رئیسجمهوری ایالات متحده با تاکید بر وجود اختلاف میان واشینگتن و مسکو بر سر حضور بشار اسد در قدرت، در عین حال تاکید کرده است که روسیه در مذاکرات اخیر در مورد بحران سوریه، «شریک موثری» بوده است.
وزیر خارجه آمریکا نیز از احتمال گذار سیاسی طی هفتههای پیشرو در سوریه سخن گفته است.
باراک اوباما، رئیسجمهوری ایالات متحده، ۲۷ آبان ماه در مانیل، پایتخت فیلیپین، گفته است دو کشور همچنان بر سر نقش بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، در آینده آن کشور و ادامه حضور او در قدرت، اختلاف دارند.
رئیسجمهوری آمریکا میگوید با این وجود، اختلافات، مانع آن نشده است که آنها به دنبال راهی برای ایجاد آتشبس نباشند.
اوباما در عین حال ابراز امیدواری کرده است که روسیه به جای آنکه حضور نظامی خود در سوریه را متمرکز بر حفظ اسد کند، بر حملات به حکومت خودخوانده اسلامی متمرکز شود.
ائتلافی به رهبری ایالات متحده و نیز ارتش سوریه به طور جداگانه حملاتی را در سوریه انجام میدهند.
«حکومت اسلامی» و شاخهای از این گروه میگویند حملات مرگبار پاریس که ۱۲۹ کشته برجای گذاشته و سقوط هواپیمای روسی در مصر به دلیل بمبگذاری، کار آنهاست.
در پی این رخدادها فرانسه و روسیه بر حملات هوایی خود علیه این گروه در سوریه افزودند.
اوباما میگوید در عملیات اولیه روسیه در سوریه، تمرکز بیشتر مسکو بر مستحکم کردن پایههای قدرت اسد بوده است.
او افزوده است «در واقع اگر آنها بیشتر بر ضربه زدن به تهدید اصلی، یعنی «داعش» متمرکز شوند، این چیزیست که ما میخواهیم ببینیم».
سخنان رئیسجمهوری آمریکا در مانیل، همزمان با سخنان دیمتری مدودف، نخستوزیر روسیه، در همین شهر است، که گفته با وجود آنکه کشورش قادر است به روش خود با تروریسم مقابله کند، اما بهترین گزینه برای این کار اتحاد با غرب است.
مانیل محل گردهمایی سران کشورهای آسیا-پاسیفیک است.
کری: گذار در سوریه در هفتههای پیشرو محتمل است
پیش از این سخنان، جان کری، وزیر خارجه آمریکا، از احتمال تغییرات و «گذار بزرگ» سیاسی در سوریه، «طی هفتههای پیشرو» سخن گفته بود.
آقای کری در پی دیدار با فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری فرانسه، در پاریس گفت «روندی حقیقی» برای خاتمه دادن به بحران سوریه شکل گرفته است.
آقای کری با اشاره به حضور روسیه و ایران در مذاکرات بر سر بحران سوریه، گفته است «ما به توافقی مشترک بر سر اصول رسیدهایم و فضایی را به وجود آوردهایم که به مذاکرات با روسیه و ایران جان میدهد، آنچه در چهار سال و نیم گذشته، بیسابقه بوده است».
ایران برای نخستین بار در مذاکرات سوریه در وین شرکت کرده است.
به نظر میرسد بمبگذاری مرگبار در هواپیمای روسی و حملات خونبار پاریس، بر مذاکرات بر سور سوریه تاثیر گذاشته است.