محمد خداکرمی، سرپرست سازمان هواپیمایی ایران، میگوید این سازمان دولتی قصد خرید سالیانه ۸۰ تا ۹۰ فروند بوئینگ و ایرباس را در «فاز نخست نوسازی» ناوگان هوایی کشور دارد.
آقای خداکرمی ۱۰ مرداد به خبرگزارس تسنیم گفته است در متن توافق هستهای بین ایران و شش قدرت جهانی در ۲۳ تیر ماه «بهصراحت ممنوعیت فروش، اجاره، انتقال، موتور و قطعات هواپیما برطرف شده است».
نوسازی ناوگان هوایی ایران که تحریمهای بینالمللی سالهاست دامنگیر آن شده، یکی از وعدههای دولت ایران است که طی ماههای گذشته و با نزدیک شدن به پایان مذاکرات هستهای بیش از هر زمانی بر آن تاکید شد.
پیش از این گزارشهایی از «بازار پررونق» هوایی ایران برای دو شرکت اصلی سازنده هوایپماهای میانبرد و دوربرد، یعنی بوئینگ و ایرباس، منتشر شده بود.
از جمله خبرگزاری رویترز در گزارشی پیش از دستیابی ایران و گروه موسوم به ۵+۱ به توافق، گفته بود این بازار میتواند بازاری پرسود برای شرکتهای هواپیماسازی باشد.
مقامهای ایرانی گفتهاند ۶۰ درصد از هواپیماهای ایران زمینگیر شدهاند.
علیرضا جهانگیریان، معاون وزیر راه ایران، روز نهم آذر ماه از طرحهای مطالعاتی و هدفگذاری برای ورورد «۵۵۰ فروند» هواپیمای جدید به ناوگان هوایی ایران خبر داده بود.
به گفته این مقام دولتی چنین طرحی باید حداکثر تا ۲۰ سال آینده عملی شود.
آقای خداکرمی نیز گفته است ایران قصد دارد در مدت ۵ سال،۳۰۰ فروند «هواپیمای جوان، خوب و فعال» داشته باشد.
در گفتههای این مقام دولتی مشخص نیست هواپیماهایی که قرار است وارد ناوگان هوایی ایران شوند سفارش داده شده و کاملا جدید هستند، یا نه.
در ۲۴ تیر ماه ماکسیم سوکولوف، وزیر ترابری روسیه، گفت آن کشور در حال مذاکره با ایران برای صادرات هواپیماهای مسافربری سوپرجت از نوع سوخو است.
اما خبرگزاری صدا و سیمای ایران در هشتم مرداد ماه به نقل از سازمان هواپیمایی ایران، این خبر را تکذیب کرد.
عمر بیشتر هواپیماهای ناوگان تقریبا ۱۴۰ فروندی ایران به دو دهه یا بیشتر میرسد.