رایس: اعمال مجدد تحریم‌ها علیه ایران در صورت نقض توافق ژنو امکان‌پذیر است

سوزان رایس، مشاور امنیت ملی دولت باراک اوباما، در مصاحبه‌ای که روز اول دی ماه با شبکه آمریکایی سی‌بی‌اس داشت، گفت پاسخی برای این موضوع که تصمیم نهایی ایران چه خواهد بود ندارد، اما نفع آمریکا در آزمودن گزاره موجود با ایران برای برنامه اتمی این کشور است.

خانم رایس با اشاره به اینکه در دولت کسی «ساده‌انگار» نیست گفته است فشارهای اقتصادی راه را بر ایران مسدود کرده است؛ ارزش پول ایران پنجاه درصد کاهش یافته و درآمد ناشی از نفت هم نصف شده است. تورم بالاست و آنها (تهران) صدمه دیده‌اند.

سوزان رایس می‌گوید پرسش این است که آیا این موضوع باعث می‌شود تا ایران به سوی گرفتن یک تصمیم سخت برود و به شکلی که قابل تائید باشد، این برنامه اتمی‌اش را متوقف کند؟

او در پاسخ به پرسش خود می‌گوید این را نمی‌دانیم ولی نیمی از پاسخ هم این است: همه نفع ما در این است که این را بیازماییم.

سوزان رایس می‌گوید هدف دولت آمریکا نه تنها بازداشتن ایران از دست‌یابی به بمب اتمی بلکه جلوگیری از موقعیتی‌ست که بتواند رفتن به سوی تولید بمب را ممکن کند.

کشورهای غربی و آمریکا شک دارند که تهران در پس برنامه اتمی خود به دنبال تولید سلاح هسته‌ای‌ست. این موضوع را تهران همواره رد کرده و بر صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های اتمی‌اش تاکید کرده است.

مشاور امنیت ملی آمریکا در مصاحبه با شبکه سی‌بی‌اس می‌گوید در صورتی‌که ایران توافق نهایی بر سر برنامه هسته‌ای خود را نقض کند، اعمال مجدد تحریم‌ها امکان‌پذیر است.

او تاکید کرده است رسیدن به توافق نهایی با ایران ماه‌ها طول خواهد کشید.

ایران و کشورهای ۵+۱، سوم آذر ماه در سوئیس به توافقی موقت دست یافتند که بر اساس آن بخشی از برنامه‌های اتمی ایران به‌طور داوطلبانه معلق می‌شود و بخشی از تحریم‌ها نیز به‌شکل داوطلبانه کاهش پیدا می‌کند، از جمله بخشی از پول بلوکه شده ایران به این کشور بازگردانده می‌شود.

طرف‌های گفت‌وگو از این توافق به‌عنوان گامی اولیه یاد کرده‌اند و مذاکرات برای نحوه اجرای آن و نیز ادامه گفت‌وگوها در آینده ادامه دارد.

بخشی از این گفت‌وگوها در سطح کارشناسی طی روزهای گذشته در ژنو برگزار شد.

روز اول دی‌ماه نیز وزارت خارجه ایران اعلام کرد، محمد جواد ظريف و کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا توافق کرده‌اند تا این مذاکرات بعد از تعطيلات کريسمس از سر گرفته شود.

مقام‌های دولت آمریکا طی هفته‌های گذشته بر آزمودن بخت دیپلماسی تاکید کرده و به کنگره آن کشور هشدار داده‌اند تا تحریم‌های جدیدی علیه ایران تصویب نکند. این موضوع خود محل اختلافاتی در میان سیاستمداران آن کشور است. گروهی از قانونگذاران خواهان تصویب تحریم‌هایی جدید علیه تهران تا زمانی هستند که توافقی نهایی بین طرف‌ها به دست بیاید. اما دولت آمریکا نمی‌خواهد وضع تحریم‌های جدید علیه ایران جلوی ادامه گفت‌وگوها را بگیرد.