دیدار کری با پوتین پس از خروج روس‌ها از سوریه

جان کری روز چهارشنبه وارد مسکو شد

وزیر خارجه ایالات متحده به مسکو رفته و طی دو روز پیش رو، با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری و دیگر مقام‌های روسیه، در مورد بحران سوریه گفت‌وگو خواهد کرد.

جان کری چهارم فروردین ماه وارد مسکو شده و این نخستین بار از زمان اعلام خروج بخشی از نیروهای روسی از سوریه است که رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا با رئیس‌جمهوری روسیه دیدار و گفت‌وگو می‌کند.

این دیدار در عین حال اندکی پس از حملات مرگبار بروکسل صورت می‌گیرد که «حکومت اسلامی» مسئولیت آن را برعهده گرفته‌است.

آتش‌بس شکننده‌ای که با توافق واشینگتن و مسکو در سوریه شکل گرفت، همچنان ادامه دارد و مذاکرات ژنو برای خروج از بحران نیز، همین‌طور.

با این همه هنوز برخی مسائل اصلی در این مذاکرات حل‌نشده باقی مانده‌اند؛ از جمله مهم‌ترین آنها آینده بشار اسد در هسته قدرت است. ولادیمیر پوتین از حامیان اصلی اسد است و تا کنون نیز اقدامی که نشان‌دهنده تمایل واقعی مسکو به خروج رئیس‌جمهوری سوریه از قدرت باشد، دیده نشده است. مخالفان اسد می‌گویند گذار سیاسی در آن کشور تنها با کناره‌گیری او از قدرت ممکن خواهد شد. حامیان اسد، حضور او در قدرت را لازمه نبرد با افراطیون عنوان می‌کنند.

در هر صورت به نظر می‌‌رسد طی هفته‌های گذشته تماس‌هایی با بشار اسد برقرار شده است که البته باز هم مشخص نیست هدف از آن ایجاد زمینه در مورد جابه‌جایی قدرت بوده یا تنها ادامه آتش‌بس فعلی. روزنامه وال‌استریت‌جورنال، به نقل از یک مقام دولتی آمریکا، می‌گوید روس‌ها «طی هفته‌های گذشته تماس‌هایی با اسد داشتند. مشخصا اگر ترک مخاصمه به سمت تغییراتی واقعی برای سوریه برود، آن‌وقت می‌توان به اصل قضیه، یعنی ایجاد یک گذار سیاسی، پرداخت».

همزمان با سفر کری به روسیه، مذاکره‌کننده ارشد دولت مرکزی آن کشور در نشست ژنو، دیداری با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، داشته است. دیداری که به گفته خبرگزاری رویترز، به ندرت رخ می‌دهد و واکشنی که در پی آن بیان شده نیز «مثبت» به نظر می‌رسد. بشار جعفری پس از دیدار با موگرینی گفته است «برای نخستین بار، باید بگویم که توانسته‌ایم از تنگنا عبور کنیم. شاید در ظاهر و البته کمی هم در جوهره جریان.»

نماینده اسد در مذاکرات ژنو گفته هیئت دولتی در دور بعدی گفت‌وگوها شرکت خواهد کرد.

جزئیاتی از گفت‌وگوها میان موگرینی و جعفری منتشر نشده است.

خبرگزاری فرانسه به نقل از خانم موگرینی گفته است «این نه تنها برای سوریه، که برای اروپایی‌ها هم مهم است، که این روند آغاز شده، و جریان دارد».

نماینده ارشد اتحادیه اروپا در امور سیاست خارجی تاکید کرده است که انفجارهای مرگبار بروکسل، بار دیگر بیانگر لزوم ایجاد اجماع جهانی برای مقابله با تروریسم است و پایان دادن به جنگ داخلی سوریه و مقابله با گروه‌های افراطی، نیاز به افزایش همکاری دارد.