دولت یمن تحت رهبری عبد ربه منصور هادی که در ریاض به سر میبرد، یکشنبه بیست و دوم شهریورماه، اعلام کرد در مذاکرات صلح با حوثیها که قرار است با میانجیگری سازمان ملل متحد برگزار شود، شرکت نخواهد کرد.
از سوی دیگر نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی، برای نخستین بار در نبردهای زمینی یمن نیز شرکت کردند.
این تحولات امکان دستیابی به راه حلی مسالمتآمیز برای بحران یمن را با ابهام مواجه میکند.
از فروردین گذشته، نیروهای هوادار عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن که همپیمان عربستان سعودی است از یک سو، با حوثیها که ایران از آنها حمایت میکند و نیروهای وفادار به علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری پیشین یمن از سوی دیگر، در حال نبرد هستند.
پس از آغاز درگیریها و به کنترل در آوردن مناطق وسیعی از یمن از جمله صنعا پایتخت این کشور توسط حوثیها و متحدانشان بود، که ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی با بمباران هوایی مواضع حوثیها، پشتیبانی از هواداران منصور هادی را عملا آغاز کرد.
خبرگزاری رسمی یمن (سبأ)، یکشنبه بیانیهای منتشر کرد که در آن آمده است: «در جلسهای که با حضور عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری و خالد البحاح جانشین رئیس جمهوری و نخست وزیر تشکیل شد، مقرر شد تا زمانی که شبهنظامیان کودتاچی صالح و حوثی قطعنامه ۲۲۱۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد را به رسمیت نشناسند و آمادگی خود را برای اجرای آن اعلام نکنند، با آنها هیچ مذاکراتی انجام نشود.»
قطعنامه ۲۲۱۵ از حوثیها و متحدانشان میخواهد اسلحه خود را زمین گذاشته و از مناطقی که تصرف کردهاند، خارج شوند.
این بیانیه در حالی منتشر میشود که دولت عبدربه منصور هادی پیشتر آمادگی خود را برای مشارکت در مذاکراتی که سازمان ملل متحد برگزار میکند، اعلام کرده بود.
عملیات مأرب با مشارکت نیروهای خارجی
اکنون به ویژه با توجه به استقرار هزاران تن از نیروهای ائتلاف عربی در استان مأرب، به نظر میرسد درگیریها در یمن شدت خواهد یافت. این نیروها از کشورهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر هستند. گزارشهای تایید نشدهای هم از حضور نیروهای بحرینی و مصری منتشر شده است.
شبکه خبری العربیه هم از آغاز عملیات نیروهای هوادار عبد ربه منصور هادی با پشتیبانی واحدهای ائتلاف عربی علیه حوثیها در استان مأرب به منظور بیرون راندن حوثیها و متحدانشان از این استان، خبر داده است.
این گزارش به نقل از منابع نظامی افزوده است که در این عملیات از انواع اسلحه سبک، نیمه سنگین و سنگین، تانک و هلیکوپترهای آپاچی علیه حوثیها و متحدانشان استفاده میشود.
یک مسئول محلی یمنی هم به خبرگزاری رویترز گفته است که برای نخستین بار «نیروهای خارجی» به نبردهای زمینی در حمایت از هوادارن عبد ربه منصور هادی پیوستهاند و دهها تانک و خودروی زرهی را به خطوط مقدم جنگ گسیل کردهاند.
ژنرال سمیر شمفان، فرمانده لشکر ۲۳ زرهی یمن، نیز به خبرگزاری فرانسه گفته است که حدود ۱۲هزار تن از نیروهای ائتلاف عربی در استان مأرب حضور یافتهاند.
از حدود ۱۰ روز پیش که یک حمله موشکی، دستکم ۶۰ تن از نظامیان ائتلاف عربی از کشورهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین را در محل استقرارشان استان مأرب کشت، این ائتلاف بر شدت حملات خود به مواضع حوثیها افزود.
مذاکراتی که حدود سه ماه پیش هم برای پایان دادن به جنگ در یمن برگزار شد، به بنبست رسید؛ جنگی که تا کنون بیش از ۴۵۰۰ کشته برجای گذاشته و وضعیت انسانی را در این کشور، بحرانی کرده است.