده‌اند سرآغاز کارزار جديدی برای فشار به رهبران جهان است تا دست بکار شوند.

گزارش اُکسفام تصديق کرده که نابرابری ميان کشورها ظرف ۱۴ سال گذشته کاهش يافته اما مدعی شده اين نابرابری در داخل کشورهاست که بيشترين اهميت را دارد.
بنا بر گزارش اُکسفام، ۷۰ درصد از مردمان جهان در کشورهايی زندگی ميکنند که فاصلهٔ ميان فقير و ثروتمند طی ۳۰ سال گذشته بيشتر شده و همزمان حتی نابرابری ثروت فردی شديدتر شده است.

«اِما سيری» از مؤلفان گزارش «برابرش سازيد» اُکسفام در گفتگو با خبرنگاران در لندن اظهار داشت: «بويژه ظرف ۳۰ سال اخير، شکاف ميان غنی و فقير واقعا گسترش يافته اما نکتهٔ جالب اينکه بنا بر داده‌های شرکت «کرديت سوئيس» پيش از بحران مالی، نابرابری و آن شکاف به نوعی داشت يک خرده کم ميشد و پس از آن، از سال ۲۰۰۹ دوباره دارد بيشتر ميشود.»

گزارش اُکسفام محاسبه کرده که دارايی ۸۵ تن از ثروتمندترين افراد جهان روزانه ۶۶۸ ميليون دلار رشد ميکند. بگزارش اين نهاد بين‌المللی امور خيريه، ثروت اين ۸۵ تن برابر کل دارايی فقيرترين نيمه جمعيت جهانی است. اين گزارش افزوده است که از هنگام بحران مالی، صفوف ميلياردرهای جهان بيش از دو برابر و به ۱۶۴۵ تن بالغ شده است.

گزارش اُکسفام نسبت به سطح نابرابری و پيآمدهايش برای جامعه، اقتصاد و سياست هشدار داده و خواستار اقدام مؤثر برای معکوس کردن روندی شده که عامل آنرا «بنيادگرايی بازار» و تصرف مجالس قانونگذاری توسط نخبگان ثروتمند خوانده است.

«اِما سيری» از نويسندگان گزارش اُکسفام در گفتگو با خبرنگاران در لندن می گوید «اگر به شواهد گزارش نگاه کنيد، ما درباره چگونگی زيانهای نابرابری شديد برای اقتصاد صحبت ميکنيم، جلوی رشد را ميگيرد، به اين معنا که آنچنان بلندمدت و قوی نيست. اين مسئلهٔ عظيمی است اگر بيشتر از مهار خارج شود. ما نشان ميدهيم که کشورهای نابرابرتر، آنهايی‌اند که آنجا آمار جرائم بالاتر و درگيريهای خشونت‌آميز بيشتر است.»

بگزارش اُکسفام، وضع مالياتی اندک برای عدهٔ رو به افزايش ميلياردرهای جهان ميتواند هزينه کافی برای تحصيل هر کودک در جهان را فراهم آورد.

اُکسفام که در سال ۱۹۴۲ ميلادی در شهر آکسفورد در انگلستان تأسيس شد، کنفدراسيونی بين‌المللی متشکل از ۱۷ سازمان است که در بيش از ۹۰ کشور جهان با هدف يافتن راههايی برای از بين بردن فقر و آنچه بی عدالتی در جهان ميخواند فعاليت ميکند.