دیوار وسط کتابخانه؛ تفکیک جنسیتی یا کتابخانه دیجیتال؟

تجمع اعتراض دانشجویان دانشگاه آزاد

دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهرانِ مرکز، در اعتراض به آنچه که وب سایت خبرنامه امیرکبیر «کشیدن دیوار حائل به منظور جداسازی جنسیتی درکتابخانه دانشگاه آزاد واحد تهرانِ مرکز» عنوان کرده است، تجمعی اعتراضی برگزار کرده و جلوی ساخت آن را گرفتند.

سلمان سیما، فعال دانشجویی دانشگاه آزاد در تهران در گفت‌وگویی با رادیو فردا از این اقدام دانشکده فنی دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز می‌گوید:

هفته گذشته، مسئولان دانشکده فنی دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز، تصميم می‌گيرند در ساعات شلوغ کتابخانه يک ديوار حايل جنسيتی به منظور جدا سازی دختران و پسران دانشجو در کتابخانه بکشند.

اين حرکت با اعتراض دانشجويان مواجه می‌شود و مسئول انتظامات هدف اين حرکت را «جلوگيری از کثافت‌کاری دانشجويان» عنوان می‌کند. اين صحبت فضا را متشنج می‌کند و دانشجويان با ايستادن در مسير اين ديوار حايل جنسيتی، مانع از تفکيک جنسيتی در کتابخانه می‌شوند.

آقای سيما! شما از رييس انتظامات دانشکده نقل قول آورديد، ولی در خبرها آمده که رئيس دانشگاه آزاد تهران مرکز در اظهار نظری متفاوت، اين اقدام را ايجاد محيطی برای کتابخانه ديجيتال عنوان کرده است.

بله، اين مسئله عنوان شده است. صبح روز بعد که رييس دانشکده به ميان دانشجويان آمد و دانشجويان به او گفتند چنين اقداماتی توهين به شعور دانشجويان تلقی می‌شود، او برای توجيه حرکت توهين آميز حراست گفت که هدف ايجاد چنين ديواری کتابخانه ديجيتال بوده است. ايجاد کتابخانه ديجيتال در وسط کتابخانه آن هم با حضور نيروهای حراست به همراه مصالح و پارتيشن، هدف عنوان شده را زير سؤال می‌برد.

دانشگاه هدف اصلی اين اقدام را چه چيزی عنوان کرده است؟

چون خجالت می‌کشند با صراحت بگويند می‌خواهيم تفکيک جنسيتی کنيم و بين دختران و پسران دانشجو ديوار بکشيم، در ظاهر عنوان می‌کنند می‌خواهيم کتابخانه ديجيتال درست کنيم، ولی هدف اصلی همان تفکيک جنسيتی است که اقدامی توهين آميز است و دانشجويان از رييس دانشکده خواسته‌اند جلوی چنين اقداماتی را بگيرد.

واکنش دانشجويان نسبت به اين اقدام چه بود؟

دانشجويان در مسير ديوار ايستادند و نگذاشتند اين ديوار حايل جنسيتی کشيده شود و به صورت مسالمت آميز و دوستانه از رئيس دانشکده خواستند از هر گونه تفکيک جنسيتی و اقداماتی که توهين به شعور دانشجويان است، خودداری کنند.

دانشگاه قول‌های مساعد داده است، ولی دانشجويان زياد خوشبين نيستند و اعلام کرده‌اند اگر دانشگاه بخواهد در روز تعطيل يا ساعات خلوت تصميم خود را عملی کند، اعتراض خود را ادامه خواهند داد.

اين «تفکيک جنسيتی» اولين اقدام دانشگاه در اين زمينه بود يا در گذشته هم سابقه داشت؟

متاسفانه در گذشته هم سابقه داشت البته نه در کتابخانه، به عنوان مثال ما سابقه جداسازی درهای ورودی دختر و پسر را در دانشگاه آزاد تهران جنوب داشتيم و يا در دانشکده علوم اجتماعی و علوم انسانی دانشگاه آزاد تهران مرکز راهروی تردد دانشجويان دختر و پسر جدا است و چنين اقداماتی در بسياری از واحدهای دانشگاه آزاد وجود دارد. در واحد نجف آباد نيز در دو هفته گذشته شاهد تفکيک جنسيتی بوديم. درهمين واحد تهران مرکز هم کلاس درس‌های عمومی که تا پيش از اين به صورت مختلط برگزار می‌شد، اکنون جداگانه برگزار می‌شود.

با توجه به واکنش دانشجويان دانشگاه آزاد تهران مرکز، فکر می‌کنيد اقدامات بعدی مسئولان دانشگاه چه خواهد بود؟

فضای ايجاد شده در دانشکده طوری است که مسئولان خودشان را روشنفکر جلوه می‌دهند و به صورت شفاهی قول‌هايی داده‌اند که جداسازی جنسيتی در کار نباشد، گرچه ما به اين قول‌ها خوشبين نيستيم.

اين حرکات که دانشجويان دختر اين طرف ديوار و دانشجويان پسر آن طرف ديوار باشند توهين به شعور دانشجويان است و بايد جلوی آن گرفته شود.

ما اميدواريم اين اقدام ادامه پيدا نکند، ولی اين احتمال وجود دارد که مسئولان دانشکده زير قول خود بزنند.