سوریه آخرین بخش از سلاح‌های شیمیایی خود را تحویل داد

سلاح‌ها برای نابودی به یک کشتی ویژه آمریکایی انتقال پیدا می‌کنند

بازرسان بین‌المللی روز دوشنبه، دوم تیر ماه، اعلام کردند که دولت سوریه آخرین بخش از سلاح‌های شیمیایی خود را که «اعلام کرده بود در اختیار دارد»، برای انتقال و نابودی تحویل داده است.

با این همه رئیس سازمان منع گسترش سلاح‌های شیمیایی می‌گوید تازه‌ترین رخداد به معنای آن نیست که سوریه عاری از جنگ‌افزار‌های شیمیایی است.

آخرین بخش از سلاح‌های شیمیایی که دمشق رسما اعلام کرده بود در اختیار دارد، هشت درصد از ۱۳۰۰ تن از کل سلاح‌های اعلام شده را در بر می‌گرفت، که در انباری باقی مانده بود.

دولت بشار اسد پیشتر اعلام کرده بود دسترسی به این انبار به دلیل نبردها با شورشیان ممکن نیست.

احمد اوزومجو، رئیس سازمان منع گسترش سلاح‌های شیمیایی در یک کنفرانس خبری در لاهه، گفته است شرایط امنیتی در آن منطقه بهبود یافته است و در نتیجه مابقی سلاح‌ها برای به بندر لاذقیه فرستاده شده تا برای نابودی به کشتی ویژه آمریکایی انتقال داده شود.

آقای اوزومجو می‌گوید «تمام سلاح‌هایی که اعلام شده بود، از سوریه خارج شده است ولی حقیقتا ما -به عنوان دفتر سازمان «منع گسترش»- نمی‌توانیم بگوییم که آن کشور هیچ جنگ‌افزار شیمیایی دیگری ندارد.»

به گفته این مقام بین‌المللی، فصل مهمی از کار در سوریه به پایان رسیده، اما کار و تحقیقات در این مورد همچنان ادامه خواهد داشت.

خبرگزاری رویترز می‌گوید بازسان سازمان منع گسترش سلاح‌های شیمیایی هفته گذشته اعلام کرده بودند؛ اطلاعات اولیه‌ای در دست است در تائید این گفته‌های دولت‌های غربی که گازی شبیه کلر که وجود آن به بازرسان اعلام نشده، در سوریه استفاده شده است.

به همین دلیل است که غرب می‌خواهد تا بازرسی‌ها و تحقیقات همچنان ادامه داشته باشد.

انتقال و نابودی سلاح‌های شیمیایی سوریه، با حضور نزدیک به ۳۰ کشور و خرج میلیون‌ها دلار صورت گرفته است.

انتقال و نابودی این جنگ‌افزارها پس از آن صورت می‌گیرد که با انتشار گزارش‌هایی در مورد استفاده آنها علیه غیرنظامیان، دولت آن کشور با تهدیدهایی از سوی آمریکا روبه‌رو شد و پس از آن تهدیدها، واشینگتن و مسکو بر سر طرح نابودی سلاح‌ها به توافق رسیدند.

تاریخ انتقال آخرین بخش از سلاح‌ها چندین بار عقب افتاد.

دبیرکل سازمان ملل متحد پیشتر در نامه‌ای ابراز نگرانی کرده بود که ضرب‌الاجل اعلام شده برای پایان ماه ژوئن (هفت روز دیگر)، نیز برای انجام باقی مانده کارها کافی نیست.

جنگ داخلی سوریه دست‌کم ۱۵۰ هزار قربانی برجای گذاشته، یک سوم جمعیت آن کشور را آواره و نزدیک به سه میلیون شهروند سوری را از خاک خود فراری داده است.