حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، در سخنرانی روز ۲۶ فروردین خود در نشست سران سازمان همکاریهای اسلامی در ترکیه، ضمن حمایت از دمشق و حزبالله لبنان، گفته است «نه ایران مشکل عربستان است، نه عربستان مشکل ایران، مشکل اصلی تعصب است».
آقای روحانی که در میانه یکی از تازهترین تنشهای سیاسی میان تهران و ریاض به استانبول سفر کرده، میگوید دولت او بر این اعتقاد «راسخ» است که «که حلوفصل اختلافات و سوءتفاهمها، صرفا از مسیر دیپلماتیک و با استفاده از روشهای مسالمتآمیز و انجام مذاکرات میسر است».
آقای روحانی تاکید کرده که تهران آمادگی دارد با «رایزنی، مشورت و تعامل» به ایجاد فضا برای «رفع ابهامات» اقدام کند.
حسن روحانی در عین حال از حمایت ایران از کویت در جریان حمله رژیم صدام، حمله «تروریستهای تکفیری» به عراق و سوریه و حمایت تهران از بغداد و دمشق یا مقابله حزبالله لبنان با اسرائیل، به عنوان «پشتیبانی همیشگی» از «کشورهای اسلامی و مسلمانان» سخن گفته است.
این گفتهها در حالیست که خود موضوع سوریه و حزبالله لبنان، از مهمترین مسائل مورد اختلاف بین ایران و بسیاری از کشورهای عربی و برخی دیگر کشورهای جهان است.
ایران حامی بشار اسد به شمار میرود در حالیکه ترکیه، میزبان نشست سازمان همکاریهای اسلامی، عربستان سعودی و متحدان دیگر این دو، از مخالفان دولت مرکزی دمشق هستند.
حسن روحانی در بخشی از سخنان خود به «کمکهای مالی و نظامی» به «برخی گروههای ضد اسلام» نیز اشاره کرده و میگوید چنین چیزی امکان داده است تا این گروهها، «نام اسلام را به گروگان بگیرند».
مقامهای ایرانی در مواردی کشورهایی مانند ترکیه یا عربستان را به حمایت از گروههای مسلح سنی، از جمله برخی گروههای افراطی، متهم کردهاند. آنکارا و ریاض نیز از سیاستهای ایران در حمایت از گروههای شیعه در منطقه انتقادات شدیدی کردهاند.
روابط ایران و عربستان در عین حال تحتالشعاع اعدام شیخ نمر، روحانی سرشناس شیعه در عربستان، و حمله گروهی از افراد در تهران و مشهد به اماکن دیپلماتیک عربستان قرار گرفته است.
ریاض به طور یکجانبه روابط دیپلماتیک خود را با تهران قطع کرده است. گروهی از همپیمانان ریاض نیز به تبعیت از او روابط خود را تعلیق کردهاند.
تهران و ریاض و متحدانش بر سر یمن نیز اختلاف دارند و گروههای مورد حمایت دو طرف ماهها علیه یکدیگر به نبرد پرداختند. در عین حال ائتلافی عربی نیز به شورشیان حوثی حمله هوایی کرده است.
حسن روحانی در سخنان خود تاکید کرده لازم است با خشونت در هر کجا، از لاهور و دمشق تا پاریس، نیویورک و بروکسل مقابله کرد.
سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول در حالی برگزار شده که وزیر خارجه ایران به پیشنویس بیانیه آن اعتراض کرده و برخی مفاد آن را «ضد ایرانی» توصیف کرده است.