جزیره قشم بزرگترین جزیره خلیج فارس،دارای موقعیت استراتژیکی است. موقعیتی که قرار گرفتن بین دریای عمان و خلیج فارس باعث میشود در فضای پس از تحریمها سبب جذب شرکتهای خارجی برای سرمایه گذاری در این جزیره شود.
این بزرگترین جزیره خلیج فارس با داشتن ظرفیتهای بالای گردشگری نسبت به رقیب دیگر ایرانی خود یعنی جزیره کیش توسعه کمتری یافته و دارای هتلها و مراکز فروش بسیار کمتری است. همین عامل سبب میشود ظرفیت سرمایه گذاری در این جزیره بسیار بیشتر از جایی مانند کیش بعد از باز شدن فضای اقتصادی در ایران باشد.
علی فرمانی معاون اقتصادی منطقه آزاد قشم از ورود سرمایهگذارانی از کشورهای فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و آلمان برای همکاری گسترده و سرمایهگذاری در حوزههای مختلف خبر داده است و گفته است اکنون اقدامات اولیه در جهت سرمایهگذاری این سرمایهگذاران که عمدتا از کشورهای اروپایی و شرق آسیا هستند، انجام شده است.
براساس اطلاعات ارائه شده صنایع دریایی، کشتیسازی و تولید سازههای دریایی، توسعه شیلات و بنادر، توسعه بخش گردشگری شامل هتلداری، تفریحات آبی، کشتیهای تفریحی و توسعه کمپینگهای گردشگری و همچنین احداث واحدهای تولیدی پوشاک، لوازم منزل و اداری و لوازم آرایشی و بهداشتی از جمله بخشهایی است که سرمایهگذاران خواستار ورود به آنها شدهاند.
براساس اطلاعات ارائه شده صنایع دریایی، کشتیسازی و تولید سازههای دریایی، توسعه شیلات و بنادر، توسعه بخش گردشگری شامل هتلداری، تفریحات آبی، کشتیهای تفریحی و توسعه کمپینگهای گردشگری و همچنین احداث واحدهای تولیدی پوشاک، لوازم منزل و اداری و لوازم آرایشی و بهداشتی از جمله بخشهایی است که سرمایهگذاران خواستار ورود به آنها شدهاند.
عزت کمالزاده، فرماندار قشم نیز با بیان اینکه موقعیتهای اقتصادی فراوانی برای سرمایهگذاری در این جزیره وجود دارد، به جامجم گفته است: «گرچه ظرفیتهای متعددی در بخش شیلات، بنادر و سواحل در جزیره وجود دارد، اما مهمترین ظرفیت قشم برای سرمایهگذاری بخش گردشگری است که جای کار بسیاری دارد و در نهایت توجه و سرمایهگذاری در هر بخش میتواند افزایش اشتغالزایی و توسعه و رفاه مردم جزیره و حتی استان و کشور را در پی داشته باشد و بنابراین ما نیز از آن حمایت میکنیم.»
عباس شیرخانلو معاون امور اقتصادی و بینالملل استاندار هرمزگان میگوید: «قرار بود قشم منطقهای شود که به دلیل برخورداری از تسهیلات خاص منطقه آزاد و ارزان تمام شدن هزینههای تولید، مواد خام از سایر کشورها وارد آن شده و پس از پردازش و فرآوری، کالاهای تولیدی وارد کشور و یا به کشورهای دیگر صادر شود، درحالی که متاسفانه به جای استفاده از این ظرفیتها در راستای توسعه بخش تولید، بخش تجارت که عمده آن واردات کالاست، فعال بوده، از همین رو قشم با وجود برخورداری از امتیازات خاص منطقه آزاد توسعه چندانی نیافته است.»
Your browser doesn’t support HTML5
البته با وجود چنین سخنانی بسیاری به دلیل طبیعت بکر و ظرفیتهای گردشگری این جزیره مخالف صنعتی شدن آن هستند.
اما چرا طبیعت قشم مهم است؟
جزیره قشم با مساحت هزار ۴۹۱ کیلومتری، دو برابر کشور بحرین وسعت دارد. این جزیره دارای مکانهای طبیعی و زیستگاههای فراوانی مانند جنگل آبی حرا است که صنعتی شدن این جزیره میتواند به این زیستگاهها ضربه بزند.
منطقه حفاظتشده حرا یکی از مهمترین مکانها طبیعی در جزیره قشم است. این منطقه شامل مجموعه جنگلهای درختان سرسبز ساحلی مانگرو یا حرا است که با آبراهههای، پرندگان زیبا و طبیعت بکر وحشیاش از منابع توریستی و دیدنی استان هرمزگان به شمار میرود. جنگل حرا از معدود جنگلهای انبوه دنیاست که درختانش با خاصیت تصفیه کنندگی که در پوستشان دارند، از آب شیرین بهدست آمده از تسویه آب و املاح تغذیه میکنند و نمک دریا را به آب پس میدهند.
گیاه حرا کهگاه به عنوان علوفه خشک برای خوراک چهارپایان استفاده میشود، فواید زیادی دارویی و صنعتی دارد.
یکی دیگر از جاذبههای جزیره کیش «درهٔ ستارهها» است. درهای از جنس ماسه سنگ با سیمان آهکی سست و پوستههای فسیلی که اشکال عجیبی را که حاصل فرسایش زمین است در خود جای داده است. اشکال عجیبی که وقتی شبها باد از لابلایشان میگذرد صداهایی از آنها به گوش میرسد. صداهایی که به اعتقاد اهالى به خاطر آمد و شد اجنه و ارواح است و برای همین در شب از آمدن به آنجا خوددارى مىکنند.
گنبد نمک، غارهای نمک، چشمههای آب معدنی، تنگه چاهکو، تنگ عالی، بام قشم، دره تندیسها، کلات کشتاران و دهها تخته سنگ و صخره با شکلهای عجیب و غریب از دیگر جاذبههای طبیعی قشم است.
این جزیره بیشترین سواحل و کرانهها را در بین جزایر خلیج فارس به خود اختصاص میدهد. سواحل زیتون، سیمین، جزایر ناز، سوزا، مسن، شیبدراز، سلخ و دوستکو از دیدنیترین سواحل جزیره قشم محسوب میشوند. از ویژگیهای این جزیره، تنوع سواحل صخرهای، ماسهای و گلی آن است که چنین خصوصیتی بهطور یک جا در کمتر جزیرهای یافت میشود.
به غیر از جاذبههای طبیعی، قشم از نظر تاریخی و مردمشناسی هم دیدنیهای فراوانی دارد.
برخی معتقدند روستای «لافت» با برجهای تاریخی به لحاظ معماری یکی از ۱۰ روستای برتر ایران است. بندری تاریخی که مجموعهای از بادگیرها و بزرگترین آب انبار جنوب ایران را در خود دارد. چاههایی حفر شده در مکانی گود که آبشان از باران و سرریز صخره و تل بالادست تأمین میشود. «خربس»، روستایی بزرگ دیگری در قشم است که حداقل تا ۱۴۰۰ سال قبل مکانى برای تردد سیاحان بوده است.
البته جاذبههای اقتصادی شاید در آینده سبب نادیده گرفته شدن جاذبههای طبیعی و تاریخی قشم شوند. قشم
منطقه مناسب برای ذخیره سازی کالا، ترانزیت و حمل و نقل مجدد به آسیای میانه و قفقاز است. از طرفی به علت داشتن کرانههای عمیق مناسب برای تاسیسات سوختگیری و ارائه خدمات به کشتیهای اقیانوس پیما است. این جزیره
دارای امکانات بالقوه برای صنایع بیوتکنولوژیک است و در حال حاضر دارای یک مرکز پژوهش در زمینه تمامی انواع جلبکها و محصولات دیگر دریایی برای تولید مواد اولیه غذایی، دارویی و آرایشی و صنایع وابسته است.
به علت نزدیکی به منابع نفت و گاز این منطقه برای فعالیت در تمامی رشتههای صنعتی نفت و گاز و پتروشیمی و خدمات وابسته مناسب است.
جزیره قشم، واقع در تنگه هرمز، از وضعیت خاص بین خلیج فارس و اقیانوس هند بهره میبرد. مرز آبراهی تمامی کشورهای حاشیه (ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی، بحرین، قطر، امارات متحده عربی و عمان) تقریبا از سواحل جنوبی آن عبور میکند و تمام ترافیک هوائی شرق و غرب از فراز آسمان قشم میگذرد.