رئیسجمهوری آمریکا در سازمان ملل از دو برابر شدن پذیرش پناهجویان توسط ۵۰ کشور جهان خبر داده و میگوید خودداری کردن از پذیرش خانوادههای پناهجو، پشتکردن به مهمترین ارزشها است.
باراک اوباما، ۳۰ شهریور ماه، در جریان سخنرانی در نشستی که به ابتکار آمریکا در مورد بحران پناهجویان در سازمان ملل شکل گرفته، از تلاشهای کشورهایی مانند کانادا و آلمان قدردانی کردهاست.
نزدیک به ۵۰ کشور حاضر در این نشست متعهد شدهاند که ۳۶۰ هزار پناهجو را به خاک خود بپذیرند. اوباما میگوید بحرانی که جهان با آن روبهرو است، مسئله فوقالعادهایست: «ما نمیتوانیم چشمان خود را ببندیم، یا به آنها پشت کنیم».
بنا بر برآوردهای سازمان ملل متحد، بحران ناشی از پناهجویان در سالهای اخیر، از زمان جنگ دوم جهانی بیسابقه است. بسیاری از پناهجویان، آوارگان جنگهای داخلی، بحرانها و تنشهای منطقهای هستند. شمار قابل توجهی از این آوارگان شهروندان سوریهاند. شهروندان کشورهای دیگری مانند افغانستان و عراق و یا شماری از کشورهای آفریقایی یا آسیایی نیز در میان ۶۵ میلیون پناهجو در سراسر جهان قرار دارند.
به گزارش رویترز در نشست مربوط به پناهجویان که در مقر سازمان ملل برگزار شده، هفت کشور، بهطور مشخص، متعهد شدهاند که شمار پذیرش پناهجویان را، در مقایسه با سال ۲۰۱۵ میلادی، دستکم ۱۰ برابر افزایش دهند. این کشورها عبارت هستند از رومانی، پرتغال، اسپانیا، جمهوری چک، ایتالیا، فرانسه و لوکزامبورگ.
کشورهای حاضر در نشست ملل متحد به افزایش کمکهای مالی به سازمانهای بینالمللی و گروههای وابسته به سازمان ملل نیز پایبند شدهاند.
دولت آمریکا، پیشتر، از افزایش شمار پناهجویان از ۸۵ هزار نفر در سال جاری به ۱۱۰ هزار نفر در سالهای پیشرو خبر داده بود. این موضوع با انتقادهایی، به ویژه از سوی جمهوریخواهان و نیز نامزد این حزب در انتخابات ریاستجمهوری روبهرو است.
پذیرش پناهجویان، بر اقبال عمومی از احزاب حاکم در کشورهای اروپایی نیز تاثیر گذاشتهاست. نمونهای کاملا مشهود از این تاثیرگذاری، شرایط حزب حاکم آلمان به رهبری آنگلا مرکل است. آلمان بیش از یک میلیون پناهجو را در خاک خود پذیرفتهاست. در عین حال گزارشها از برخی آزار و اذیتها، مانند آنچه در جریان جشنهای سال نو رخ داد، تبلیغات گروههای افراطی راستگرا و نیز وقوع حملات تروریستی، به شدت به موقعیت مرکل و متحدان او در احزاب راست میانه ضربه زدهاست.
از سوی دیگر جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، که این کشور نیز دهها هزار پناهجو از سوریه پذیرفته و به خاک خود انتقال داده است، میگوید بحران ناشی از وضعیت پناهجویان، چالشی مهم است اما در عین حال پدیدآورنده «یک فرصت» نیز هست.
رئیسجمهوری آمریکا در سخنان خود تاکید کرده است که شرایط سیاسی برای آن دسته از رهبرانی که از پذیرش پناهجویان خودداری نکردهاند، آسان نخواهد بود.
هشت کشور در حال حاضر نیمی از پناهجویان را در سطح جهان در خود جای میدهند: ترکیه، لبنان، ایران، پاکستان، اردن، اتیوپی، کنیا و اوگاندا. به گفته سازمان بریتانیایی اوکسفام، ثروتمندترین کشورهای جهان، یعنی آمریکا، چین، ژاپن، بریتانیا، آلمان و فرانسه در مجموع هفت درصد کل پناهجویان را در خاک خود پذیرفتهاند.