رئیسجمهوری فرانسه و پادشاه عربستان سعودی، در پی دیداری که ۱۴ اردیبهشتماه در ریاض داشتند، تاکید کردند که توافق نهایی اتمی با ایران، نباید به ایجاد بیثباتی در منطقه و یا تهدید همسایگان این کشور، منجر شود.
رئیسجمهوری فرانسه، کسی که پیشتر نیز تاکید کرده بود موضع کشورش در مذاکرات اتمی با ایران «سخت» خواهد بود، به ریاض سفر کرده است تا با رهبران عرب منطقه در مورد مسائل خاورمیانه گفتوگو کند.
پس از دیدار روز دوشنبه میان رهبران دو کشور، ملک سلمان و فرانسوا اولاند، در بیانیهای مشترک گفتهاند «فرانسه و عربستان سعودی بر نیاز به توافقی محکم، پایدار، قابل راستیآزمایی، روشن و الزامآور تاکید دارند.»
آنها افزودهاند «این توافق نباید ثبات و امنیت منطقه را با خطر روبهرو کرده یا به تهدید و بیثباتی همسایگان ایران بیانجامد.»
خبرگزاری رویترز میگوید رهبران دو کشور به طور مشخص در مورد نقش ایران در یمن و سوریه، رایزنی کردهاند.
ریاض و پاریس از مخالفان رژیم بشار اسد به شمار میروند، در حالیکه تهران از مهمترین متحدان دمشق است.
در مورد یمن نیز اختلافات میان ایران و عربستان به طور مشهودی شدت گرفته است و مقامهای دو کشور در مواردی به حملات لفظی و انتقاد از دیگری پرداختهاند.
اولاند با عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهوری سرنگون شده به دست شورشیان یمن، نیز در ریاض دیدار کرده است.
قرار است گفتوگوهای ملک سلمان و رئیسجمهور اولاند، روز سهشنبه در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس، به شکل بازتری مطرح شود.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا، در آخرین لحظه برنامه سفر خود به ریاض را تغییر داده است. او در تلاش برای به پایان رساندن برنامهای برای گردهمایی در کمپ دیوید است، که قرار است روز ۱۳ ماه مه، بین سرای کشورهای حوزه خلیج فارس و باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا برپا شود.
فرانسه به تازگی قراردادی برای فروش ۲۴ فرورند جنگنده رافال همراه موشکهای تولید شده برای آن و برنامهای برای آموزش خلبانها با قطر بسته است.
این قرارداد ارزش مجموع صادرات صنايع نظامی فرانسه تنها در پنج ماه نخست سال ۲۰۱۵ را به حدود ۱۷ ميليارد دلار میرساند.
فرانسوا اولاند و حسن روحانی در فرودین ماه گذشته گفتوگویی تلفنی داشتند که موضوع آن مذاکرات اتمی بود و رئیسجمهوری ایران در آن از رئیسجمهوری فرانسه خواسته بود «همانند سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵» در مذاکرات فعلی نیز «نقش فعالی» ایفا کند.