عراقچی: طی دو تا سه هفته تعهدات مربوط به برجام را کامل می‌کنیم

عباس عراقچی ابراز امیدواری کرده طی«سه هفته تا یک ماه آینده» تحریم‌ها به شکل عملی لغو خواهد شد

عباس عراقچی، رئیس ستاد پی‌گیری اجرای «برجام»، می‌گوید با بسته شدن پرونده ابعاد احتمالا نظامی برنامه اتمی ایران، تهران تعهداتی که باقی‌مانده و تعهداتی که مقدمات آن انجام شده را طی دو تا سه هفته به پایان می‌رساند.

این مقام وزارت خارجه ایران ۲۴ آذر ماه در تلویزیون دولتی ایران گفته است از مهم‌ترین تعهدات ایران، یکی به تاسیسات آب سنگین اراک و دیگری به ذخایر اروانیون غنی‌شده مربوط می‌شد؛ « الان که پی‌ام‌دی (فعالیت‌هایی با ابعاد احتمالا نظامی) بسته شده است، این دو کار کلیدی را شروع می‌کنیم و بقیه تعهداتی که در جمع‌آوری سانتریفیوژهای اضافه و بحث‌های نظارتی داشتیم را از قبل شروع و مقدمات آن را آماده کرده بودیم. این موارد را هم کامل خواهیم کرد.»

او افزوده تصور ایران این است که طی دو تا سه هفته آینده این کارها کامل می‌شود.

آقای عراقچی در عین حال به نقل از یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرده است که نظارت آن نهاد بر تعهدات ایران، چند روزی طول خواهد کشید.

ایران و شش قدرت جهانی در تیر ماه گذشته در وین به توافقی دست پیدا کردند که از یک سو برنامه اتمی ایران را محدود کرده، از سوی دیگر راهی برای برون‌رفت از تحریم‌های گسترده است.

در پی این توافق ایران اجرای تعهدات خود را آغاز کرد. البته معاون وزیر خارجه ایران می‌گوید در مواردی مانند تاسیسات اراک «هنوز دست به چیزی زده نشده» و تنها مقدمات آن آماده شده است. او می‌گوید شش قدرت جهانی به تفاهم رسیده‌اند تا با تشکیل کارگروهی با ایران در بازسازی اراک همکاری کنند.

تحریم‌ها پس از راستی‌آزمایی آژانس اتمی در روزی که به «روز اجرا» موسوم است برداشته خواهند شد.

گفته شده «روز اجرا» در هفته‌های آغازین سال جدید میلادی خواهد بود. عباس عراقچی نیز گفته است «سه هفته تا یک ماه آینده» تحریم‌ها به شکل عملی لغو خواهد شد.

این مقام دولت ایران تاکید کرده است که پی‌ام‌دی برای تهران از اهمیت زیادی برخوردار بود و با بسته شدنش «پرونده‌ای که همه تحریم‌ها و امنیتی‌سازی ایران بر اساس آن بوده، بسته و کنار گذاشته شد».

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ۲۴ آذرماه، پرونده اتهامی مربوط به تلاش‌های ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای را بست.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا، با استقبال از این موضوع در عین حال تاکید کرده است، بسته شدن پی‌ام‌دی، به این معنی نیست که اگر شکی در مورد فعالیت‌های مخفی هسته‌ای ایران در آینده پیش بیاید، آژانس از تحقیقات در این مورد منع شده باشد.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، نیز گفته است با بسته شدن این پرونده، «فصل نوینی» در رابطه با برنامه هسته‌ای ایران و همکاری با آژانس اتمی، گشوده می‌شود.