یک سال از تصویب طرح جامع جمعیت و خانواده میگذرد. طرحی که با تعیین «سن مناسب» برای ازدواج مردان ۲۰ تا ۲۵ سال و زنان ۱۸ تا ۲۲ سال، هدف افزایش جمعیت و رشد باروری در ایران را برای خود تعیین کرده بود. طرحی که هنوز از کم و کیف اجرای آن خبری منتشر نشده اما هفته گذشته وزیر بهداشت اعلام کرد که نرخ رشد جمعیت با یک دهم درصد رشد در سال گذشته از ۱.۳ درصد به ۱.۴ درصد در سال جاری رسیده است.
اما حتی پیش از تصویب این طرح نیز تلاشهایی برای افزایش زاد و ولد در ایران انجام شده بود. از جمله فعالیت خانههای بهداشت که پیش از آن وسایل پیشگیری از بارداری را رایگان در اختیارخانوادهها قرار میدادند و آموزش لازم پیشگیری از بارداری و سلامت جنسی را ارائه میکردند متوقف شد و حتی خبرهایی درباره ممنوعیت فروش قرض ضد بارداری و کاندوم در داروخانهها مطرح شد.
رها بحرینی، کارشناس بخش ایران در سازمان عفو بینالملل در مورد نگاه طرح جامعه، جمعیت و خانواده به موضوع کنترل موالید به رادیو فردا گفته است: «به طور مشخص این طرحها حق برخورداری از سلامت جنسی و باروری زنان را تهدید میکنند. طرح اول بستن لولههای رحم زنان برای پیشگیری دائم از بارداری را خلاف قانون اعلام میکند و علاوه بر آن ارائه اطلاعات در مورد روشهای پیشگیری از بارداری را ممنوع میسازد. این طرح عواقب بسیار نگرانکنندهای میتواند داشته باشد. وقتی ممنوعیت درج شده در آن در کنار قطع بودجه تنظیم خانواده در ایران بررسی کنیم و این یعنی میلیونها زن و دختر در ایران نه به قرص و خدمات دیگری که برنامه تنظیم خانواده در ایران ارائه میکرد خواهند داشت و نه به عمل جراحی بستن لوله. این یعنی میلیونها زن و دختر در ایران در وضعیتی غیرانسانی قرار میگیرند که باید بین باروریهای ناخواسته مکرر و طاقت فرسا و توسل به عمل سقط جنین غیرقانونی و خطرناک یکی را انتخاب کنند و در هر صورت آسیب فراوانی نسبت به سلامت روانی و جسمیشان را متحمل شوند.»
حالا یک سال پس از تصویب طرح جامع جمعیت و خانواده ۱۲۰ پزشک متخصص زنان به وزیر بهداشت نامه نوشتند و در مورد وقوع ۳۵۰ هزار سقط جنین در ایران هشدار دادند. در این نامه این پزشکان نه خواستار آغاز دوباره آموزش به زوجها هستند و نه ارائه خدمات پیشگیری از بارداری را ضروری میدانند. آنها در نامه خود تنها خواستار برخورد شدیدتر با سقط جنین غیرقانونی در ایران شدهاند.
یک روز پس از انتشار این نامه وزارت بهداشت در جوابیهای آمار ۳۵۰ هزار سقط جنین را رد کرد وبر صحت آمار سالانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار مورد سقط جنین تاکید کرد؛ آماری که در سال ۹۳ و به نقل از مدیرکل دفتر سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت اعلام شده بود. این اولین بار نیست که مقامات کشوری آمار ارائه شده درباره مسایل اجتماعی را رد میکنند.
حسین قاضیان جامعه شناس ساکن آمریکا در مورد دلیل تکذیب مکرر آمار از سوی مسئولان میگوید: «آمار را تکذیب میکنند چون ممکن است این تصور به وجود بیاید که این فرزندان خارج از رابطه مشروع به دنیا آمدند و بنابراین میزان روابط غیرمشروع در جامعه را آشکار میکند و این خلاف آن تصویری است که جمهوری اسلامی سعی میکند از جامعه به عنوان جامعه اسلامی ارائه بدهد. همانطور که بارها گفتم اگر معلوم شود که جامعه آن مقدار وبه آن شکلی که حاکمان ادعا میکنند و مایل هستند اسلامی نیست، حاکمیت خودشان هم زیر سئوال میرود که چرا اسلامیها باید بر مردم حکومت کنند. مساله دوم هم میتواند این باشد این دست آمار در واقع نشان میدهد که غیر از مساله بارداری خارج از رابطه مشروع، موضوع نخواستن فرزند هم در میان است که این هم با ایده افزایش جمعیت که از خواستههای رهبری است تناسب ندارد. هردوی اینها شاید به عنوان تهدیدهایی برای سیاستهای موجود در کشور قلمداد شود و به همین دلیل آمار شفاف نیست.»
«لوازم جلوگیری از بارداری مانع لذت جنسی است»
به تهران میرویم تا پای سخنان عطیه بنشینیم. زن سی سالهای که از دشواری زنان ایرانی در پیشگیری از بارداری می گوید.
خانم عطیه بگذارید زنان ایرانی لوازم جلوگیری از بارداری را از کجا تهیه میکنند؟ آیا شما به راحتی میتوانید با مراجعه به داروخانه محلهتان آنها را بخرید؟
بله. در شهری مثل تهران هر داروخانه که بروید وسایلی که موجود است مثل انواع کاندومها، مارکهای خارجی ویترینهایی دارند و روی استندهای جلوی داروخانهها، هر قیمتی که دلتان بخواهد با تنوع گوناگون میتوانید انتخاب کنید. قرصهای مختلفی هستند، هم آنهایی که کارخانههای ایرانی تولید میکنند و هم قرصهای خارجی که در ایران هست که قیمت آنها گرانتر است.
خانم عطیه، با توجه به تجربه شخصی خودتان و زنانی که اطرافتان هستند و با آنها ارتباط دارید چرا علیرغم اینکه دسترسی به لوازم جلوگیری از بارداری به گفته شما در شهرهای بزرگ حداقل چندان سخت نیست همچنان زنان ایرانی آمار سقط جنین بالایی دارند؟
دلایل مختلفی دارد. مثلا من خودم هم حاضر نیستم از قرصهای ضدبارداری استفاده کنم. مگر قرصهای اورژانسی برای موقعیتهای ویژه. دلیلش هم این است که اینها هورمونی هستند و در نهایت برای بدن ضرر دارند. در همین حال در یک رابطه دو طرفه، زن مجبور میشود تمام طول ماه قرص بخورد و هورمونهای بدنش را از تعادل خارج کند و آسیب ببیند و مرد هیچ دخالتی نداشته باشد. من دوستهایی داشتم که قرص میخوردند و تهوع شدید میگرفتند یا بیخواب میشدند. به خاطر همین من فکر میکنم تکلیف قرص از این جهت مشخص باشد.
ولی در مورد استفاده از کاندوم، دوستان دخترم، کسانی که از آن استفاده نمیکنند و به جلوگیریهای طبیعی در رابطه ارتباط دارند، معتقدند که یا به کاندوم حساسیت دارند و لذت شان را کم میکند، یا ناهنجاری در رابطه ایجاد میکند و یا در موقعیت سکسهای سریع که در موقعیتهای از پیش تعیین شده نیست، امکان دسترسی به کاندوم نبوده چون همیشه در جیب یا کیفشان نداشتند. خیلی از این دست مسایل را از خانمها شنیدم.
اما از یک طرف دیگر قضیه،خیلی از زنها معتقدند که پارتنرشان یعنی مرد، حاضر نیست از کاندوم استفاده کند. فکر میکنم این تفکر خیلی رواج دارد و کاندوم آن طور که باید در فرهنگ جنسی ما جا نیافتاده. مردم در اولین رابطههایشان از کاندوم استفاده میکنند چون ترس از بیماری دارند. ولی به محض اینکه خیالشان راحت شود دیگراستفاده نمیکنند. بعد از آن میگویند ما به هم اعتماد داریم.
خانم عطیه، چرا با توجه به اینکه به نظر میرسد طبق گفته شما درک زنان ایرانی از بدنشان و خواستهشان در یک رابطه جنسی، آگاهی به دست آوردهاند اما همچنان سقط جنین را به عنوان یک راه حل انتخاب میکنند. آیا دسترسی به سقط جنین در ایران اینقدر آسان است؟
اینکه چرا انتخاب میکنند من نمیتوانم بگویم. ولی باید بگویم دسترسی به آن آسان نیست اما سخت هم نیست. برای انجام کم خطر سقط جنین، تعداد زیادی کلینیک زنان داریم که در آن پزشک و امکانات هست اما هزینه سقط جنین در آن بالا است. ولی مراجعه زنان شوهردار به این کلینیکها آسان نیست، زیرا بسیاری از زنان شوهرداری که سقط جنین میکنند، مخفیانه از شوهرشان این کار را میکنند و در صورت مراجعه به این کلینیکها، آنها با همسر تماس میگیرند. در حقیقت آنهایی که ازدواج کردهاند، زمان سقط جنین، مشکلات بیشتری نسبت به آنها که ازدواج نکردهاند، دارند.
تقریبا همه زنهای ایرانی هم میدانند که جاهایی هست که میشود از آنجا آمپولهایی خرید که به شدت خطرناکند اما به نسبت شیوههای دیگر سقط جنین ارزانترند.
یک تجربه فوق العاده وحشتناک من، زمانی بود که یکی از دوستانم پس از تزریق آمپول، دچار مشکل شد و با من تماس گرفت. من برای پرستاری از او به خانهاش رفتم و با چشم خودم دیدم که چه روند هولآوری است. از خونریزی گرفته تا دردهای وحشتناکی که میکشید. ولی به هر حال هر دختری با یکی دو واسطه میتواند به این آمپولها دسترسی پیدا کند. مکانهای غیرقانونی و آلوده هم که تا دلتان بخواهد وجود دارد.
سکس برای لذتجویی نه باروری
از حسین قاضیان میپرسم که چگونه است که به گفته عطیه گروههایی از زنان ایرانی علیرغم آگاهی از شیوههای پیشگیری از بارداری و دسترسی به امکانات به دلایل مختلف از جمله لذت جویی یا برابری در رابطه جنسی از استفاده از وسایل پیش گیری از بارداری سر باز میزنند؟
حسین قاضیان پاسخ میدهد دو مساله مطرح است: یکی مساله ریسکهای آینده و سودهای حاضراست. به این معنا که ما در دوره کلاسیک سکس زندگی می کنیم،یعنی سکس تجسمی. در این دوره لذت جنسی چیزی جدا از مساله باروری است.میدانید که در گذشته سکس با باروری ارتباط داشت. یعنی آدمها برای تولید مثل با هم رابطه جنسی داشتند. اما امروزه خیلی اوقات این کار را برای لذت می کنند و این لذت گاهی اوقات برنامه ریزی نشده است. به علاوه مایلند که بیشترین حد لذت را هم ببرند. همه اینها مستلزم این است که از آن شیوههای پیشگیرانه که لذت را کاهش میدهد کم کنند وهمچنین از آن نوع تدابیر اضطراب آوری که لذت شان را کم میکند کمتر استفاده کنند؛ چون این لذتها حاضرند اما آن ریسکها، مثلا بچه دار شدن مربوط به آینده است و نوعی احتمال است. در چنین منطقی به نظر میآید که آن لذت حاضر بر میزان ریسک آینده غلبه میکند و آدمها تن میدهند به موقعیتی که بعدها ممکن است غافلگیرشان کند.