تنها ساعاتی پس از اعلام پیروزی طرفداران خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، دیوید کامرون، نخست وزیر این کشور، استعفای خود را از این سمت اعلام کرد. آقای کامرون تا پاییز آینده در این مسند میماند.
نتیجه همهپرسی بریتانیا برای ماندن در اتحادیه اروپا یا خروج از آن، نشان میدهد کارزار «خروج» با به دست آوردن ۵۱.۹ درصد آرا پیروز شدهاست؛ ۱۷.۴ میلیون نفر به «خروج» و ۱۶.۱ میلیون نفر به «ماندن» رای دادهاند.
به نظر میرسد که دیوید کامرون که به گزارش روزنامه گاردین هنگام اعلام خبر استعفایش احساساتی شده بود رای به خروج از اتحادیه را رای منفی مردم بریتانیا به خود میداند.
آقای کامرون صبح روز جمعه اعلام کرد که فقط تا ماه اکتبر آینده بر مسند نخست وزیری خواهد ماند و پس از آن باید نخست وزیری دیگر روند خروج از اتحادیه اروپا را زیر نظر داشته باشد.
گزارشها نشان میدهند که در پی اعلام نتیجه همهپرسی ارزش پوند به کمترین میزان خود در ۳۱ سال گذشته رسیده است.
بازارهای بورس آمریکا نیز در ساعات پایانی پنجشنبه افت داشتهاند.
مقامهای سیاسی جهان واکنشهایی نشان دادهاند.
صبح روز جمعه با آغاز کار بازارهای مالی در شرق آسیا، ارزش ین در برابر دلار نیز افزایش پیدا کرد و به بالاترین میزان از سال ۲۰۱۴ رسید؛ به طور معمول در زمانی که بازارها با بحرانی روبهرو یا به آن نزدیک میشوند، سرمایهگذاران به خریدن ین ژاپن روی میآورند.
بازارهای بورس در استرالیا، ژاپن و هنگکنگ با بحران روبهرو شدهاند و وزیر اقتصاد ژاپن در یک کنفرانس خبری اضطراری، در مورد وضعیت مالی جهان «شدیدا» ابراز نگرانی کردهاست.
در ساعات اولیه بامداد جمعه، گزارشها از کاهش پنج تا شش درصدی بهای نفت در بازارهای آسیا نیز حکایت دارند.
همهپرسی بریتانیا با این پرسش که آیا این کشور باید عضوی از اتحادیه اروپا باقی بماند یا از آن خارج شود، روز سوم تیر ماه برگزار شد. نزدیک به ۴۶ میلیون نفر میتوانستند در این همهپرسی شرکت کنند و نظرسنجیها نشان میداد رقابت نزدیک است.
شورای اجرای انتخابات بریتانیا میگوید شمار شرکتکنندگان بیش از ۳۳ میلیون نفر از ثبتنامکنندگان بود که نشاندهنده مشارکت ۷۲ درصدیست.
رویترز گزارش داده بود نتایج اولیه، ۵۲.۶ درصد «خروج» در مقابل ۴۷.۴ درصد «ماندن» است. شبکه خبری بیبیسی در ساعات اولیه بامداد گفته بود هواداران خروج ۵۱.۵ به ۴۸.۵ از هواداران ماندن جلوتر هستند. این رقم کمی تغییر کرد و به ۵۲ به ۴۸ درصد نزدیک شد.
در ساعات منتهی به پایان رایگیری، یک نظرسنجی اینترنتی از واجدین شرایط رای دادن حاکی از برتری نسبی کارزار «ماندن» در اتحادیه اروپا بود.
واکنشهای اولیه
یکی از مشاوران دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا که از هواداران «ماندن» بود، به خبرنگاران گفته است «اکنون در نقطهای نامعلوم هستیم، همه خستهاند. هیچکس نخوابیدهاست».
نایجل فراژ، رهبر حزب شدیدا دستراستی «استقلال پادشاهی متحد» (یوکیپ)، از مهمترین هوادار «خروج» گفته ۲۳ ژوئن (روز همهپرسی) روز استقلال بریتانیا است.
معاون رهبر جبهه ملی، یکی دیگر از احزاب شدیدا دستراستی، در فرانسه، گفته است اکنون نوبت فرانسه است که از اتحادیه اروپا خارج شود.
زیگمار گابریل، معاون صدراعظم آلمان، گفتهاست «لعنتی! یک روز بد برای اروپا». وزیر خارجه آلمان نیز گفته نتایج اعلامشده «روز غمانگیزی» را برای اروپا ارمغان آوردهاست.
وزیر اول اسکاتلند گفته این منطقه از بریتانیا «آینده خود را به عنوان عضوی از اتحادیه اروپا میبیند».
شینفین، بزرگترین حزب کاتولیک ایرلند شمالی، خواستار رایگیری برای اتحاد دو ایرلند شدهاست. جمهوری ایرلند عضو اتحادیه اروپا است.