صالحی: ایران شفاها به کنفرانس صلح سوریه دعوت شده است

یک کودک‌سرباز جنگ داخلی سوریه؛ بنا بر آمار سازمان ملل دست کم ۶۵۰۰ کشته از قربانیان جنگ داخلی سوریه کودکان هستند

علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران، دوشنبه ۲۷ خرداد، در گفت‌وگو با تلویزیون «المیادین» گفت ایران به کنفرانس بین‌المللی در ژنو که بنا دارد برای پیدا کردن راه‌حلی سیاسی در مورد بحران سوریه برپا شود، «دعوت شفاهی شده است».

البته این نخستین بار نیست که از «دعوت شفاهی» ایران به این کنفرانس سخن می‌رود، اما برای اولین بار یک مقام عالی‌رتبه دولت رسما آن را بیان می‌کند.

پیشتر حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفريقايی وزارت خارجه از «دعوت شفاهی» ایران به این کنفرانس گفته بود ولی تاکید کرده بود که تهران هنوز دعوت کتبی رسمی دریافت نکرده است.

خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی از قول وزیر خارجه دولت رو به پایان محمود احمدی‌نژاد آورده که « آمريكا با مشاركت ايران در كنفرانس مزبور مخالف نيست، اما برخی از كشورهای منطقه به منظور پيشگيری از به وقوع پيوستن اين موضوع اعمال فشار می‌كنند».

توضیح بیشتری در مورد «برخی کشورهای منطقه» و «اعمال فشار» آنها در گفته‌های آقای صالحی نیامده است.

علی اکبر صالحی در عین حال تاکیده کرده است که «بدون ايران نمی‌توان به هيچگونه راه‌حل عملی در منطقه دست يافت. ايران قدرتمندترين كشور منطقه و دولت ما نشات گرفته از ملت است».

دولت محمود احمدی‌نژاد که در روزهای آینده جای خود را به دولت جدید می‌دهد، چهار سال پیش و در پی انتخابات جنجالی سال ۱۳۸۸ روی کار آمد؛ معترضان به نتیجه آن انتخابات، حکومت ایران را به تقلب متهم کرده‌اند. دولت ایران این موضوع را رد کرد و در نهایت اعتراضات سرکوب شد.

علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران؛ مشخص نیست عمر دولت متبوع او به زمان برگزاری احتمالی کنفرانس صلح ژنو برسد

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری منتخب ایران که در ۲۴ خرداد ماه با کسب اکثریت مطلق آرا به پیروزی رسید و از حمایت گروهی از همان معترضان نیز برخوردار است روز گذشته در کنفرانس مطبوعاتی خود گفت «ما امیدواریم به کمک همه کشورهای منطقه و جهان، صلح و آرامش و آن چه نظر ملت سوریه است، همان نظر در این کشور محقق شود».

ایران و روسیه از جمله کشورهای حامی بشار اسد به شمار می‌روند و از دیگر سو، آمریکا، عمده کشورهای عربی و ترکیه از جمله حامیان مخالفان بشار اسد.

کشورهای عربی پس از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری با تبریک به او از جمله ابراز امیدواری کرده‌اند که همکاری ایران به سود منطقه افزایش یابد.

ایران و کشورهای عربی بر سر موضوعاتی مانند سوریه اختلافاتی دارند که در ماه‌های اخیر گاه در کشمکش‌های زبانی، به تندی بیان شده است.

بنا بر گزارش‌ها اختلاف نظر در مورد سوریه سبب شده تا ایران حتی بر سر هم‌پیمانی استراتژیک خود با پیکارجویان حماس نیز با مشکلاتی روبه‌رو شود، چراکه حماس دیگر از دولت سوریه حمایت نمی‌کند.

کنفرانس ژنو (سوئیس) برای پیدا کردن راه‌حلی سیاسی در قبال بحران سوریه، ایده‌ای‌ست که آمریکا و روسیه همراه یکدیگر مطرح کرده و در پی برپاییش هستند.

این کنفرانس بین‌الملی قرار بود در روزهای نخستین ژوئن، ماه میلادی جاری -که هجده روز از آن می‌گذرد- برگزار شود، اما این تاریخ عقب افتاده است.

روسای جمهوری آمریکا و سوریه که روز گذشته در شهری ایرلند شمالی در حاشیه نشست هشت کشور صنعتی جهان دیدار کردند، بار دیگر اختلافات عمیق خود در مورد سوریه را آشکار کرده‌اند. با این همه هر دو تلاش کرده‌اند تا کنفرانس ژنو بی‌سرانجام نماند.
کشورهای غربی و روسیه در مورد همکاری با طرف‌های جنگ با یکدیگر اختلافاتی دارند که این روزها با سخنانی در مورد امکان فرستادن سلاح به هرکدام بار دیگر بالا گرفته است. از یک سو آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اعلام کرده‌اند به کمک‌های تسلیحاتی به مخالفان اسد روی می‌آورند از سوی دیگر روسیه اعلام کرده است که سامانه موشکی پیشرفته اس-۳۰۰ را در اختیار دولت بشار اسد می‌گذارد. این گفته‌ها هنوز به طور وسیع عملی نشده‌اند.

روسای جمهوری آمریکا و سوریه که روز گذشته در شهری ایرلند شمالی در حاشیه نشست هشت کشور صنعتی جهان دیدار کردند، بار دیگر اختلافات عمیق خود در مورد سوریه را آشکار کرده‌اند. با این همه هر دو تلاش کرده‌اند تا کنفرانس ژنو بی‌سرانجام نماند.

هنوز مشخص نیست هیچ‌یک از طرف‌های جنگ سوریه در این کنفرانس شرکت کنند.

در عین حال با وجود گفته‌های وزیر خارجه ایران در مورد دعوت شفاهی از دولت این کشور، مشخص نیست در زمان برگزاری احتمالی این کنفرانس دولت محمود احمدی‌نژاد همچنان بر سر کار باشد.

جنگ داخلی سوریه، بنا بر آمار سازمان ملل، تا کنون بیش از ۹۳ هزار کشته برجای گذاشته است.