باراک اوباما، روز سهشنبه، در پایان سفر رسمی خود به کوبا، با گروهی از کنشگران مدنی و منتقدان دولت کاسترو دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
رئیسجمهوری ایالات متحده، سفری تاریخی به کوبا کردهاست. سفری که تا چند ماه پیش، چندان باورپذیر به نظر نمیرسید. آمریکا بیش از ۶ دهه رابطه دیپلماتیکی با کوبا نداشت و آخرین سفر رئیسجمهوری ایالات متحده به آن کشور نیز تقریبا ۹۰ سال پیش انجام شده بود.
با این همه باراک اوباما و رائول کاسترو، یک سال و نیم پیش احیای روابط میان واشینگتن و هاوانا را رسما اعلام کردند و چندی بعد نیز سفارت آمریکا در هاوانا بازگشایی شد.
سفر اوباما به کوبا با انتقادهایی در داخل آمریکا در مورد نادیده گرفتن مخالفان حکومت کمونیستی آن کشور و سابقه حقوق بشری هاوانا روبهرو است. به همین دلیل نیز دیدار روز سهشنبه و سخنرانی پس از آن، بخش مهمی از این سفر را به خود اختصاص داده و خبرگزاریها نیز پیشاپیش در مورد آن گزارشهایی منتشر کردهاند.
خبرگزاری رویترز میگوید دیدار با کنشگران و گروهی از مخالفان دولت در هاوانا، همچنان نشانگر اختلافات طولانیمدتیست که میان دو طرف از زمان جنگ سرد وجود داشتهاست. در عین حال نشان میدهد سفر اوباما به هاوانا، قرار نیست به دولت کوبا کمک کند تا بر قدرت و سیطره خود بر فضای سیاسی بیافزاید.
البته رئیسجمهوری آمریکا به طور معمول در سفرهای خود به کشورهایی نظیر کوبا، برای نمونه حین سفر به چین، با فعالان و رهبران جنبشهای مدنی دیدار کردهاست.
آقای اوباما یک سخنرانی همگانی را نیز در پیش خواهد داشت که قرار است به طور زنده از رادیو و تلویزیون دولتی کوبا پخش شود.
بن رودز، معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید، به خبرنگاران گفته است این سخنرانی «گفتوگو با همه مردم کوبا خواهد بود».
به گفته آقای رودز، رئیسجمهوری آمریکا، در سخنرانی پیشرو، همه آنچه در موردش بحث و مذاکره کرده را کنار هم میگذارد تا نشان دهد چرا معتقد است، باید به آینده خوشبین بود.
باراک اوباما، همسرش میشل و دو دختر آنها، پیش از بازگشت به آمریکا، همراه رائول کاسترو، به تماشای یک مسابقه بیسبال نیز خواهند رفت. حضور رهبر دو کشور در مسابقه یکی از محبوبترین رشتههای ورزشی در آمریکا و کوبا، قرار است به طور نمادین نشانگر پیوستگیها و روابط مردم دو کشور باشد.
رئیسجمهوری آمریکا سپس راهی آرژانتین خواهد شد.